Kirjaston oppaat: Tiedonhakuopas /kone-, materiaali-, rakennustekniikka ja tuotantotalous: Patentit

Perustietoa patenteista

Patenttitiedonhaku vaatii patentteihin liittyvien perusasioiden osaamista. Hyvä tapa päästä alkuun on tutustua Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tuottamaan Patenttioppaaseen. Myös Euroopan patenttiviraston englanninkielinen Patent information tour on hyödyllinen opas aloittaessa patentteihin ja patenttitietoon tutustumista.

Patenttiopas (pdf)
Patentti- ja rekisterihallituksen patenttiopas (PRH). Oppaassa annetaan ohjeita patentin hakemiseen ja siihen, miten voit hyödyntää muiden patenteista saatavaa patentti-informaatiota (PDF).
European Patent Office (EPO) - Patent information tour
Euroopan patenttiviraston verkkokoulutusmoduuli patentti-informaation perusteista.
Patenttitiedon perusteita (Oulun yliopiston kirjasto) Katso video YouTubessa: Patenttitiedon perusteita

Patenttitietoja sisältäviä tietokantoja

Espacenet - Patenttihaku Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Espacenetin sisältämä maailmanlaajuinen tietokanta kattaa tunniste-tietoja ja patenttijulkaisuja yli 90 maasta sekä useista maista patenttiperhetietoja. Coverage of worldwide database | Espacenet pikaopas
Espacenet on ilmainen palvelu ja sen tuottaa Euroopan patenttivirasto yhdessä jäsenvaltioiden patenttivirastojen kanssa. Espacenet sisältää maailmalaajuisen ja kansallisten tietokantojen lisäksi WIPO-PCT ja EP-tietokannat, missä myös kokotekstihaku on mahdollista. Kansallisessa tietokannassa FI-Espacenet on tunnistetiedot kaikista julkiseksi tulleista suomalaisista patenttihakemuksista ja näistä hakemuksista sittemmin myönnetyt patentit. Lisätietoa.
PatSeer Explorer | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
PatSeer Explorer on yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden käytettävissä oleva AI-pohjainen patenttitietokanta. Palvelu on käytettävissä yliopiston sähköpostiosoitteella kirjautumalla. Käytä kirjautuessasi Send OTP -kirjautumistapaa. Saat vahvistuskoodin sähköpostiisi. Palvelun käyttö on sallittua ainoastaan yliopiston työtehtäviin ja opiskeluun.
PatSeer Explorer pikaopas | PatSeer Explorer käyttöohje
Palvelussa on 130 miljoonaa patenttijulkaisua sekä 200 miljoonaa SciTech-artikkelia helposti haettavissa, analysoitavissa ja jaettavassa muodossa.
PATENTSCOPE® Linkki avautuu uuteen ikkunaan
PATENTSCOPE on Maailman immateriaalioikeuksien järjestön (WIPO) ylläpitämä patenttitietokanta. Se sisältää tietoja kansainvälisistä PCT-patenttihakemuksista sekä kansallisista ja alueellisista patenttihakemuksista ja -julkaisuista.
CAS SciFinder-n | UniOulu Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Helppokäyttöinen liittymä kemian tiedonlähteisiin, miljoonia kirjallisuus- ja patenttiviitteitä sekä kemiallisten yhdisteiden ja reaktioiden tietoja sisältäviin CAS:n tietokantoihin, kuten Chemical Abstracts-tietokantaan. Sisältää myös Medlinen. Pääsy vain yliopiston verkosta, käytä tarvittaessa VPN-yhteyttä. Käyttöoikeus on vain Oulun yliopiston opiskelijoilla ja henkilökunnalla ja jokaisen käyttäjän tulee rekisteröityä henkilökohtaisesti. Anna rekisteröitymislomakkeella oulu.fi-loppuinen sähköpostiosoite. Linkki rekisteröitymiseen | SciFinder-n-pikaopas | Tietokannan käyttöoikeudet | Tietokannan sisältö
Google Patents Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Google Patents kattaa myönnetyt patentit sekä julkaistut patenttihakemukset Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastosta (USPTO) ja Euroopan patenttivirastosta (EPO). Kattavuus laajeni käsittämään dokumentteja Kiinasta, Saksasta, Kanadasta ja WIPO:lta vuonna 2013. Yhdysvaltain patenttidokumentit ulottuvat vuoteen 1790, EPO:n ja WIPO:n dokumentit vuoteen 1978.
Google Patents covers granted patents and published patent applications from the United States Patent and Trademark Office (USPTO) and the European Patent Office (EPO). Coverage expanded to include documents from China, Germany, Canada and WIPO in 2013. US patent documents date back to 1790, EPO and WIPO to 1978.
PatentInspiration Linkki avautuu uuteen ikkunaan
PatentInspiration-tietokanta perustuu EPO:n (Euroopan patenttiviraston) DOCDB-tietokantaan. DOCDB-tietokanta sisältää bibliografista dataa yli 102 maasta. PatentInspiration-tietokanta sisältää täyden tekstin (vaatimuksen ja kuvauksen) tärkeimmistä haettujen viranomaisten (WO, EP, US, CA) patenteista.

