Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Valmistuvalle opiskelijalle: Opinnäytetyön tallentaminen

Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen

Opinnäytetyö tallennetaan Theseukseen, kun se on hyväksytty ja kieliasultaan tarkistettu. Tallennettu opinnäytetyö on vapaasti verkon kautta luettavissa ja linkitettävissä. Opiskelija vastaa itse opinnäytetyönsä tallennuksesta ja valitsee tallentaessaan opinnäytetyölleen käyttöoikeudet. Työtä tallennettaessa on huomioitava sen tekemiseen liittyvät ehdot, kuten toimeksiantajan antama lupa julkaisemiseen verkossa.

Halutessaan opiskelija voi tallentaa opinnäytetyönsä Theseuksen sijaan Oulun ammattikorkeakoulun intraan. Intraan tallennettua opinnäytetyötä voi lukea ainoastaan Oamkin verkkoympäristössä olevilta tietokoneilta.

Opinnäytetyö tallennetaan vain joko Theseukseen tai Oamkin intraan, ei molempiin. Jos opinnäytetyöhön on tehtävä pakottavasta syystä muutoksia tallentamisen jälkeen, ne on hyväksytettävä ohjaavalla opettajalla.​

Theseus-ohje

Aloita tallennus, kun opinnäytetyösi on valmis ja ohjaava opettaja on sen hyväksynyt. Opinnäytetyön voi tallentaa tietokantaan vain kerran, eikä sitä voi tallennuksen jälkeen enää muokata. Näin ollen on tärkeää, että opinnäytetyöstä tallennetaan sen lopullinen versio, jonka ohjaaja on hyväksynyt.

Ennen tallennusta

 1. Muunna opinnäytetyösi PDF/A-tiedostoksi. Täältä löydät lisäohjeita työn PDF/A-muuntamisesta. Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi, esimerkiksi "Opiskelija_Otto.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Lisenssi: Työn julkaisulisenssi

 1. Ennen kuin lähettämäsi aineisto voidaan julkaista, sinun tulee hyväksyä julkaisulisenssin ehdot. Hyväksy julkaisulisenssi rastittamalla "Hyväksyn lisenssin" ja klikkaa sitten "Seuraava"-nappia.

Lataa

 1. Lataa työ tietokoneeltasi. Jos lataus ei onnistu, tarkista, että työn nimi ei sisällä kiellettyjä merkkejä. Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Kuvaile: Opinnäytetyön perustiedot ja käyttöoikeudet

 1. Tallenna työlle oma nimesi ja paina lisää. Jos tekijöitä on useampi, voit toistaa toiminnon ja antaa toisen tekijän nimen.
 2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi, jota käytät valmistumisen jälkeenkin.
 3. Valitse, mitä oikeuksia annat opinnäytetyösi lukijoille:
  • "Kaikki oikeudet pidätetään” tarkoittaa, että saat itsellesi työsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön antamat oikeudet.
  • Sinulla on myös mahdollisuus jakaa haluamiasi tekijänoikeuksia opinnäytetyösi käyttäjälle valitsemalla Creative Commons -lisenssi. Creative Commons-lisenssillä kerrot muille käyttäjille, mitä he saavat opinnäytetyölläsi tehdä. Voit esimerkiksi antaa muiden kopioida, jakaa, näyttää tai esittää opinnäytetyötäsi sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita opinnäytteestäsi ja velvoittaa heidät mainitsemaan nimesi alkuperäisenä tekijänä. Voit valita Creative Commons -lisenssin, kun omistat kaikki oikeudet opinnäytetyöhösi tai sinulla on muiden oikeudenomistajien suostumus lisenssin käyttöön. Lue lisää Creative Commonsista.
 4. Valitse opinnäytetyön taso vetovalikosta.
 5. Valitse koulutusala vetovalikosta. Alat löytyvät vetovalikosta aakkosjärjestyksessä.
 6. Kirjoita tutkinto-ohjelman nimi ja suuntautumisvaihtoehto. Tutkinto-ohjelma on pakollinen kenttä, suuntautumisvaihtoehto ei.
 7. Kirjoita opinnäytetyön otsikko.
 8. Hae työlle URN-tunnus. Järjestelmä antaa sinulle URN-linkin, joka tulee olemaan opinnäytetyösi pysyvä osoite internetissä. Kopioi linkki talteen itsellesi, jos tarvitset sitä tutkintotodistushakemuksessasi. Saat sähköpostiisi vahvistuksen opinnäytetyösi siirtymisestä Theseukseen sitten kun ammattikorkeakoulusi kirjastohenkilöstö on tarkistanut opinnäytetyösi tiedot ja työsi tulee näkyviin Theseuksessa. Vahvistus sisältää myös työsi URN-osoitteen.
 9. Valitse opinnäytetyön valmistumisvuosi ja opinnäytetyön pääkieli.
 10. Valitse asiasanat Theseuksen ehdottamista asiasanoista rastittamalla haluamasi sanan viereinen laatikko. Voit myös lisätä omia Yleisen suomalaisen asiasanaston sanoja. Aloita kirjoittamaan haluamaasi asiasanaa, valitse se avautuneesta pudotusvalikosta ja lisää se painamalla Lisää-painiketta.
 11. Lisää opinnäytetyölle tiivistelmä. Jos kopioit tiivistelmän tavuttavasta tekstinkäsittelyohjelmasta, poista tavut lomakkeessa tiivistelmästä. Jos haluat tallentaa myös vieraskielisen tiivistelmän, tee se käyttäen tätä samaa kenttää.
 12. Lisää opinnäytetyön tilaaja tai toimeksiantaja ja lisätiedot. Nämä kentät eivät ole pakollisia.
 13. Jos opinnäytetyöhösi kuuluu liitteenä mp3- tai mp4-formaatissa oleva audio- tai videotiedosto, lisää sen kestoaika täysinä minuutteina sille tarkoitettuun kenttään.
 14. Täytettyäsi kaikki pakolliset kentät paina Seuraava.
 15. Saat sähköpostiisi vahvistuksen opinnäytetyösi siirtymisestä Theseukseen sitten kun ammattikorkeakoulusi kirjastohenkilöstö on tarkistanut opinnäytetyösi tiedot ja työsi tulee näkyviin Theseuksessa.

