Siirry pääsisältöön

Erikoiskokoelmat: Erikoiskokoelmien käyttö

Suuri osa erikoiskokoelmista on saatu kirjastoon lahjoituksina, mutta joitakin teoksia ja kokoelmia on myös ostettu. Erikoiskokoelmiin sisältyy kokonaisuutena säilytettyjä kirja-aineistoja, yksittäisiä painatteita, valokuvia, karttoja, käsikirjoituksia, asiakirjoja ja lehtileikkeitä. Aineiston tiedot löytyvät pääosin kirjaston Oula-Finna -tietokannasta.

Erikoiskokoelmien käyttö

Erikoiskokoelmien aineisto kannattaa pyytää tutkittavaksi etukäteen sähköpostilla kirjasto@oulu.fi. Pyynnön voi tehdä myös asioimalla Tiedekirjasto Pegasuksen 1. krs asiakaspalvelussa, mutta aineiston toimittamiseen kannattaa aina varata aikaa. 

Asiakkaalle haettua erikoiskokoelmien aineistoa säilytetään kirjaston asiakaspalvelussa, mistä sen saa päivälainaksi Tiedekirjasto Pegasuksen tiloihin. Arvokkaimpien teosten ja käsikirjoitusaineistojen käytöstä sovitaan aina erikseen ja asiakkaan on allekirjoitettava erikoiskokoelmien käyttösopimus. Joidenkin käsikirjoitusaineistojen käyttöön vaaditaan etukäteen hankittu tutkimuslupa.  Aineistoa käytettäessa on huomioitava tutkimusta ja julkaisemista koskevat ohjeet ja säädökset.