Tieteellisen tiedonhankinnan opas: Kirjojen seuranta

Kirjojen seuranta

Uusien kirjojen ilmestymisestä saa tietoa kirjakauppojen, kustantajien ja välittäjien www-sivuilta. Kirjojen automaattiseen uutuusseurantaan voi joissakin palveluissa käyttää RSS-syötettä tai sähköpostialertia samaan tapaan kuin lehtien uutuusseurannassa.

Kirjaston kokoelmiin vastikään hankittuja kirjoja voi selata paitsi kirjastojen uutuushyllyissä myös kokoelmaluetteloissa. Myös kirja-arvosteluista voi löytää hyviä vinkkejä kiinnostavista kirjoista.

Kirjakaupat, kustantajat ja välittäjät

Monilla verkkokirjakaupoilla, kustantajilla ja välittäjillä on sivuillaan työkaluja kirjojen uutuusseurantaan. Usein uusista nimekkeistä saa tiedon jo ennen niiden ilmestymistä, ja niistä voi olla tarjolla sisällysluettelot ja näytesivuja.

Kirjakaupat

Amazon-verkkokaupan kirjauutuuksia voi seurata mm. aiheenmukaisella RSS-syötteellä. Lähde: <http://www.amazon.com> 26.5.2009.

Rekisteröitymällä palveluun Amazonin asiakas saa aikaisempiin ostoksiinsa tai toivelistalle lisäämiinsä kirjoihin perustuvia suosituksia uusista tai pian julkaistavista teoksista. Lähde: <http://www.amazon.com/> 14.5.2009.

Kustantajat ja välittäjät

Oulun yliopiston käyttämä kirjavälittäjä Dawson tarjoaa asiakkailleen uutuusseurantapalveluita. Palvelun käyttö vaatii käyttäjätunnuksen. Lähde: <http://www.dawsonbooks.co.uk/> 9.4.2009.

Akateemisen kustantajan Wileyn verkkosivuilla voi tilata RSS-syötteitä eri aihealueiden uutuuskirjoista. Lähde: <http://www.wiley.com> 26.4.2009.

Uudet kirjat tietokannoissa

Viitetietokannoissa ja e-kirjatietokannoissa voi kirjauutuuksien seurantaan käyttää tietokannan uutuusseurantatyökaluja samaan tapaan kuin artikkeliviitteidenkin uutuusseurannassa. Jotkut palvelut voivat vaatia henkilökohtaisen profiilin luomisen palveluntarjoajan sivulle.

Myös artikkeli- ja kirjaviitteitä sisältävässä Academic Search Premier (EBSCO) -tietokannassa voi tilata RSS -syötten tai alertin tiedonhakuprofiiliaan vastaavista kirjoista, kun valitsee hakutyypiksi kirjat. Esimerkissä on tehty haku termillä "virtual reality", minkä jälkeen tuloslistauksen Alert -linkistä voi valita haluamansa seurantapalvelun. Lähde: <http://web.ebscohost.com> 25.11.2008.

 

Kirja-arviot

Kirjauutuuksista saa tietoa myös lehtien, tietokantojen ja tieteellisten seurojen www-sivujen kirja-arvioista. Kirja-arvioiden kohteena voi tosin olla myös vanhempi teos.

Esimerkki matematiikan opetusalan verkkojulkaisusta Plus Magazine, jossa julkaistaan myös kirja-arvosteluja. Lehteä voi seurata myös automaattisesti mm. RSS-syötteen avulla. Myös artikkelin jakamiseen on tarjolla useita työkaluja. Lähde: http://plus.maths.org/index.html 29.05.2008.

line above footer

Oulun yliopiston kirjasto
PL 7500
90014 OULUN YLIOPISTO
Vaihde: 0294 480000