Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Valmistuvalle opiskelijalle: Opinnäytetyön tallentaminen

Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen

Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen, kun se on hyväksytty ja kieliasultaan tarkistettu. Tallennettu opinnäytetyö on vapaasti verkon kautta luettavissa ja linkitettävissä. Opiskelija vastaa itse opinnäytetyönsä tallennuksesta ja valitsee tallentaessaan opinnäytetyölleen käyttöoikeudet. Työtä tallennettaessa on huomioitava sen tekemiseen liittyvät ehdot, kuten toimeksiantajan antama lupa julkaisemiseen verkossa.

Halutessaan opiskelija voi tallentaa opinnäytetyönsä Theseuksen sijaan Oulun ammattikorkeakoulun intraan. Intraan tallennettua opinnäytetyötä voi lukea ainoastaan Oamkin verkkoympäristössä olevilta tietokoneilta.

Opinnäytetyö tallennetaan vain joko Theseukseen tai Oamkin intraan, ei molempiin. Jos opinnäytetyöhön on tehtävä pakottavasta syystä muutoksia tallentamisen jälkeen, ne on hyväksytettävä ohjaavalla opettajalla.​

Ohje opinnäytetyön tallentamiseen


Tallenna vain valmis, ohjaavan opettajan hyväksymä opinnäytetyö. Työn voi tallentaa tietokantaan ainoastaan kerran, eikä sitä voi tallennuksen jälkeen enää muokata. Tämän vuoksi on tärkeää tallentaa vain sen lopullinen versio. Olethan myös tarkistanut, että opinnäytetyösi on saavutettavuusdirektiivin mukainen. Lisätietoa saavutettavuudesta ja tarkistuslista löytyy Theseuksen saavutettavuusohjeet-sivulta.

Ennen tallennusta

 1. Muunna opinnäytetyösi PDF/A-tiedostoksi. Täältä löydät lisäohjeita työn PDF/A-muuntamisesta. Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi, esimerkiksi "Opiskelija_Otto.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Kirjaudu ja valitse oikea kokoelma

 1. Valitse Tallennusivun etusivulta kohta "Tallenna opinnäytetyö". Kirjaudu korkeakoulun tunnuksilla. Tulet kokoelman valintasivulle. Valitse sinulle sopiva kokoelma ja klikkaa sitten "Seuraava"-nappia.

Lisenssi: Työn julkaisulisenssi

 1. Ennen kuin lähettämäsi aineisto voidaan julkaista, sinun tulee hyväksyä julkaisulisenssin ehdot. Hyväksy julkaisulisenssi rastittamalla "Hyväksyn lisenssin" ja klikkaa sitten "Seuraava"-nappia.

Lataa

 1. Lataa työ tietokoneeltasi. Voit ladata useampia tiedostoja (esim. liitteet). Jos lataus ei onnistu, tarkista, että työn nimi ei sisällä kiellettyjä merkkejä. Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Kuvaile: Opinnäytetyön perustiedot ja käyttöoikeudet

