Siirry pääsisältöön

Saavutettavuusseloste: Libguides-palvelu

Oulun yliopiston libguides.oulu.fi-verkkopalvelua koskee laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta sekä EU:n saavutettavuusdirektiivi, joissa edellytetään, että julkisten verkkopalvelujen on oltava saavutettavia. WCAG 2.1 –kriteeristön AA-tason vaatimukset koskevat libguides.oulu.fi-verkkopalvelua 23.9.2020 alkaen. Tämä saavutettavuusseloste koskee libguides.oulu.fi -sivustoa ja on laadittu 2.3.2021. Saavutettavuusarviointi on tehty Oulun yliopiston kirjaston sisäisenä arviointina. 

Digipalvelun saavutettavuuden tila  

Sivusto täyttää kriittiset saavutettavuusvaatimukset, muutamin poikkeuksin: 

  • värit ja kontrastit 
  • puuttuvat tekstivastineet (kuvalinkit, kuvat, videot) 
  • valikoiden toimivuus näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla 
  • pdf-tiedostojen saavutettavuus 
  • joissakin oppaissa H1-tason otsikoita seuraa H3, koska julkaisujärjestelmän editorin ylin tarjolla oleva otsikkotaso on H3, vaikka sivujen vakioelementeissä ei ole H2-tason otsikoita. Ongelma on korjattavissa vasta kun olemassa oleva työkalu korjataan tai vaihdetaan.
  • sivuston sisältämät linkit avautuvat pääsääntöisesti uuteen ikkunaan tai välilehteen

Sivustoa kehitetään jatkuvasti vastaamaan kriteereitä myös näiltä osin. 

 

Ruudunlukuohjelmaa käyttävän kannattaa muuttaa ruudunlukuohjelman asetuksia siten, että ohjelma lukee kaikki merkit sellaisenaan. Tiedonhakuoppaissa on paljon esimerkkejä hakulauseista, joissa on käytetty mm. sulkumerkkejä, asteriskejä sekä kauttaviivoja. Oleellista tietoa jää saamatta, mikäli lukuohjelma ohittaa nämä merkit. 

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi. Lähetä saavutettavuuspalautetta sähköpostitse osoitteeseen informationservice(at)oulu.fi. Nimettömänä voit lähettää meille palautetta Oula-Finnan palautelomakkeen kautta. 

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, lähetä ensin palautetta sähköpostitse verkkopalvelun ylläpitäjälle yllä olevien ohjeiden mukaisesti. Vastauksessa voi mennä enintään 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään. 
 

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto 
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö 
www.saavutettavuusvaatimukset.fi 
saavutettavuus(at)avi.fi 
puhelinnumero vaihde: 0295 016 000