Tervetuloa kirjastoon

Uuden opiskelijan opas

Oula-Finnassa voit selata kirjaston kokoelmia

Oula-Finnassa voit hakea aineistoa ja tarkistaa sen sijainnin ja saatavuuden, uusia lainasi sekä tehdä varauksia.

Painetun materiaalin lisäksi Oula-Finnasta löytyy paljon e-kirjoja ja -lehtiä sekä viite- ja kokotekstitietokantoja.

Kaikki e-aineisto ei kuitenkaan löydy suoraan Oula-Finnasta. Tietoa oman alasi muista e-aineistoista löydät tiedonhakuoppaista.

Käytä luotettavaa tietoa

Älä tyydy Googleen ja Wikipediaan. Kirjasto tarjoaa käyttöösi lukuisia helppokäyttöisiä viite- ja kokoteksitietokantoja, jotka sisältävät luotettavaa tieteellistä tietoa. Oman alasi viite- ja kokotekstitietokannat löydät Oula-Finnasta ja tiedonhakuoppaista.

Entä jos tarvitsemani aineisto ei ole kirjaston kokoelmissa?

Voit tilata kirjoja ja artikkelikopioita maksutta Kuopion Varastokirjastosta Oula-Finnan kautta. Aineistot löydät Kuopion Varastokirjasto -välilehdeltä ja tilausohjeen täältä.

Google Scholar on kätevä työkalu etsiessäsi kirjaston kokoelmista puuttuvia, mutta vapaasti käytettävissä olevia tieteellisiä artikkeleita. Muista kuitenkin lähdekritiikki.

Kirjaston kaukopalvelu tilaa aineistoa muista kirjastoista. Kaukopalvelu on maksullista.

Jos tarvitsemasi kirja puuttuu kirjaston kokoelmasta, voit tehdä hankintaehdotuksen.

Hyödynnä myös yleisiä kirjastoja.

Kirjaston e-kirjoista

Photo: Johan Larsson

Kirjaston e-kirjat
Kirjasto ostaa e-kirjoja sekä isoina tietokantapaketteina että yksittäisinä kappaleina, riippuen millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa taas on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. Lainassa olevaan e-kirjaan voi halutessaan tehdä varauksen.

E-kirjojen lukeminen
Kirjaston hankkimat e-kirjat luetaan joko tietokoneen selaimella tai ladataan omalle koneelle tai mobiililaitteelle.

Mistä löydän e-kirjat
E-kirjoja löydät Oula-Finnasta, e-kirjatietokannoista sekä oman alasi tiedonhakuoppaista.

E-kurssikirjat
Kurssikirjat pyritään hankkimaan e-versioina aina, jos sellainen on saatavilla. E-kurssikirjoja on kuitenkin rajallisesti tarjolla kirjastoille. Lisäksi eri e-kirjapalveluissa on erilaiset käytännöt ja monen yhtäaikaiskäyttäjän rajattomat lisenssit ovat kalliita.

Tutustu myös e-kirjaoppaisiin: E-kirjat (OAMK) / E-kirjat (OY)

Oma tili Oula-Finnassa

Kun olet aktivoinut kirjastokortin Tuudossa, näet asiakastietosi myös kirjautumalla sisään Oula-Finnaan. Oula-Finnassa voit uusia lainojasi, varata aineistoa sekä etäkäyttää e-aineistoja. Muita palveluita ovat esimerkiksi suosikkien ja hakujen tallennus sekä uutuusvahti.

Kirjaudu sisään oppilaitoksen HAKA-tunnuksella. Ks. ohje.