Siirry pääsisältöön

Hoitotyö: Kokotekstin tarkistaminen

Alakohtaiset tiedonhakuoppaat | Oamk

Näin tarkistat kokotekstin saatavuuden

Viitetietokannoista, kuten Medicistä, Artosta, CINAHL:sta ja PubMedista, löytyy artikkeleiden viitetietoja. Viitetieto koostuu mm. artikkelin otsikosta, tekijöiden nimistä ja tiivistelmästä. Viitetiedosta näet myös lehden nimen, vuosikerran, numeron ja sivunumerot, joilla artikkeli on julkaistu.  Monesti viitetietokantaan on linkitetty myös artikkelin kokoteksti. Aina näin ei kuitenkaan ole. Tutki kokotekstin saatavuutta seuraavin keinoin:

 

1. Tarkista kokotekstilinkit

Klikkaa tietokannassa näkyviä kokotekstilinkkejä - ja kuvakkeita. Linkit ovat monesti nimetty "Full text". Jotta käyttöoikeus tunnistettaisiin, varmista, että olet kirjautunut tietokantaan kirjaston sivujen kautta. Lue lisää etäkäyttöohjeesta. 

 

2. Tarkista Google Scholarilla

Kopioi viitetietokannasta tarvitsemasi artikkelin nimi. Kirjaudu Google Scholariin kirjaston sivujen kautta.  Liitä artikkelin nimi hakukenttään. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Esim. "Nurse leaders as managers of ethically sustainable caring cultures". Google Scholar paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin Oamkilla on tilaus, että avoimista julkaisuarkistoista.

 

3. Tarkista Oula-Finnalla

Kirjaudu Oula-Finna Oamkiin. Liitä artikkelin nimi hakukenttään ja klikkaa Oula-Finnan ulkomaisten artikkelien hakua. Joskus artikkelin nimen ympärille on tarpeen merkitä lainausmerkit, jolloin haetaan peräkkäin esiintyvää fraasia. Haku paikantaa aineistoja sekä maksullisista tietokannoista, joihin Oamkilla on tilaus, että useista avoimista julkaisuarkistoista. Mikäli et löydä kokotekstiä artikkelille, saatat löytää perushaun puolelta painetun lehden kokoelmatiedon. Painetun lehden voit lainata tai skannata tarvitsemasi artikkelin kirjastossa.

 

4. Tarkista Varastokirjaston kokoelma.

Maksuton artikkelikopiotilaus on Oula-Finnan palvelu, jonka kautta Oamkin opiskelijat ja henkilökunta voivat tilata lehtiartikkeleita Kuopiossa sijaitsevasta Varastokirjastosta. Artikkelikopion lähetetään asiakkaan sähköpostiin.

 

5. Tarkista yliopiston Oula-Finna paikalliskäytössä

Voit tarkistaa yliopiston Oula-Finna näkymästä onko yliopistolla käyttöoikeus tarvitsemaasi aineistoon. Oamkin opiskelijat eivät voi etäkäyttää yliopiston aineistoja, mutta paikalliskäyttö Pegasuksessa ja Lääketieteen kirjastossa on sallittua. Lisäksi sekä Sosiaali- ja terveysalan kirjastossa että Oulaisten oppimiskeskuksessa on molemmissa yksi asiakaspääte, jolla pääsee sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun verkkoon.

 

6. Tarkista mahdollisuus kaukolainaukseen

Mikäli aineistoa ei löydy lähialueen kirjastoista, se voi kuitenkin olla tilattavissa yhteislainana tai kaukolainana muualta Suomesta.

  

1. Kun olet kirjautunut PubMediin kirjaston sivujen kautta, pääset etenemään niihin kokoteksteihin, joihin Oamkilla on käyttöoikeus.

PubMedissa klikkaa Full text links -otsikon alla olevia logoja tarkastellaksesi kokotekstin saatavuutta