Tarkista

 1. Tarkista tallentamasi tiedot.

Theseuksessa julkaistut opinnäytetyöt ovat vapaasti luettavissa internetissä ja ne löytyvät myös esimerkiksi Google-haun kautta. Julkaistavasta työstä kannattaa poistaa henkilökohtaiset yhteystiedot, kuten osoitteet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot.

Ennen kun alat tallentaa työtäsi Theseukseen, lue myös tarkistuslista.

Kun alat tallentaa, siirry Theseus-tallennussivulle.

Jos sinulla on ongelmia työn tallennuksessa, laita viestiä osoitteeseen: theseus_kirjasto(a)oamk.fi.

Intra-ohje

Halutessasi voit tallentaa opinnäytetyön Oamkin intraan. Tällöin opinnäytetyösi on kaikkien käytettävissä Oula-Finnan kautta Oulun ammattikorkeakoulun verkkoympäristössä, mutta ei avaudu ammattikorkeakoulun ulkopuolella. Opinnäytetyösi voidaan kuitenkin lähettää kaukolainaan muihin kirjastoihin.

Tallenna työsi julkaistavaksi alla mainittuja ohjeita noudattaen ja vasta, kun se on hyväksytty ja kieliasu tarkistettu. Mikäli opinnäytetyöllä on useampia tekijöitä, riittää, että yksi tekijöistä tallentaa työn kaikkien puolesta.

Ohjeet julkaisemisen työvaiheista

 1. Tarkista, että opinnäytetyöstäsi on poistettu kaikki henkilökohtaiset yhteystiedot, kuten henkilötunnukset, posti- ja sähköpostiosoitteet sekä puhelinnumerot.
 2. Muunna hyväksytty opinnäytetyösi yhdeksi kokonaiseksi tiedostoksi pdf-muotoon (kansilehti, sisällysluettelo, raporttiosa ja liitteet). Anna tiedostolle nimeksi oma nimesi muodossa sukunimi_etunimi.
 3. Täytä verkkolomakkeen kentät ja lisää tiedosto pdf-muodossa. Paina lomakkeen alalaidassa olevaa "Jatka" -painiketta, jolloin voit vielä tarkistaa syöttämäsi tiedot. Hyväksyttyäsi tiedot lähtevät verkkolomakkeen kautta.
 4. Saat sähköpostiisi vahvistuksen opinnäytetyön tallentamisesta. Työ julkaistaan sen jälkeen, kun kirjaston henkilökunta on tarkistanut lomakkeen tiedot ja luetteloinut sen Oula-Finna-kokoelmatietokantaan. Pulmun ”Opinnäytetyön pysyvä linkki” -kohtaan tarvittavan linkin saat kirjaston tietokannasta sen jälkeen, kun työ on luetteloitu. Siitä ei tule erillistä ilmoitusta, joten seuraa opinnäytetyösi julkaisua aktiivisesti osoitteessa https://oy.finna.fi/oamk/
 5. Työ ei näy intrassa välittömästi, vaan kirjaston henkilökunta tarkistaa ensin opinnäytetyön tiedot, jonka jälkeen se luetteloidaan Oula-Finna-kokoelmatietokantaan. Opinnäytetyö on luettavissa Oulun ammattikorkeakoulun verkkoympäristössä olevilta koneilta. Se voidaan myös lähettää kaukolainaan muihin kirjastoihin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä kirjastoon. Kun olet raportoinut opinnäytetyösi intraan, sitä ei tarvitse enää raportoida Theseukseen.

Hyödyllisiä linkkejä

Ongelmia kirjautumisessa?

Huom! Sinun tulee olla ilmoittautunut aktiiviseksi opiskelijaksi, jotta Haka-kirjautuminen onnistuu. Syötä siis opinnäytetyösi ennen kuin valmistut.

Mikäli kirjautuminen ei onnistu, kokeile ensin vaihtaa students-salasanasi täällä. Salasanatietokanta päivittyy kerran tunnissa, joten salasanan vaihtamisen jälkeen on odotettava vähintään tunti, että uusi salasana toimii. Huomasithan myös että uuden salasanan on oltava vähintään 8 merkkiä pitkä.

Jos syöttäminen ei edelleenkään onnistu, laita viestiä osoitteeseen: theseus_kirjasto(a)oamk.fi.

Tekijänoikeudet

”Kaikki oikeudet pidätetään” (oletus) tarkoittaa, että pidätät kaikki tekijänoikeudet itselläsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön mukaisesti.

Creative Commons -lisenssillä kerrot muille käyttäjille, mitä he saavat opinnäytetyölläsi tehdä. Voit valita Creative Commons -lisenssin, kun omistat kaikki oikeudet opinnäytetyöhösi tai sinulla on muiden oikeudenomistajien suostumus lisenssin käyttöön.

Avainsanat opinnäytetyössä

Avainsanojen valinnassa on suositeltavaa käyttää yleistä suomalaista ontologiaa (YSO), joka löytyy Finto-palvelun kautta. 

Käytä englanninkielisten avainsanojen valinnassa:
LCSH (Library of Congress Subject Headings)
MeSH (Medical Subject Headings)