Erikoiskokoelmat: Yksityishenkilöiden kirjakokoelmat

Kirjasto on saanut historiansa aikana runsaasti lahjoituksia sekä yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja yhteisöiltä. Joitakin yksityishenkilöiden kokoamia aineistoja on myös hankittu ostamalla.  Suurin osa näistä aineistoista on sijoitettu aiheen mukaan kirjaston eri kokoelmiin, mutta omistajan tai aineiston merkityksellisyyden vuoksi osa on säilytetty omina, erillisinä kokonaisuuksina.

Kaikkia lahjoittajia kirjaston historian varrelta ei tunneta ja tieto yksittäisen kirjan aiemmasta omistajasta saattaa löytyä vain kirjaan tehdyistä merkinnöistä. Osittain lahjoittajien tiedot on merkitty myös Oula-Finna -tietokannasta.

Urho Kekkosen kokoelma

Presidentti Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986) lahjoitti osan kirjakokoelmastaan Oulun yliopistolle vuosien 1964-1982 aikana. Osa kirjoista on kuulunut Sylvi Kekkoselle (1900-1974). Kekkosen kokoelman runsaat 4000 julkaisua sisältävät kauno- ja tietokirjallisuutta. Kokoelmassa on runsaasti erikoissidoksia ja Kekkoselle lahjoitettuja, omistuskirjoituksilla varustettuja teoksia. Omistuskirjoituksista osa on tallennettu Oula-Finna-tietokantaan.

Tamminiemen museossa Helsingissä Kekkosten kirjoja on hieman yli 3000 niteen kokoelma.

Muita UKK-aineistoja:

Mirjam Kinoksen exlibris-kokoelma

Oululainen kuvaamataidon lehtori Mirjam Kinos (1915-2002) lahjoitti kirjastolle yli 10 000 kotimaista exlibristä käsittävän kokoelmansa vuonna 1999. Myöhemmin Kinoksen jäämistöstä lahjoitettiin vielä ulkomaisten exlibristen kokoelma sekä aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kinoksen kokoelman kirjat ja osa exlibriksistä on luetteloitu Oula-Finna-tietokantaan.

Pitkään oululaisessa taide-elämässä vaikuttanutta Mirjam Kinosta voidaan pitää suomalaisen exlibris-harrastuksen “grand old ladyna“. Hän toi aktiivisesti esille aihetta järjestämällä näyttelyitä ja opettamalla exlibristen tekemistä.Vuonna 1989 Kinos julkaisi ensimmäisen suomenkielisen, eurooppalaisen exlibriksen historiaa esittelevän teoksen Exlibris.

Mirjam Kinos on myös itse piirtänyt huomattavan määrän exlibriksiä, kaikkiaan noin 330 kappaletta. Suurin osa niistä syntyi 1980-90-luvuilla sen jälkeen, kun hän siirtyi eläkkeelle Kuusiluodon koulusta kuvaamataidon opettajan työstä.

Leevi Madetojan - L. Onervan kokoelma

Suomen Kulttuurirahasto lahjoitti testamentilla saamansa Leevi Madetojan (1887-1947) ja L. Onervan (1882-1972) kirjaston Oulun yliopiston kirjastolle vuonna 1972. Madetojan-Onervan kokoelmassa kaunokirjallisuus on keskeisellä sijalla. Tietokirjallisuutta löytyy mm. kirjallisuudentutkimuksen, musiikin, taiteen ja kulttuurihistorian aloilta. Kokoelmassa on runsaasti mm. Eino Leinon omistuskirjoituksilla varustettuja teoksia. Kaikki kokoelman omistuskirjoitukset on tallennettu Oula-Finna-tietokantaan. Kokoelmaan kuuluu myös nuotteja, joita ei ole luetteloitu tietokantaan.

Madetojan ja Onervan kirjeenvaihto ja sävellyskäsikirjoitukset ovat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistossa sekä Kansalliskirjaston erikoiskokoelmissa.

Lauri Viljasen Runeberg-kokoelma

Professori Lauri Viljasen (1900-1984) keräämä Runebergiin liittyvä kokoelma on hankittu kirjastolle vuonna 1975. Kokonaisuus on laajuudeltaan noin 160 nidettä ja sisältää sekä Johan Ludvig Runebergin (1804-1877) henkilöhistoriaa että hänen kirjoittamiaan teoksia. Se on ollut lähdeaineistona Viljasen kaksiosaiseen Runeberg-biografiaan Runeberg ja hänen runoutensa (1804-1877).

Einar Palmusen kokoelma

Asessori Einar Palmunen (1903-1982) oli bibliofiili, joka keräsi vanhempaa suomalaista uskonnollista kirjallisuutta. Oulun yliopiston kirjasto osti vuonna 1969 Palmusen keräämän vajaan 2000 niteen kokoelman, johon sisältyy mm. kaikki suomenkieliset vanhat raamatut Agricolan Uutta Testamenttia lukuun ottamatta. Palmusen kokoelmaan kuuluu kirjojen lisäksi jonkin verran asetuksia, lehtiä, arkkiveisuja ja pienpainatteita.

Einar Palmusen henkilöarkisto on Kansallisarkistossa Hämeenlinnassa.