Tervetuloa kirjastoon

Uuden opiskelijan opas

E-aineistot käytössäsi

Oulun yliopiston ja Oamkin opiskelijoiden käyttöön on hankittu laaja kokoelma eri alojen elektronisia aineistoja.

E-aineistoihin pääset  Oula-Finnan ja Tiedonhaun tieteenalaoppaiden kautta. Kirjaston e-aineistot ovat käytössäsi 24/7. Osa löytyy erillisten tietokantojen kautta.

Kokoelmat ja tiedonlähteet on ryhmitelty korkeakouluittain aiheen tai opiskelualan mukaan, jotta niiden löytyminen ja käyttäminen olisi mahdollisimman helppoa. Parhaan käsityksen e-aineistotarjonnasta saat, kun menet oman korkeakoulusi alakohtaisiin oppaisiin, ja valitset listasta oman alasi tiedonhakuoppaan.

Jos et halua tehdä aiheen mukaista rajausta, voit myös selata aakkosellista e-aineistoluetteloa Oula-Finnassa.

Oppilaitoksen verkossa

Kampuksilla saat e-aineistot käyttöösi suoraan kirjautumalla käyttäjätunnuksellasi oppilaitoksen työasemille tai kirjautumalla omalla koneellasi oppilaitoksesi verkkoon. Voit myös tarvittaessa käyttää langatonta Eduroam-verkkoa

Oulun yliopiston opiskelijat eivät voi käyttää Oamkin e-aineistoja ja päin vastoin. Tiedekirjasto Pegasuksen tiloissa olevilta asiakaskoneilta pääset kuitenkin molempien oppilaitosten e-aineistoihin.

VPN-yhteydellä

Työskennellessäsi kotona tai muualla kampusten ulkopuolella voit myös ottaa VPN-yhteyden oppilaitoksen verkkoon, niin tiedonsiirtosi on salattu ja pääset käyttämään e-aineistojakin kuten olisit oppilaitoksen verkossa.

Katso ohjeet: OpenVPN-palvelu (Oulun yliopiston opiskelijat) tai Global Protect -VPN-palvelu (Oamkin opiskelijat).

Etäkäyttäjänä

E-aineistoja voi myös käyttää oppilaitoksen verkon ulkopuolelta, esimerkiksi kotikoneelta, oppilaitoksen tunnuksilla (Haka-kirjautuminen). Etäkäyttö edellyttää voimassa olevia sähköpostitunnuksia. Huomaa myös, että etenkin etäkäyttäjänä voit kirjautua aineistoihin vain kirjaston www-sivujen, Oula-Finnan tai tiedonhakuoppaiden kautta!

Lue tarkemmat ohjeet etäkäyttöön >>

Oppilaitoksen verkossa käytettävä aineisto

Punaisella suljetulla lukolla olevat aineistot ovat käytettävissä oppilaitoksen verkossa. Etäkäyttö vaatii kirjautumisen oppilaitoksen käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

• klikkaamalla aineiston nimeä siirryt kirjautumissivulle
  • anna käyttäjätunnus ja salasana.
  • paina Kirjaudu/Login -painiketta

Vapaa aineisto

Vihreällä avoimella lukolla olevat aineistot ovat vapaasti käytettävissä miltä tahansa koneelta.

Salasanalla käytettävä aineisto

Joihinkin aineistoihin kirjaudutaan erillisellä käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Pyydä tunnukset sähköpostitse osoitteesta kirjasto(at)oulu.fi. Tunnukset luovutetaan vain Oulun yliopiston tai Oamkin henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Ei etäkäyttöä

Joihinkin aineistoihin ei ole pääsyoikeutta etäyhteyden kautta, vaan niitä voi käyttää ainoastaan oppilaitoksen verkossa.

Tiedonhaun oppaat

Käyttöehdot

Kirjasto hankkii e-aineistoja sekä Kansalliskirjaston FinELib-konsortion kautta että suoraan aineistotoimittajilta. E-aineistosopimuksissa määritellään aineistojen käyttöoikeudet ja -rajoitukset. Tällaisia ovat esimerkiksi tulostukseen, linkityksiin ja lähdeviittauksiin liittyvät asiat.

E-aineistoja ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin.

Lue lisää FinELib-aineistojen käyttöoehdoista.

Tiedonhankinnan oppaat itseopiskeluun

Tiedonhankinnan oppaisiin on koottu materiaalia tiedonhaun perusteista.

Tiedonhaun itseopiskelun opas (OAMK)

Tieteellisen tiedonhankinnan opas (Oulun yliopisto)

Lisätietoja tietokantojen käytöstä saat kysymällä kirjastosta, Tietokantojen pikaoppaista tai tutkimalla tietokantojen omia ohjeita.

eGradu- ja vapaakappaletyöasemat

Pegasuksessa ja lääketieteen kirjastossa on käytössä eGradu-työasemia, joilta on luettavissa yliopiston opinnäytteiden kokotekstit vuodesta 2013 alkaen. Opinnäytteitä voi selata myös Jultikassa.

Pegasuksen kolmannessa kerroksessa on kaksi vapaakappaletyöasemaa elektronisten vapaakappaleiden käyttöön. Oulun yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta