Siirry pääsisältöön

Ohjeita Ellibs-kirjojen lainaukseen: Etusivu

Ellibs e-kirjat

Oamkin opiskelijoilla ja henkilökunnalla on lainausoikeus kirjaston hankkimiin Ellibs-kirjoihin.

Ellibsiin kirjaudutaan Haka-tunnuksella eli Oamkin käyttäjätunnuksella. Kirjautumisen yhteydessä on hyväksyttävä tietojen tallentaminen ja käsittely Ellibs Library -palvelussa. 

Ellibsin kirjoja voi myös etäkäyttää esim. kotoa käsin. 

​E-kirjoja ei voi tulostaa tai tallentaa pysyvästi. Laina-ajat vaihtelevat riippuen siitä, minkälaisella lisenssillä kirja on ostettu. Mikäli kirja ladataan koneelle, se on luettavissa ainoastaan laina-ajan verran. Selaimella lainatut kirjat ovat luettavissa eri laitteilla.

Ellibs-kirjan lainaus Oula-Finnassa

  1. Valitse haluamasi kirja
  2. Klikkaa Verkkojulkaisuun (PDF) - … -linkkiä.
  3. Valitse laina-aika. Jos kirja on jo lainassa, tieto jäljellä olevasta laina-ajasta näkyy näytöllä.
  4. Valitse luetko kirjaa selaimella vai lataatko sen laitteellesi. Huom! Vain osaa Ellibs-kirjoista voi lukea selaimella.
  5. Hyväksy tietojen siirto Ellibsiin ja napsauta Haka-tunnistautumisen ikonia. 
  6. Kirjaudu sisään Haka-tunnuksen avulla. 
  7. Kun lataus on valmis, klikkaa acsm-tiedostoa, jolloin se avautuu Adobe Digital Editions-ohjelmassa. Jos ladattu tiedosto ei näy ikkunassa, se löytyy selaimen asetusvalikosta kohdasta Downloads/Lataukset. Jos tiedosto avautuu väärässä ohjelmassa, voit pakottaa sen avautumaan ADE:ssa klikkaamalla tiedostoa hiiren oikealla ja valitsemalla "Open with/Avaa ohjelmassa" → ADE
  8. Lainattu kirja latautuu lukuohjelmaan (tai tallentuu omaan hyllyysi selaimen käyttöliittymässä) ja näkyy laina-ajan loppuun saakka myös Adobe Readerin kirjahyllyssä (File > Digital Editions > My Digital Editions. Kirja poistuu itsestään koneelta laina-ajan umpeuduttua. Jos laina-ajan päätyttyä haluat vielä jatkaa lukemista, sinun täytyy lainata uudelleen.  Verkkokirjaan tekemäsi muistiinpanot ovat lainaajakohtaisia ja poistuvat palautuksessa.

Adobe-tili

Adobe Digital Editions (ADE) -lukuohjelma aktivoidaan käyttämällä erillistä Adobe-tilin tunnusta.

Jos sinulla ei ole Adobe-tunnusta, voit ohittaa vaiheen laittamalla ruksin kohtaan "I want to Authorize my computer without an ID".

Adobe-tilin avulla eri lukuohjelmat tunnistavat sinut samaksi käyttäjäksi, ja sen avulla voi siirtää lainattujen kirjojen lukuoikeutta laitteesta toiseen. Adobe-tilin voi luoda Adoben sivuilla.

Vanhentunut auktorisointi

Adobe Digital Editions voi joskus satunnaisesti vioittaa itse auktorisoinnin, ja ADE:sta tarvitsee poistaa auktorisointi ja auktorisoida se uudestaan.

Auktorisoinnin poisto tapahtuu näppäinyhdistelmällä Ctrl + Shift + D, tai Help -valikosta "Erase authorization". Ja tämän jälkeen uudelleenauktorisointi Ctrl + Shift + U, tai Help -valikosta "Authorize Computer".

Ellibs-kirjan palautus

Jos haluat palauttaa kirjan ennen laina-ajan päättymistä, voit palauttaa sen Adobe Digital Editionsissa.

Ellibs-kirjan lataaminen tietokoneelle

Ellibsin kirjat ladataan pdf-tiedostoina, joiden avaamista varten tarvitset ilmaisen Adobe Digital Editions (ADE) -ohjelman.  

Jos ohjelman asennus ei käynnisty lainaustilanteessa, katso asennusohjeet Ellibsistä.

ADE on kone- ja käyttäjäkohtainen eli se on asennettava jokaiselle koneelle, jolle kirjaudut omalla käyttäjätunnuksellasi. 

Jos Oamkin verkossa oleva kone 
ilmoittaa asennusoikeuksista
ota yhteys ICT-palveluihin.


Ellibsin omilla www-sivuilla Ohjeet-kohdassa on ratkaisuja joihinkin Ellibs-kirjojen latausongelmiin sekä Adobe Digital Editionsin asennus- ja käyttöohjeita.

Ellibs-kirjan lataaminen mobiililaitteelle

Kirjaston hankkimia e-kirjojen lukeminen käy kätevimmin Ellibsin oman mobiilisovelluksen kautta. Tällöin et tarvitse mobiililaitteella erillistä lukuohjelmaa. Voit  ladata sovelluksen maksutta oman mobiililaitteesi  (Android & iOS) sovelluskaupasta. Ohjeet.

Voit myös ladata Ellibsin e-kirjoja kokonaan mobiililaitteelle, ja lukea niitä erillisellä lukulaitteella. Ellibs suosittelee Adobe Digital Editionsin lisäksi ilmaista Aldikoa.