E-aineistojen käyttö opetuksessa: MITEN?

Miten e-aineistoja saa opetuskäyttöön?

Kun olet löytänyt oppimateriaaliksi sopivan artikkelin tai e-kirjan:

1. Tarkista käyttöoikeudet, jotta voit käyttää materiaalia.
  2. Linkitä e-aineisto, esim. artikkeli tai e-kirja oppimateriaaliin tai oppimisympäristöön (esim. Moodle).

Jos aineistossa on etäkäyttö sallittu, se avautuu Oamkin sähköpostitunnuksella, kunhan linkki sisältää Oamkin välityspalvelimen osoitteen. Ks. e-aineistojen linkitysohjeet alta.

E-aineistojen linkittäminen

Maksullisen e-aineiston tapauksessa linkin eteen pitää lisätä Oamkin välityspalvelimen osoite, jotta linkki toimii myös kampuksen ulkopuolella.

1. Oula-Finnasta löytämäsi linkin voit kopioida suoraan Oula-Finnastä tai linkittää oppimisympäristöön
    Oula-Finnan tietuesivun osoitteen selaimen osoiteriviltä.

2. Tietokannan linkittäminen (esim. Abi Inform, Ebrary, Sage Premier)

• siirry kirjaston e-aineistolistaan: https://oy.finna.fi/oamk/Content/az-list
  • etsi tietokanta ja kopioi linkin osoite (tietokannan nimen kohdalla) hiiren oikealla napilla
  • liitä linkki oppimateriaaliiin tai oppimisalustalle

Huom! Kaikki AZ-listasta kopioitavat linkit IP-tunnisteisiin tietokantoihin sisältävät välityspalvelinohjauksen

3. ​E-artikkelin tai e-kirjan linkittäminen: Luo etäkäyttölinkki linkinmuodostimella >>

Tarkista käyttöoikeudet

Tarkista mitä e-aineistosopimuksissa sanotaan aineistojen käyttöoikeuksista ja -rajoituksista esim. tulostukseen, linkityksiin ja lähdeviittauksiin liittyen. Kaupallinen käyttö on aina kielletty.

Kirjasto hankkii e-aineistoja Kansalliskirjaston FinElib-konsortiolta ja suoraan aineistotoimittajilta. Lue FinElib-aineistojen käyttöoikeudet ao. linkistä. Muiden e-aineistojen kohdalla tutustu käyttämäsi tietokannan omiin käyttöehtoihin. E-aineistolistasta löydät kaikki kirjaston Oamkilaisille tarjoamat e-aineistot. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä kirjastoon

Oppimateriaalien valinta ja käyttö AMKien yhteisillä verkko-opintojaksoilla

eAMK-hankkeessa on tehty opas opettajille, jotka tekevät opintojaksoja ammattikorkeakoulujen yhteiseen verkko-opintotarjontaan, CampusOnline.fi-portaaliin.

Kun ristiinopiskeluperiaatteiden mukaisesti opintojaksojen osallistujat ovat eri ammattikorkeakouluista, on kiinnitettävä mm. erityistä huomiota siihen, että opintojaksoilla käytettävät ja opintojaksojen suorittamiseen vaadittavat tietoaineistot ovat kaikkien opiskelijoiden saatavilla.