Tieteellisen lehden valintaopas

Laadukkaan lehden ominaisuuksia

  • vertaisarviointikäytäntö (peer review)
  • lehteä indksoidaan johtavissa viitetietokannoissa esim. Scopus ja Web of Science
  • lehden artikkelit saavat paljon viittauksia
  • toimituskunnassa kaikkien osa-alueiden edustus

Hae ainettasi tietokannoista

Etsi Scopus ja Web of Science tietokannoista tai oman alasi tärkeimmistä viitetietokannoista aihepiirisi kirjallisuutta. Tietokannan analyysityökalulla saat sen jälkeen listan lehdistä, jossa artikkelit on julkaistu. Suurimpien viitetietokantojen indeksoimat julkaisut saavat aina parhaiten näkyvyyttä.

Scopus ja Web of Science -tietokantoihin indeksoidut lehdet ovat pääsääntöisesti vertaisarvioituja.

Vältä saalistajalehtiä

Open acces- lehtien joukkoon on ilmestynyt saalistajalehdiksi (predatory journals) kutsuttuja julkaisuja, joiden tavoitteena on ainoastaan artikkelien kirjoittajamaksujen kerääminen. Lehdet voivat luvata nopean julkaisuprosessin edullisella julkaisumaksulla, mutta vertaisarviointi voi puuttua kokonaan tai sitä eivät tee alan asiantuntijat. Julkaisuiden pitkäaikaissäilytyksestä ei myöskään ole takeita.

Keinoja tunnistaa saalistajalehti:

  • Indeksoiko Scopus, Web of Science tai alan tärkeä viitetietokanta kyseistä lehteä?
  • Löytyykö lehti DOAJ - Directory of Open Access Journals sivustolta? Tänne hyväksytään hakemuksesta korkeatasoisia vertaisarviotuja avoimia lehtiä. Lehden puuttuminen listalta ei siis välttämättä tarkoita, että kyseessä on saalistajalehti.
  • Onko lehti JUFO-arvioitu vähintään tasolle 1. Tasolla 0 on lehtiä, joita ei ole arvioitu tieteellisiksi ja niiden joukossa on myös saalistajalehdiksi epäiltyjä.

  • Think. Check. Submit. (Video, 1:58 min)

Työkaluja lehtien arviointiin

Lehden kotisivu tarjoaa paljon tietoa lehden sisällöstä ja laadusta, mutta siellä olevien tietojen paikkansapitävyyttä kannattaa tarkistaa myös alkuperäislähteistä. Tästä esimerkkeinä lehden IF-arvo ja löytyvyys DOAJ-listalta.

Journal Checker Tool

Tarkista onko lehti Plan S yhteensopiva avoimen julkaisemisen osalta. Rahoittajista mukana mm.  Suomen Akatemia ja Euroopan komissio. Lisätietoa työkalusta

Yhteystiedot

 

Lisätietoa osoitteesta bibliometriikka@oulu.fi