Siirry pääsisältöön

PubMed-ohje: Perushaku

Kirjautuminen PubMediin

PubMed on kaikille avoin tietokanta. Jotta pääset siirtymään kirjaston tilaamien maksullisten lehtien kokoteksteihin, kirjaudu PubMediin kirjaston sivujen kautta.
 

PubMed perushaku

Kirjoita hakusanasi (sydämen vajaatoiminta ja liikunta) hakukenttään. PubMed yhdistää hakusanat automaattisesti AND-operaattorilla.
 
Kuvankaappauksessa on kirjoitettu perushaun hakukenttään hakusanat heart failure exercise.
 
 
PubMedissa on käytössä Automatic Term Mapping -toiminto. Se tulkitsee ja täydentää hakuasi yhä kattavammaksi huomioiden yksikkö- ja monikkomuodot hakusanoista, hakusanojen synonyymit sekä erilaiset kirjoitusasut. Siirry hakukentän alapuolella näkyvästä Advanced-linkistä PubMed Advanced Search Builder -näkymään, jos haluat tutkia haun toteutusta tarkemmin. 
Avaamalla näkymän alaosan hakuhistorian (History and Search Details) väkäsestä Details-näkymän, saat esille kuvauksen haun toteutuksesta.
 
Kuvankaappaus hakuhistoriasta

 

 

Sanakatkaisu ja fraasihaku

Mikäli käytät haussa katkaisumerkkiä tai lainausmerkkejä (fraasihaku), Automatic Term Mapping -toiminto ei ole käytössä. Yleensä hakusanat kannattaa kirjoittaa ensin perusmuodossa ja muokata vasta saatujen hakutulosten perusteella. Joskus voi olla tarpeen käyttää katkaisumerkkiä, mikäli haku ei ole laajentunut kaikkiin haluttuihin sanamuotoihin. PubMedin uudessa käyttöliittymässä katkaisumerkkiä voi käyttää myös fraasin katkaisuun - katkaista voi kuitenkin ainoastaan fraasin viimeisen sanan.

Esim. toxic* löytää sanamuodot toxic, toxcity, toxicology, toxicological jne.

Esim. "critical path*" löytää muodot critical path, critical pathway, critical pathways jne.

 

Vaihtoehtoiset hakutermit hakulauseessa

Mikäli hakulauseessasi on keskenään vaihtoehtoisia hakutermejä, yhdistä sanat OR-operaattorilla. Mikäli samassa hakulauseessa on OR- ja AND-operaattoreita, käytä sulkuja.

Esim. ("clinical path**" OR "critical path*" OR "care path*") AND digital*

Esim. (dementia OR alzheimer*) AND (canine* OR dog*) AND therap*