Tietokantojen oppaat: Google Scholar

Keskeisimpien Oulun yliopistossa käytössä olevien tietokantojen pikaoppaat

Tietokantaoppaat: Google Scholar

Haku kohdistuu oletuksena myös julkaisujen kokoteksteihin.

Automaattinen monikko- ym. muotojen haku: painottaa haettua muotoa:

diet > diets dieting dietary

Fraasit lainausmerkkeihin: monikkoa, synonyymejä tai taivutusmuotoja ei löydy automaattisesti

"information systems"
"positiivinen kasvatus" ei hae esim. muotoa 'positiivista kasvatusta'
tietyn julkaisun hakeminen: "Multiresolution gray-scale and rotation invariant texture classification with local binary patterns"

Asteriski eli tähtimerkki * korvaa yhden sanan

"energy ** policy" > energy technology innovation policy

Ohjelma tunnistaa sanojen välin automaattisesti AND-operaattoriksi (oletusoperaattori).

robotics kindergarten

OR-operaattori on kirjoitettava isoilla kirjaimilla.

"participatory design" OR "cooperative design" OR "co-operative design"

Yhdysmerkki eli tavuviiva (-) sanan edessä toimii kuten NOT, eli sulkee hakutuloksesta pois viitteet, jotka sisältävät sanan tai esim. verkko-osoitteen.

virus OR viruses -computer
monikulttuurisuus päiväkoti -site:https://www.theseus.fi > hakutulokseen ei tule julkaisuja ammattikorkeakoulun Theseus-opinnäytearkistosta

Vinkkejä haun toteutukseen

Perushaussa hakulausekkeet voi muodostaa sulkeita ja OR-operaattoria käyttäen. Sulkeet eivät kuitenkaan vaikuta hakuun. OR-operaattorilla kytketyt hakusanat yhdistetään joka tapauksessa ensin.

monikulttuurisuus OR maahanmuuttajat varhaiskasvatus OR päiväkoti
on sama kuin (monikulttuurisuus OR maahanmuuttajat) AND (varhaiskasvatus OR päiväkoti)

Hakusanojen järjestys vaikuttaa; ensimmästä sanaa painotetaan enemmän kuin toista, toista enemmän kuin kolmatta jne.

telomere cancer antaa viitteet eri järjestyksessä kuin cancer telomere

Sivun vasemman yläkulman painikkeen takaa löytyvässä valikossa on Tarkennettu haku -lomake, jossa voi mm. kohdistaa haku otsikkoon tai hakea tietyn julkaisun artikkeleita.

saame OR pohjoissaame OR inarinsaame OR koltansaame source:virittäjä
allintitle: game OR gaming OR gamification

Otsikkoon kohdistaminen

Haun kohdistaminen artikkelin tai kirjan otsikkoon

Tiedonhaun kohdistamista pelkästään artikkelin tai kirjan otsikkoon kannattaa kokeilla

• kun etsitään tiettyä artikkelia tai kirjaa
  • kun halutaan parantaa hakutuloksen relevanssia
    • vaatii laajan hakusanavalikoiman tuottaakseen kattavan hakutuloksen
  • kun halutaan testata hakusanojen ja hakulauseen toimivuutta
    • otsikon sanat näkyvät hakutuloslistassa, joten toimivuus on helpompi havaita
  • kun halutaan verrata tietokantoja
    • tietokannoissa on aina julkaisun otsikko; tiivistelmä voi tulla viiveellä ja asiasanat poikkeavat eri tietokannoissa
    • muista lisäksi tehdä sama vuosirajaus ja kielirajaus.

Myös Google Scholarissa voi vaikuttaa siihen, mistä kentistä hakusanoja etsitään. Esimerkissä on haluttu löytää tietoa motivaation vaikutuksesta oppimiseen. Vertaa tulosjoukkoa, kun haku on kohdistettu Google Scholarin tarkennetun haun lomakkeella kaikkiin kenttiin ja kun se on kohdistettu vain artikkelin otsikkoon.

Google Scholar / Oulun yliopisto

Google Scholar / Oulun ammattikorkeakoulu

Google Scholar ja kokotekstiartikkelit

Kokotekstiartikkelit ovat käytettävissä

• Oulun yliopiston tai ammattikorkeakoulun verkkoon kytketyltä tietokoneelta
  • yliopiston VPN-yhteydellä
  • yliopiston verkon ulkopuolella kirjautumalla ensin tietokantaan yliopiston tai ammattikorkeakoulun tunnuksilla

TAI

1. Mene asetuksissa välilehdelle Kirjastolinkit / Library links.
  2. Tee haku hakulaatikossa Oulu-sanalla.
  3. Valitse University of Oulu - Full text... TAI Oulu University of Applied Sciences - Fulltext...
  4. Kun tulosjoukossa klikkaa linkkiä, ohjaudutaan kokotekstipalveluun ja HAKA-kirjautumisen kautta tietokantaan, jossa kokoteksti sijaitsee.

Google Scholar Search