Fuksin kirjasto-opas

Parhaat vinkit uudelle opiskelijalle

Älä tyydy Googleen ja Wikipediaan

Tutkimukseen ja opiskeluun tarvittavaa luotettavaa tieteellistä aineistoa et löydä pelkästään Googlen avulla. Kirjat, lehdet ja tietokannat löydät Oula-Finnasta ja Tiedonhaun tieteenalaoppaista. Lisäksi Google Scholar on kätevä työkalu etsiessäsi kirjaston kokoelmista puuttuvia artikkeleita.

• Kirjautumisohjeet. Voit hakea aineistoja Oula-Finnassa kirjautumatta, mutta kirjautumalla voit mm. uusia lainojasi, tehdä varauksia ja etäkäyttää kirjaston e-aineistoja. Saat kaikki Oula-Finnan palvelut yliopiston käyttäjätunnuksella kirjautumalla, kun yhdistät siihen kirjastokorttisi.
  • Perushaku ja tarkennettu haku. Etsi kirjaston kokoelmiin kuuluvaa aineistoa kirjan tai lehden nimellä tai aihettasi kuvaavilla hakusanoilla. Ks. Mitä milläkin haulla löydät?
  • E-aineistot -välilehti on käytännöllinen tarkennetussa haussa, kun tarvitset tietyn artikkelin kokotekstin. Etsi silloin artikkelin nimen mukaan.
  • MOT-sanakirjoja voi käyttää apuna etsiessäsi englanninkielistä aineistoa. Suurin osa tieteellisestä kirjallisuudesta on englanninkielistä.

Mitä jos tarvitsemaani aineistoa ei löydy kirjaston kokoelmasta tai kaikki kappaleet ovat lainassa?

Mikäli tarvitsemaasi aineistoa ei ole saatavilla kirjaston hyllystä, ei peli ole vielä menetetty.

• Voit tilata kirjoja ja artikkelikopioita maksutta Kuopion Varastokirjastosta Oula-Finnan kautta. Aineistot löydät Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä ja tilausohjeen täältä.
  • Yhteislainaus Oula-Finnan kautta mahdollistaa kirjojen maksuttoman lainaamisen Oulun ammattikorkeakoulun kirjastosta tai Kajaanin ammattikorkeakoulun kirjastosta. Ammattikorkeakoulujen aineistot löydät Muita kirjastoja -välilehdeltä.
  • Kaukopalvelu tilaa aineistoa myös muista kirjastoista, jos haluttua aineistoa ei ole saatavilla edellä mainituista. Kaukopalvelu on maksullista palvelua.
  • Jos tarvitsemasi kirja puuttuu kirjaston kokoelmasta, voit myös tehdä hankintaehdotuksen.
  • Hyödynnä myös yleisiä kirjastoja.

Oula-Finna: kirjautuminen ja varauksen tekeminen

Oula-Finna: etäkäyttö, tiedonhaku ja aineiston saatavuustiedot

Oula-Finnan saatavuustiedoista näet onko kirja tai lehti lainattavissa, montako päivää sen laina-aika on ja mistä hyllystä se löytyy. Elektronisten aineistojen yhteydessä on linkki aineistoon.

Painetun aineiston sijainnin selvität kätevimmin Oula-Finnan saatavuustietojen ja sijaintikartan avulla. Muista tarkistaa hyllyluokan lisäksi myös aakkostus; esimerkiksi P KU Hirsjärvi löytyy kurssikirjoista Hirsjärven mukaan aakkostettuna.

Karttasymbolia klikkaamalla näet kyseisen hyllyluokan sijainnin kirjaston pohjakartalla.

Painettu kirja

Oula-Finna: lainojen uusiminen

Uusi lainasi Oula-Finnassa oman tilisi Lainat-välilehdellä.

Oula-Finna: suosikkilistat ja tietueiden lisääminen suosikeiksi

Oman tilin "Suosikit"-välilehdellä voit tarkastella lisäämiäsi suosikkitietueita sekä luoda ja järjestää erilaisia suosikkilistoja esimerkiksi aihepiirin, oppiaineen tai yksittäisen kurssin mukaan.

Oula-Finnan suosikit-toiminto on hyvä alku hyödyllisten tai kiinnostavien aineistojen tietojen tallentamiseksi myöhempää käyttöä varten. Jos kuitenkin haluat monipuolisempia työkaluja viitteidenhallintaan, tutustu myös RefWorks-viitteidenhallintaohjelmaan. Sen avulla pystyt tallentamaan viitteitä sekä Oula-Finnasta että sen ulkopuolelta.

Tietueen voi lisätä suosikkeihin suoraan hakutuloslistalta klikkaamalla nastakuvaketta.

Tietueen voi lisätä omiin suosikkeihin "Lisää suosikkeihin" -toiminnolla.

Harjoitus: kurssikirja

Etsi Oula-Finnasta kirja nimeltä ”Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia”? Onko se tällä hetkellä lainattavissa?

Harjoitus: kirjoja tietystä aiheesta

Etsi Oula-Finnasta muovijätettä käsitteleviä kirjoja.

• Valitse tarkennettu haku.
  • Käytä sekä suomen- että englanninkielisiä hakusanoja: plastic waste, muovijäte, jätemuovi.
  • Hae: millä tahansa näistä (OR)

Harjoitus: artikkelin paikantaminen

Etsi Oula-Finnan kautta luettavaksesi lehtiartikkeli nimeltä: "Bones, buttons and buckles: negotiating class and bodily practices in early modern Oulu". Artikkeli on julkaistu vuonna 2014 lehdessä Post-Medieval Archaeology.

• Valitse Tarkennettu haku
  • Mene E-aineistot välilehdellle
  • Valitse pudotusvalikosta On täsmälleen
  • Hae artikkelin nimellä (Nimeke)

Kotitehtävä: tiedonhaun oppaat

Tutustu oman tieteenalasi Tiedonhaun tieteenalaoppaaseen.

Löydät oppaasta oman tieteenalasi keskeisimmät viite-, kokoteksti- ja e-kirjatietokannat sekä paljon muuta hyödyllistä.

Kotitehtävä: käyttäjätunnus

Kun sinulla on kirjastokortti, kirjaudu Oula-Finnaan Oulun yliopiston käyttäjätunnuksilla (haka Login) ja liitä kirjastokortti tunnukseesi.