Erikoiskokoelmat: Aineistot A-L

Aulis, V. G.

V. G. Auliksen arkisto

Viktor Gideon Aulis (1854-1920) (aiemmin Aulin) vihittiin papiksi 1878. Aulis toimi Oulun vastaavana kappalaisena vuosina 1879-85. Hän toimi aikanaan mm. Oulun suomalaisessa tyttökoulussa uskonnon ja ruotsin opettajana, Oulun pataljoonan ja lääninvankilan saarnaajana ja Oulun kaupunginkirjaston johtokunnan puheenjohtajana.Aineisto sisältää kirjeitä, muistiinpanoja ja käsikirjoituksia.

Tietoja Auliksen aineiston päätymisestä kirjastoon ei ole. Aineistoa tutkittaessa on huomioitava se, että aikojen saatossa osa asiakirjoista voi olla sekoittunut U. B. Segermanin arkiston aineiston kanssa. Myös sekalaisista kirjeistä ja asiakirjoista saattaa löytyä Aulikseen liittyvää aineistoa.

Hellaakoski, Aaro

Aaro Hellaakosken arkisto

Maantieteilijä ja runoilija Aaro Hellaakoskelle (1893-1952) kuulunut aineisto sisältää muistiinpanoja, eripainoksia, valokuvia sekä kasvi- ja mineraalinäytteitä. Arkiston on kirjastolle lahjoittanut Hellaakosken tytär vuonna 2003. Arkistoon on myöhemmin liitettyt Hellaakosken isoäidin veljen Anders Lindmanin (1819-1886) runokirjoitukset sekä Oulun yliopiston maantieteen laitokselta saatu aineisto ei näy arkiston luettelossa.

Käsikirjoitusaineiston yhteydessä on säilytetty pääosa Hellaakosken perikunnan lahjoittamista julkaisuista. Näihin kuuluu mm. Kaarlo Hildénin Yleinen talousmaantiede vuodelta 1924, jossa on Hellaakosken kirjoittama runoluonnos. Niteen liitteenä on Raoul Palmgrenin ja Veijo Pulkkisen lisäselvitykset runoluonnoksesta.

Anders Lindman syntyi Raahessa 1819 merimiehen pojaksi ja kuoli Oulussa 1886. Vaimo Maria Sofia o.s. Leufstadius (s. 1828) oli raahelaisen tupakkatehtailijan tytär. Heille syntyi kolme poikaa Johan, Werner ja Fredrik sekä tytär Anna. Anders Lindman suoritti perämiehen tutkinnon 1846 ja myöhemmin tämä runoileva merikapteeni seilasi vuosikymmeniä eri laivoilla ympäri maailmaa.

Hjertman, Anders Jakob

A. J. Hjertmanin arkisto (lahj. Martti Levón)

Anders Jakob Hjertman (1788-1833) toimi mm. Raahen piirilääkärinä ja kaupunginlääkärinä. Arkisto sisältää marsalkka Mannerheimin isoisän, kreivi Carl Gustaf Mannerheimin (1797-1854) ja tämän isän, kreivi Carl Erik Mannerheimin (1759-1837) kirjeitä tohtori Hjertmanille. Hjertmannin ja Mannerheimien ystävyys periytyy ajalta, jolloin tämä toimi kreivi Carl Erik Mannerheimin lasten mm. hänen vanhimman poikansa Carl Gustafin kotiopettajana.

Kirjeiden lisäksi arkisto sisältää mm. Hjertmannin muistiinpanoja tämän opiskeluajoilta Turun akatemiasta (mm. professori Johan Gadolinin luennoilta). Aineiston on kirjastolle lahjoittanut Hjertmannin tyttären pojanpoika professori Martti Levón (1892–1979) vuonna 1972.

Ingman, Julia

Julia Ingmanin arkisto

Ruustinna Julia Ingmanin (1853-1919) kirjeenvaihtoa, henkilökohtaisia asiakirjoja ja muistiinpanoja. Julia ingmanin puoliso Muolaan kirkkoherra, rovasti Jonathan Ingman (1847-1908). Kirjeenvaihto sisältää Ingmanien ja heidän lähisukulaistensa Häggmanin, Schalinin ja Wegeliusten välistä kirjeenvahtoa.

Kaakinen, Iikka

Iikka Kaakisen arkisto

Iikka Kaakinen (1906-1977) oli Oulun yliopiston opettajanvalmistuslaitoksen suullisen esitystaidon lehtori ja tunnettu lausuja. Aineisto sisältää lehtileikkeitä, valokuvia ja käsikirjoituksia.

Kaakinen lahjoitti kokoelmansa Oulun yliopiston kirjastolle vuonna1978. Perikunta lähetti kokoelman loppuosan vuonna 1987. Aineistoa ei ole järjestetty, eikä siitä ole olemassa luetteloa.

Kramsu, Kaarlo

Kaarlo Kramsun pääkirjoitus -kokoelma

​Ylikirjastonhoitaja Rae Murhun (1916-1966) keräämiä pääkirjoituksia jäljenteinä lehdistä, joissa Kaarlo Kramsu (1886-1971) on ollut toimittajana. Pääkirjoituksista ei ole luetteloa.

Lauri Merikallion Kaarlo Kramsu –kokoelma

Maisteri Lauri Merikallion (1886-1971) keräämä aineisto runoilija ja lehtimies Kaarlo Kramsusta (1855-1985) sisältää mm. Kramsun kirjeitä, asiakirjoja ja käsikirjoituksia, kenties myös Kramsun julkaisematonta tuotantoa. Erityisesti Kramsun kirjeenvaihdossa hänen tukijansa ja veljensä Jannen kanssa tulee esille Kramsun elämän vastoinkäymiset, sairastuminen ja Kuopion Niuvanniemen mielisairaalaan joutuminen. Aineisto on saatu vuonna 1972 Lauri Merikallion perikunnalta.​