 1. Tallenna oma nimesi ja paina lisää -painiketta. Jos työllä on useampi tekijä, toista toiminto ja lisää muiden tekijöiden nimet.
 2. Tallenna sellainen sähköpostiosoite, jota käytät valmistumisen jälkeenkin.
 3. Valitse, mitä oikeuksia annat opinnäytetyösi lukijoille:
  • "Kaikki oikeudet pidätetään” tarkoittaa, että saat itsellesi työsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön antamat oikeudet.
  • Sinulla on myös mahdollisuus jakaa haluamiasi tekijänoikeuksia opinnäytetyösi käyttäjälle valitsemalla Creative Commons -lisenssi. Creative Commons-lisenssillä kerrot muille käyttäjille, mitä he saavat opinnäytetyölläsi tehdä. Voit esimerkiksi antaa muiden kopioida, jakaa, näyttää tai esittää opinnäytetyötäsi sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita opinnäytteestäsi ja velvoittaa heidät mainitsemaan nimesi alkuperäisenä tekijänä. Voit valita Creative Commons -lisenssin, kun omistat kaikki oikeudet opinnäytetyöhösi tai sinulla on muiden oikeudenomistajien suostumus lisenssin käyttöön. Lue lisää Creative Commonsista.
 4. Valitse opinnäytetyön taso vetovalikosta.
 5. Valitse koulutusala vetovalikosta. Alat löytyvät vetovalikosta aakkosjärjestyksessä.
 6. Kirjoita tutkinto-ohjelmasi nimi ja mahdollinen suuntautumisvaihtoehto. Tutkinto-ohjelma on pakollinen kenttä, suuntautumisvaihtoehto ei.
 7. Kirjoita opinnäytetyön otsikko.
 8. Hae työlle URN-tunnus. Järjestelmä luo URN-linkin, joka tulee olemaan opinnäytetyösi pysyvä osoite internetissä. Kopioi linkki tässä vaiheessa talteen itsellesi, jos tarvitset sitä tutkintotodistushakemukseesi. Sähköpostivahvistus, joka sisältää myös URN-linkin tulee vasta sen jälkeen, kun opinnäytetyön tiedot on tarkastettu ammattikorkeakoulusi kirjastossa ja työ julkaistu.
 9. Valitse vetovalikosta opinnäytetyön valmistumisvuosi sekä pääkieli.
 10. Valitse asiasanat järjestelmän ehdottamista asiasanoista rastittamalla sanan viereinen laatikko. Voit myös lisätä muita Yleisen suomalaisen asiasanaston sanoja. Aloita kirjoittamaan haluamaasi asiasanaa, valitse se avautuneesta pudotusvalikosta ja lisää se painamalla Lisää-painiketta. Asiasanaston ulkopuolisia termejä ei voi tallentaa.
 11. Tallenna opinnäytetyön tiivistelmä. Jos kopioit tiivistelmän tavuttavasta tekstinkäsittelyohjelmasta, poista tavuviivat ennen tallentamista. Jos haluat tallentaa myös vieraskielisen tiivistelmän, tee se käyttäen tätä samaa kenttää.
 12. Lisää opinnäytetyön tilaaja tai toimeksiantaja sekä mahdolliset lisätiedot. Nämä kentät eivät ole pakollisia. Jos työllä ei näitä ole, jätä kentät tyhjiksi (ei viivoja tai muita merkkejä).
 13. Jos opinnäytetyön liitteenä on Theseukseen tallennettu ääni- tai videotiedosto, lisää sen kestoaika täysinä minuutteina sille tarkoitettuun kenttään. Jos liitteitä ei ole, jätä kenttä tyhjäksi (ei viivoja tai muita merkkejä).
 14. Täytettyäsi kaikki pakolliset kentät paina Seuraava.
 15. Sähköpostivahvistus opinnäytetyösi julkaisemisesta tulee sen jälkeen, kun ammattikorkeakoulusi kirjastossa on tarkistettu opinnäytetyön tiedot ja se on luettavissa Theseuksessa.

Tarkista

 1. Tarkista tallentamasi tiedot.

Theseuksessa julkaistut opinnäytetyöt ovat vapaasti luettavissa internetissä ja ne löytyvät myös esimerkiksi Google-haun kautta. Julkaistavasta työstä kannattaa poistaa henkilökohtaiset yhteystiedot, kuten osoitteet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot.

Ennen kun alat tallentaa työtäsi Theseukseen, lue myös tarkistuslista.

Kun alat tallentaa, siirry Theseus-tallennussivulle.

.

Jos sinulla on ongelmia työn tallennuksessa, ota yhteyttä kirjastoon theseus_kirjasto@oamk.fi.

Intra-ohje

Halutessasi voit tallentaa opinnäytetyön Oamkin intraan. Tällöin opinnäytetyösi on kaikkien käytettävissä Oula-Finnan kautta Oulun ammattikorkeakoulun verkkoympäristössä, mutta ei avaudu ammattikorkeakoulun ulkopuolella. Opinnäytetyösi voidaan kuitenkin lähettää kaukolainaan muihin kirjastoihin.