PatentInspiration is based on the DOCDB database from the EPO (European Patent Office) which contains bibliographic data from over 90 countries. The database contains also full text (claims & descriptions) of the main searched authorities (WO, EP, US, CA, …). Search instruction Help | More information .

Kansallisia patenttisivustoja

Patenttitietopalvelu
Tietoja suomalaisista patentti- ja hyödyllisyysmallihakemuksista ja -rekisteröinneistä, SPC-lisäsuojatodistuksista sekä Suomessa voimaan saatetuista perinteisistä eurooppapatenteista. Palvelusta löydät perustiedot, käsittely-, voimassaolo- ja maksutietoja sekä asiakirjoja. Voit selailla hakutuloksia sekä lajitella ja suodattaa hakutuloslistaa hakemustyypin ja tilan mukaan.

USPTO Patent Database Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Yhdysvaltojen patentti- ja tavaramerkkiviraston (UPSTO) patenttitietokanta sisältää tietoa kaikista Yhdysvaltain patenteista vuodesta 1790 viimeisimpään patenttinumeroon.
The data included in the patents appear as printed on the patent on the day of issue. Changes to patent documents contained in Certificates of Correction and Re-examinations Certificates are not included in the searchable full-text of the patent databases, but are available as additional full-page images at the end of each patent's linked full-page images.

Some patents and images have been excluded from the database. For more information, see the Patent Full-Text Database Contents at http://patft.uspto.gov/help/contents.htm
USPTO PAIR Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Verkkosivusto käsittelee Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirastosta (USPTO) poistettavaa Patent Application Information Retrieval (PAIR) -järjestelmää. PAIR poistetaan käytöstä, ja sen korvaa Patent Center -järjestelmä.
European Patent Register Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Euroopan patenttiviraston rekisteritietokanta, josta saa tunniste-, käsittely- ja patenttiperhetietoja eurooppapatenttihakemuksista.
Patent Abstracts of Japan - PAJ Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Japanilaisia patentteja 1976 lähtien, legal status tietoja vuodesta 1990 lähtien.
Japan Platform for Patent Information (J-PlatPat) palvelun tuottaa National Center for Industrial Property Information and Training (INPIT) sekä Japan Patent Office (JPO).
Canadian Patents Database Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Kanadalaisia patentteja vuodesta 1920 lähtien. Patenteista kuvat, bibiliografiset tiedot ja abstraktit.
DPMAregister Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Saksan patenttiviraston patenttirekisteri.
UK Patents Status Enquiry Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Britannian patenttiviraston (Intellectual Property Office) verkkosivu, joka tarjoaa tietoa patenttien etsimisestä Britanniassa.
This facility makes it possible to check the patent's priority and filing dates, verify the applicant or owner, identify the inventor, establish whether the patent is in force and contact the owner or their representative. In addition, it provides a link to any related Supplementary Protection Certificate (SPC).

Hyödyllisiä patenttisivustoja

Patent Register Portal (WIPO)
Maailman henkisen omaisuuden järjestön (World Intellectual Property Organization, WIPO) patenttirekisterin verkkoportaali.

DEPATISnet Linkki avautuu uuteen ikkunaan
DEPATISnet on Saksan patentti- ja tavaramerkkiviraston tietokanta, jossa voi tehdä online-hakuja patenttijulkaisuista kaikkialta maailmasta.
You can conduct online searches in patent publications from around the world stored in the database of DEPATIS. Data coverage.
FreePatentsOnline Linkki avautuu uuteen ikkunaan
FreePatentsOnline (FPO) on patenttitietokanta, joka tarjoaa ilmaisen pääsyn patenttitietoihin ympäri maailmaa.

Useful links – EPO
Euroopan patenttiviraston (EPO) linkkikokoelma patentteihin liittyviin tietoihin ja palveluihin internetissä.
Patent Information Users Group (PIUG)
Patent Information Users Group, Inc. (PIUG) – International Society for Patent Information Professionals on voittoa tavoittelematon järjestö henkilöille, joilla on ammatillinen, tieteellinen tai tekninen intressi patenttitietoon.

WON Linkki avautuu uuteen ikkunaan
Werkgemeenschap Octrooi-informatie Nederland (WON) on Alankomaissa toimiva organisaatio, joka keskittyy patentti- ja immateriaalioikeudellisen tiedon välittämiseen ja jakamiseen. Verkkosivulla on kokoelma linkkejä patenttivirastoihin ja rekistereihin, järjestettynä maanosittain.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) - Patentit
Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilla on tietoa patenteista ja hyödyllisyysmalleista.
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) - Patenttitilastot
Patentti-ja rekisterihallituksen patenttitilastot ja niiden julkaisuajankohdat.
Statistics on Patents - WIPO
Maailman henkisen omaisuuden järjestön, WIPO:n verkkosivustolla on saatavana teollis- ja tekijänoikeuksien alaan liittyvää patenttitilastoa (Intellectual Property Statistics).
five IP offices (IP5)
fiveIPoffices on kansainvälinen yhteistyöverkosto, joka koostuu viidestä patenttivirastosta: Euroopan patenttivirasto (EPO), Japanin patenttivirasto (JPO), Kiinan patenttivirasto (CNIPA), Korean patenttivirasto (KIPO) ja Yhdysvaltain patenttivirasto (USPTO).
Wikipedia: Glossary of patent law terms
Sanasto patentteihin ja patenttilainsäädäntöön liittyvistä oikeudellisista termeistä.
OECD Patent Statistics Manual - OECDiLibrary
OECD Patent Statistics Manual (2009) on OECD:n julkaisema käsikirja, joka tarjoaa ohjeita patenttitietojen käsittelyyn ja analysointiin (PDF).

