Siirry pääsisältöön

Cochrane-ohje: PICO

PICO

 

PICO-malli auttaa jäsentämään tutkimuskysymyksen sekä siihen liittyvät hakutermit. Lisätietoa PICO-mallista Systemaattisen tiedonhaun oppaassa. PICO-malli ei toimi kaikkiin hakuaiheisiin. Testaamalla näet toimiiko malli hakuaiheessasi.

Klikkamalla hakutuloslistalta katsauksen alapuolelta "Show PICO" saat näkyviin kyseisen katsauksen käsitteet PICO-mallin mukaisesti jaoteltuna.

Esimerkkiviitteessä Exercise program for people with dementia on Population-kategoriassa mm. Aged, Intervention-kategoriassa Exercise, Comparison-kategoriassa Usual Care ja Outcome-kategoriassa Cognitive function.

Cochranessa on mahdollista rakentaa haku PICO:n mukaisesti erillisessä hakunäkymässä. Hakusanalle valitaan kategoriaksi joko population, intervention, comparison tai outcome. Kaikkia PICO-mallin osia ei tarvitse hakulomakkeeseen kirjata, sillä monesti esimerkiksi comparison-kategorialle ei ole tarvetta hakulauseessa.

Kuvan esimerkissä tutkimusaihe on "liikunnan vaikutus ikääntyneiden elämänlaatuun, psyykkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen". Käsitteet on kirjattu hakulomakkeelle ja valittu niille sopivat PICO-kategoriat.

 

Picoa hyödynnetään haussa valitsemalla kullekin sanalle kategoria. Esim. Aged-sanalle on valittu kategoria Population.