Tietokantojen oppaat: IEEE Xplore

Keskeisimpien Oulun yliopistossa käytössä olevien tietokantojen pikaoppaat

Tietoa tietokannasta

IEEE Xplore

KUVAUS ESIMERKIT
Sanan katkaiseminen

Stemming, monikot

Katkaisumerkki:
tarkoittaa 0...n merkkiä, voi käyttää missä tahansa kohtaa sanaa

optic*
organi*ation

Yksikkömuoto hakee myös monikon

Normaalissa IEEE-haussa mukana myös tyypillisimmät päätteet: -ed, -es, ja -ing

foot hakee foot ja feet

circuit hakee circuit, circuits, circuited, circuiting
fiber hakee fiber, fibre

Fraasin ilmaiseminen

Fraasi lainausmerkkeihin = exact phrase

- ei voi käyttää katkaisumerkkiä.
- yksikkömuoto ei ota automaattisesti monikkoa.

“surface acoustic wave filter”

Fraasi läheisyysoperaattoreilla:
- vain komento-haussa
- hakevat myös tyypillisimmät päätteet
- ei voi käyttää katkaisumerkkiä

NEAR/0 (isoilla kirjaimilla) sanat missä järjestyksessä tahansa
ONEAR/0 (isoilla kirjaimilla) sanat annetussa järjestyksessä

resistance ONEAR/0 amplifier
Haussa käytettävät operaattorit Boolen operaattorit (isoilla kirjaimilla) AND, OR, NOT heart AND rate
heart rate ohjelma hakee heart AND rate

Läheisyysoperaattorit (isoilla kirjaimilla):
- vain komento-haussa
- hakevat myös tyypillisimmät päätteet
- ei voi käyttää katkaisumerkkiä

NEAR/n sanat kumminpäin vain, n ≥ 0

ONEAR/n sanat annetussa järjestyksessä, n ≥ 0

signal NEAR/1 isolation

Operaattoreiden suoritusjärjestys
Advanced Search: laatikkojen välisten operaattoreiden suoritusjärjestys = ylhäältä alaspäin

Command Search:
Suluilla voi itse määrittää suoritusjärjestyksen - ohjelma suorittaa aina sulut ensin.
Ilman sulkuja operaattoreiden suoritusjärjestys = vasemmalta oikealle

Vinkkejä haun toteutukseen

Monimutkaiset haut kannattaa tehdä komentohaun puolella, koska Advanced Keyword/Phrases -haussa on paljon rajoitteita. Alapuolella on esimerkki haun toteuttamisesta komentohaulla sekä vastaavan tekeminen Advanced Keyword/Phrases -haulla. Vaiheittain tehty esimerkkihaku havainnollistaa Keyword/Phrases -haussa olevia ongelmia.
Viitteiden siirto RefWorksiin Valitse viitteet -> Export -> Citations -> RefWorks

Esimerkkihaku (Advanced Search)

Hakuesimerkkinä etsitään tietokannasta tietoa erilaisten satelliittijärjestelmien signaaleista ja ajanmäärityksestä atomikellojen avulla. Etsitään sopivat hakusanat ja muodostetaan seuraava hakulauseke.

(gps* OR glonass* OR galileo* OR "satellite system" OR "satellite systems") AND signal*

AND ("atomic clock" OR "atomic clocks" OR "atom clock" OR "atom clocks" OR tim*)

Komentohaun puolella hakulauseke voidaan hyödyntää sellaisenaan ja haku saadaan toiminaan halutulla tavalla:

Näin toteutettuna haulla saadaan 3916 viitettä.

Advanced Keyword/Phrases -haun ongelmia:

Advanced Keyword/Phrases -haussa tulee ongelmia näin monimutkaisen lausekkeen kanssa. Seuraavassa tehdään satelliittijärjestelmien signaaleihin ja atomikellojen avulla tapahtuvaan ajanmääritykseen liittyvä haku vaiheittain Keyword/Phrases-hakua käyttäen.

Ensiksi muodostetaan satelliittijärjestelmistä hakulauseke:

gps* OR glonass* OR galileo* OR "satellite system" OR "satellite systems"

Lausekkeella löydetään 17 640 viitettä.

Lisätään hakuun termi signal katkaisua käyttäen.

Lisäämällä termi signal tulosjoukon koko muuttuu 17 640 viitteestä 10 098 viitteeseen.

Tähän saakka haku on toiminut oikealla tavalla ja Advanced Keyword/phrases -hakua voidaan hyödyntää useamman rivin hauissa, jos ensimmäistä lukuun ottamatta muissa on vain yksi hakutermi.

Ongelma syntyy, kun käytetään muualla kuin ensimmäisellä rivillä lauseketta, jossa on useampi hakutermi.

Lisätään hakuun ajoitusta ja atomikelloa tarkoittavia termejä. Muodostetaan niistä lauseke:
"atomic clock" OR "atomic clocks" OR "atom clock" OR "atom clocks" OR tim* , joka yksistään löytää  735 441 viitettä.

Lisätään lauseke hakuun:

Ennen viimeisen rivin lisäämistä löydettiin 10 098 viitettä. AND-operaattorilla tehdyn hakuehtojen lisäämisen jälkeen tulosjoukon pitäisi pienentyä, mutta sitä vastoin nyt saadaan 735 428 viitettä. Syy siihen selviää tutkittaessa lauseketta, jolla haku toteutui.

((gps* OR glonass* OR galileo* OR "satellite system" OR "satellite systems")

AND signal*)

AND "atomic clock" | OR "atomic clocks" OR "atom clock" OR "atom clocks" OR tim*

Ensimmäisen rivin osalta haku on toiminut oikein. Myös toinen rivi on edelleen toiminut, koska siinä on vain yksi hakutermi. Kolmannella rivillä on hakuun yhdistetty ”atomic clock”, mutta sen jälkeen olevat termit erotetaankin lausekkeesta OR-operaattoreilla, koska viimeiseltä riviltä puuttuvat sulkeet. Tällöin siis riittää, että haussa on mukana jokin termeistä: "atomic clocks", "atom clock", "atom clocks" ja tim*

Kokeillaan lisätä sulkeet lausekkeeseen, jotta saataisiin haku toimimaan oikein.

("atomic clock" OR "atomic clocks" OR "atom clock" OR "atom clocks" OR tim*)

Muodostunut hakulauseke näyttää olevan kunnossa, mutta tulosjoukon koko on edelleen sama 735 428 kuin ennen sulkeiden lisäämistä. Eli vaikka sulkeet näkyvät hakulausekkeessa, ne eivät kuitenkaan toimi haun toteutuksessa. Keyword/Phrases-hakua voi siis käyttää lyhyissä ja selkeissä hauissa, mutta monimutkaisemmat kannattaa tehdä komentohaun puolella.

Käyttö