Innovaatiot ja Oulun yliopisto

Teollisoikeuksiin liittyvä neuvonta ja palvelut Oulun yliopistolla:

Oulun yliopiston innovaatiokeskuksen sivut löydät Patiosta.
Innovaatioasiamies Maarit Jokela
(luonnontieteet, lääketiede)
Innovaatioasiamies Pekka Räsänen
(teknilliset + muut tieteet)

Oulun yliopiston Innovaatiokeskuksen tuottaman Keksintöaapisen löydät Patiosta.

Oulun yliopisto - patentit-ja-ipr-lisenssit
Sivulta löydät tietoa mm. Oulun yliopiston lisensoitavista teknologioista.

Patenttiluokitukset

International Patent Classification (IPC)
Kansainvälinen patenttiluokitus (IPC) on standardoitu patenttiluokitusjärjestelmä, jota käytetään patenttien ja patenttihakemusten luokitteluun sekä etsintään eri teknisten aihealueiden mukaan.
Cooperative Patent Classification (CPC)
Cooperative Patent Classification (CPC) on kansainvälinen patenttien luokitusjärjestelmä, joka on kehitetty yhteistyössä Euroopan patenttiviraston (EPO) ja Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkiviraston (USPTO) kanssa. CPC-järjestelmä otettiin käyttöön 1. tammikuuta 2013.
United States Patent Classification
United States Patent Classification (USPC) on Yhdysvaltain patenttiviraston (USPTO) käyttämä patenttien luokitusjärjestelmä.
Japanese patent classification
Japanilaiset FI/F-termit. Japan Platform for Patent Information (J-PlatPat) on patenttitijärjestelmä, jonka tarjoavat National Center for Industrial Property Information and Training (INPIT) -organisaatio ja Japan Patent Office (JPO) -patenttivirasto.

Maa- ja julkaisutyyppikoodit

Wipo Country Codes (pdf)
World Intellectual Property Organisation (WIPO) maakoodit (PDF).
Kind Codes in USPTO
Yhdysvaltain patentti- ja tavaramerkkivirasto (USPTO) alkoi painattaa World Intellectual Property Organization (WIPO) -standardin ST.16 julkaisutyyppikoodia (kind code) jokaisen julkaisemansa patenttidokumentin yhteyteen.
Kind codes EP
Luettelo patenttidokumenttien julkaisutyyppikoodeista.

Oppimateriaalit

Patenttiopas (pdf)
Patentti- ja rekisterihallituksen patenttiopas (PDF).
Koivukunnas: Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa
Opas on toteutettu Uudenmaan ELY-keskuksen tukemassa InnoTransfer-hankkeessa yhteistyössä PRH:n kanssa. Aalto-yliopiston julkaisusarja (PDF).
Teollisoikeudet yrityksen voimavarana -verkko-oppimateriaali
Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) tuottama verkko-oppimateriaali immateriaalioikeuksista.
EPO: e-learning centre
Euroopan patenttiviraston opetusmateriaaleja (myös open access -moduuleja) ja kursseja.

Patentteihin liittyviä YouTube-kanavia

PRH YouTube
Patentti-ja rekisterihallituksen YouTube-kanava tarjoaa kattavaa tietoa patenteista ja tavaramerkeistä.
EPO YouTube
European Patent Office (EPO) - YouTube-kanavalla esitetään videoita aiheista, jotka liittyvät innovaatioihin, keksijöihin, patentteihin, immateriaalioikeusjärjestelmään ja EPO:n toimintaan.
EPO patent data YouTube
EPO:n YouTube-kanavan soittolista tarjoaa tietoa patenttidatasta ja tilastoista.
Espacenet YouTube
Espacenet on Euroopan patenttiviraston (EPO) tarjoama verkkopalvelu, joka tarjoaa ilmaisen pääsyn laajaan tietokantaan patenttidokumenteista eri puolilta maailmaa (esittelyvideo).
CPC YouTube
CPC, eli Cooperative Patent Classification System, on yhteistyössä kehitetty patenttien luokitusjärjestelmä, joka ryhmittelee ja luokittelee patenttidokumentteja (esittelyvideo).
WIPO YouTube
World Intellectual Property Organizationin (WIPO) YouTube-kanavalla käsitellään immateriaalioikeuteen liittyviä asioita.