Tieteellisen tiedonhankinnan opas: Viitteidenhallintaohjelmat

Viitteidenhallintaohjelmia

Viitteidenhallintaohjelmat helpottavat ja nopeuttavat tiedonhakua ja tieteellistä kirjoittamista sekä tutkijoiden välistä yhteistyötä tarjoamalla työkalun, jolla voi tallentaa ja jakaa eri lähteistä peräisin olevaa viitetietoa sekä luoda omaan tekstiin tekstinsisäiset viittaukset ja  lähdeluettelon. Viitteidenhallintaohjelmia on sekä ilmaisia että maksullisia. Ohjeman valintaan vaikuttaa myös käytössä oleva tekstinkäsittelyohjelma.

RefWorks

Oulun yliopistolle hankitun RefWorksin avulla voi tehdä oman henkilökohtaisen online-viitetietokannan, johon voi tallentaa rajoittamattoman määrän kirjallisuusviitteitä. Useimmista tietokannoista hakutuloksesta valitut viitteet voi siirtää suoraan RefWorksiin tietokannassa olevan Export- tai Save -linkin avulla. Ohjelmaa ei tarvitse asentaa omalle koneelle, mutta palvelun käyttö vaatii rekisteröitymisen. Tekstinsisäiset viittaukset ja lähdeluettelon voi tehdä helposti koneelle asennettavan apuohjelman avulla. RefWorks sisältää tuhansia valmiita viittaustyylejä. RefWorks toimii Office Wordin ja Google Docsin kanssa.

Mendeley

Ilmaisessa Mendeleyssä yhdistyvät viitteiden hallinta ja akateeminen verkostoituminen. Mendeleytä voi käyttää sekä omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän että webin kautta. Ilmaisen version tallennustila on rajallinen. Tekstinkäsittelyohjelmista Mendeley toimii OfficeWordin ja LibreOfficen kanssa apuohjelman avulla, mutta myös LaTeXin käyttäjät hyötyvät siitä.

BibTeX

BibTeX on työkalu kirjallisuusviitteiden hallintaan LaTeX-järjestelmässä.