Siirry pääsisältöön

E-kirjat: Yleistä e-kirjoista

Kirjaston e-kirjoista

Kirjaston e-kirjat
Kirjasto ostaa e-kirjoja sekä isoina tietokantapaketteina että yksittäisinä kappaleina, riippuen millaisia vaihtoehtoja on tarjolla. Osaa kirjoista voi lukea monta käyttäjää yhtä aikaa, osa taas on vain yhden käyttäjän luettavissa kerrallaan. Joihinkin lainassa olevaan e-kirjoihin voi halutessaan tehdä varauksen.

E-kirjojen lukeminen
Kirjaston hankkimat e-kirjat luetaan joko tietokoneen selaimella tai ladataan omalle koneelle tai mobiililaitteelle.

Mistä löydän e-kirjat
E-kirjoja löydät Oula-Finnasta sekä oman alasi tiedonhakuoppaista.

E-kurssikirjat
Kurssikirjat pyritään hankkimaan e-versioina aina, jos sellainen on saatavilla. E-kurssikirjoja, etenkin suomenkielisiä, on kuitenkin vielä hyvin rajallisesti tarjolla kirjastoille. Kustantajat myös rajoittavat uusimman painoksen saatavuutta ja usein vain kurssikirjan vanhemmat painokset ovat elektronisena saatavilla. Lisäksi eri e-kirjapalveluissa on erilaiset käytännöt ja monen yhtäaikaiskäyttäjän rajattomat lisenssit ovat kalliita.

E-kirjoja voi ehdottaa hankittavaksi samalla tavalla kuin painettujakin kirjoja. Kirjaston henkilökunta tarkistaa, onko kirjaa saatavilla sähköisenä. Huomaathan, että vaikka e-kirja olisi yksityihenkilöiden ostettavissa sähköisessä muodossa, ei sitä välttämättä ole tarjolla organisaatioille. Ulkomaisten e-kirjojen osalta meillä on käytössä lähinnä e-aineistovälittäjien koostamia kirjapaketteja, mutta hankimme myös yksittäisiä nimekkeitä mahdollisuuksien mukaan.Hyödyllistä e-kirjasanastoa

 Offline-lataaminen
Kirja ladataan omalle laitteelle, jolloin sen voi lukea ilman verkkoyhteyttä tai selainta

Epub
E-kirjojen tallennuksessa ja jakelussa käytetty avoin tiedostomuoto
 
DRM
”Digital Rights Management”, yleisnimi digitaalisessa muodossa olevan tiedon suojaustekniikoille

Adobe ID
DRM-suojattujen kirjojen lukemista varten tarvittava ilmainen käyttäjätunnus. Adobe ID aktivoidaan sovellukseen/appsiin, jolla suojattuja kirjoja luetaan.

Adobe Digital Editions
Adoben e-kirjojen lukuohjelma, joka tarvitaan, jos DRM-suojattu e-kirja halutaan ladata tietokoneelle.