Siirry pääsisältöön

Saavutettavuus – helpota lukemista: Muokkaa lukunäkymää

Tuunaa näytöstä mieleinen

Jokainen käyttää selaimia ja ohjelmia omien mieltymystensä mukaan. Laitteiden kirjo on laaja. On tärkeää, että selvität omista laitteistasi mistä ja miten voit parantaa lukukokemustasi. Usein säätö on asetusten takana, esimerkiksi aputoimintojen, helppokäyttötoimintojen tai käyttöavun takana.

Tarkista, miten voit:

  • vaihtaa fonttia : lukemiseen helpoimmat fontit ovat Arial ja Times New Roman
  • suurentaa tekstin kokoa
  • säätää värejä: taustan ja tekstin väri, korostukset
  • harventaa kirjain- ja rivivälejä.

Datero ry:n sivulla on kuvallisia ohjeita eri laitteille.  Laitteen asetuksista löytyvillä aputoiminnoilla voit säätää monia asioita. Alla oleva esimerkki on Windowsin asetuksista.

Voi muokata: näyttö, osoitin , tekstin kohdistin, tekstin koko, näytön värit ja kontrasti, lukija

Jos näet sivun, jonka kieltä et ymmärrä, voit kääntää sivun haluamallesi kielelle selaimen avulla. Kannattaa huomata, että selaimen oma käännöstyökalu voi välittää sinusta tietoja eteenpäin. Älä kirjaudu selaimeen tai sen käännöspalveluun, ellet ole valmis antamaan tietojasi Euroopan ulkopuolelle..

Kielestä toiseen

  • Chrome - Voit rajata Googlelle siirtyviä tietoja selaimen asetuksissa. Se on epäselvää, mitä tietoja Googlelle  käännösvaiheessa siirtyy.
  • Firefox-selaimessa käännös onnistuu versiosta 118 alkaen. Firefoxin käännös on paikallinen, eikä tietoja siirry kenellekään (lähde).
  • Edge - Selain tallentaa käännettävän tekstin Microsoft Translator-palveluun. Tekstin lisäksi palveluun tallentuu käyttö- ja käyttäjätietoja.
  • Safari - Selain lähettää tekstin käännettäväksi Applen palveluun, mutta ainoa tallentuva tieto on verkkosivun osoite (Lähde) .

Lukukalvot ja lukuviivaimet

Lukukalvot ja lukuviivaimet tukevat painetun tekstin lukemista. Niiden avulla voit erottaa kohdan, mitä olet lukemassa. Kysy Lukutuki-kassista Laurea-kirjastosta. Lukukalvoja ja viivaimia voit itse hankkia Erilaisten oppijoiden liitosta

lukuviivain kirjan tekstin päällä

Kuva: Rosa Ovaska, HAMK