Tallenna työsi julkaistavaksi alla mainittuja ohjeita noudattaen ja vasta, kun se on hyväksytty ja kieliasu tarkistettu. Mikäli opinnäytetyöllä on useampia tekijöitä, riittää, että yksi tekijöistä tallentaa työn kaikkien puolesta.

Ohjeet julkaisemisen työvaiheista

 1. Tarkista, että opinnäytetyöstäsi on poistettu kaikki henkilökohtaiset yhteystiedot, kuten henkilötunnukset, posti- ja sähköpostiosoitteet sekä puhelinnumerot.
 2. Muunna hyväksytty opinnäytetyösi yhdeksi kokonaiseksi tiedostoksi pdf-muotoon (kansilehti, sisällysluettelo, raporttiosa ja liitteet). Anna tiedostolle nimeksi oma nimesi muodossa sukunimi_etunimi.
 3. Täytä verkkolomakkeen kentät ja lisää tiedosto pdf-muodossa. Paina lomakkeen alalaidassa olevaa "Jatka" -painiketta, jolloin voit vielä tarkistaa syöttämäsi tiedot. Hyväksyttyäsi tiedot lähtevät verkkolomakkeen kautta.
 4. Saat sähköpostiisi vahvistuksen opinnäytetyön tallentamisesta. Työ julkaistaan sen jälkeen, kun kirjaston henkilökunta on tarkistanut lomakkeen tiedot ja luetteloinut sen Oula-Finna-kokoelmatietokantaan. Pulmun ”Opinnäytetyön pysyvä linkki” -kohtaan tarvittavan linkin saat kirjaston tietokannasta sen jälkeen, kun työ on luetteloitu. Siitä ei tule erillistä ilmoitusta, joten seuraa opinnäytetyösi julkaisua aktiivisesti osoitteessa https://oy.finna.fi/oamk/
 5. Työ ei näy intrassa välittömästi, vaan kirjaston henkilökunta tarkistaa ensin opinnäytetyön tiedot, jonka jälkeen se luetteloidaan Oula-Finna-kokoelmatietokantaan. Opinnäytetyö on luettavissa Oulun ammattikorkeakoulun verkkoympäristössä olevilta koneilta. Se voidaan myös lähettää kaukolainaan muihin kirjastoihin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kirjastoon theseus_kirjasto@oamk.fi. Kun olet raportoinut opinnäytetyösi intraan, sitä ei tarvitse enää raportoida Theseukseen.

Hyödyllisiä linkkejä

Ongelmia kirjautumisessa?

Huom! Sinun tulee olla ilmoittautunut aktiiviseksi opiskelijaksi, jotta Haka-kirjautuminen onnistuu. Syötä siis opinnäytetyösi ennen kuin valmistut.

Mikäli kirjautuminen ei onnistu, kokeile ensin vaihtaa students-salasanasi täällä. Salasanatietokanta päivittyy kerran tunnissa, joten salasanan vaihtamisen jälkeen on odotettava vähintään tunti, että uusi salasana toimii. Huomasithan myös että uuden salasanan on oltava vähintään 8 merkkiä pitkä.

Jos syöttäminen ei edelleenkään onnistu, laita viestiä osoitteeseen: theseus_kirjasto@oamk.fi.

Tekijänoikeudet

”Kaikki oikeudet pidätetään” (oletus) tarkoittaa, että pidätät kaikki tekijänoikeudet itselläsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.

Creative Commons -lisenssillä kerrot muille käyttäjille, mitä he saavat opinnäytetyölläsi tehdä. Voit valita Creative Commons -lisenssin, kun omistat kaikki oikeudet opinnäytetyöhösi tai sinulla on muiden oikeudenomistajien suostumus lisenssin käyttöön.

Avainsanat opinnäytetyössä

Avainsanojen valinnassa on suositeltavaa käyttää yleistä suomalaista ontologiaa (YSO), joka löytyy Finto-palvelun kautta. 

Käytä englanninkielisten avainsanojen valinnassa:
LCSH (Library of Congress Subject Headings)
MeSH (Medical Subject Headings)