Siirry pääsisältöön

E-kirjat Oamk: eBook Collection (EBSCOhost)

Ebscon käyttöliittymä uudistuu. Uusi opas: https://libguides.oulu.fi/uusiebsco

Vanha käyttöliittymä on käytössä vuoden 2024 loppuun.

Uutta käyttöliittymää voit alkaa käyttää, mutta huomaa, että ihan kaikki ei (vielä) toimi uudessa kuten vanhassa. Sivulla Mikä muuttuu? kerrotaan muutoksista ja kehittämisaikataulusta. 

Vanhaan Ebscoon tekemäsi käyttäjätunnus toimii uudessa, ja vanhaan tallentamasi haut ja viitteet löytyvät myös uudesta Ebscosta.

 

New Ebsco user interface. New guide: https://libguides.oulu.fi/uusiebsco/newebsco

EBSCO eBook Collection sisältää e-kirjoja eri tieteenaloilta

  • Oulun yliopiston kokoelmassa on noin 245 000 e-kirjaa: vaihtuva Ebscon määrittelemä perussisältö (eBook Academic Collection) ja kirjaston erikseen hankkimia e-kirjoja.
  • Oamkin kokoelmassa on noin 8 000 e-kirjaa.
  • Enimmäkseen englanninkielisiä, paljon saksan-, espanjan- ja ranskankielisiä, myös useita muita kieliä.
  • Suurinta osaa kirjoista voi lukea ja lainata rajoittamaton määrä populaa yhtä aikaa. Kirjan tiedoissa:
    • Concurrent User Level: Unlimited User Access.
  • Osassa on sallittu vain yksi tai kolme samanaikaista käyttäjää. Kirjan tiedoissa:
    • Concurrent User Level: Limited User Access (1 Copies Available) tai (3 Copies Available).
  • Osassa on sallittu tietty määrä latauksia vuodessa. Kirjan tiedoissa:
    • Limited User Access (365 Uses Available).
  • Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella ja Ebsco Mobile -sovelluksella.

Kirjoja voi lukea selaimessa: 

  • EPUB- ja PDF-muotoisia kirjoja voi lukea selaimessa.
    • EPUB: sisältää linkkejä mm. kirjan lähdeluetteloon ja jopa nettiin, ei sisällä aina sivunumeroita.
    • PDF: ei sisällä ym. kaltaisia linkkejä, sisältää sivunumerot.
  • Oikeassa alakulmassa toiminnot: koko näytön näkymä ja tekstin koon muuttaminen (loitonna/lähennä).
  • Kirjoja voi kuunnella ainakin Edge-selaimen Read aloud -toiminnolla, joka löytyy hiiren kakkospainikkeen takaa.
  • Aikakatkaisu: jos kirjaa ei selaa 30 minuuttiin, se vapautuu muiden käytettäväksi.
  • Toisella lainassa tai luettavana olevan kirjan voi varata:
    • Vaatii kirjautumisen Sign In / Create Account: 
      • luo Ebsco-tili (Sign up) ja kirjaudu, tai
      • Continue with Google: kirjaudu Google-tunnuksellasi.
    • Tieto varatun kirjan saamisesta käyttöön tulee sähköpostiin. Varatun kirjan laina-aika alkaa heti ja on kaksi vuorokautta.

 

Kirjoja voi lainata ja ladata lukuohjelmaan:  

  • Vaatii kirjautumisen Sign In / Create Account: 
    • luo Ebsco-tili (Sign up) ja kirjaudu, tai
    • Continue with Google: kirjaudu Google-tunnuksellasi.
  • Laina-aika on 1–3 vuorokautta. Kirja palautuu itsestään laina-ajan päätyttyä.
  • Ladatun kirjan lukeminen vaatii lukuohjelman, joka tukee Adobe DRM:ää, esim. Adobe Digital Editions. Kirjan voi palauttaa ennen laina-ajan päättymistä Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa.
  • Toisella lainassa tai luettavana olevan kirjan voi varata:
    • Vaatii kirjautumisen Sign In / Create Account: 
      • luo Ebsco-tili (Sign up) ja kirjaudu, tai
      • Continue with Google: kirjaudu Google-tunnuksellasi.
    • Tieto varatun kirjan saamisesta käyttöön tulee sähköpostiin. Varatun kirjan laina-aika alkaa heti ja on kaksi vuorokautta.
  • Lataaminen on estetty osassa kirjoja: Publisher Permissions: Restricted Download.
  • DRM-vapaat voi ladata PDF:inä kirjautumatta Ebscoon. Niillä ei myöskään ole tulostamis- tms. rajoituksia.

EBSCO ebook Collection covers a large selection of academic subjects

  • Mostly in English, thousands of books in German, Spanish and French, also in other languages.
  • Unlimited simultaneous user access is available for most of the titles, but for some only one or three simultaneous users are allowed.
    • Concurrent User Level: Limited User Access (1 Copies Available) tai (3 Copies Available)
    • Concurrent User Level: Unlimited User Access.

       

You can read e-books online in your browser: Screen capture from Ebsco PDF Full Text and EPUB Full Text

  • Just click EPUB Full Text or PDF Full Text. 
  • Read aloud in the Edge Chromium browser: Right-click on top of the page, and then select Read aloud.
  • If an eBook is left “open” in a browser window but is no longer being used, then the eBook becomes available to other users after the last user’s EBSCOhost session expires (30 minutes, by default).

 

E-books are also available for full download 

  • My EBSCOhost personal account is needed to download EBSCO eBooks, also Sign In.
  • In order to download eBooks, you must have Adobe Digital Editions installed on your computer.
  • Select the number of days (1−3 days) you wish to borrow the eBook.
  • Some e-books have restricted download: Publisher Permissions: Restricted Download.
     
  • Some EBSCO eBooks do not have DRM (Digital Rights Management) restrictions. These eBooks do not require you to sign into My EBSCOhost to download them. DRM-Free EBSCO eBooks can be opened with any software that supports PDF or EPUB files and there are no restrictions on printing, saving, or copying.



Kirjojen sivuja voi tallentaa, sähköpostittaa ja tulostaa PDF:nä

  • Publisher Permissions: Print/E-mail/Save xx Pages.
  • On yleensä 15-100 sivua, mutta voi olla nollakin.



Pages of an e-book can be printed, saved or emailed as a PDF file

  • Publisher Permissions: Print/E-mail/Save xx Pages.
  • The number of pages may vary depending on individual publisher-specified limits.
  • Some titles may not allow for printing due to individual publisher-specified limits.

Kirjautuneena (My EBSCOhost) voi tallentaa omalle tilille (My Folder)

  • eBooks: hakutuloksesta e-kirjoja
  • Notes: PDF- ja EPUB-kirjoihin tehtyjä muistiinpanoja
  • Holds: varauksia toisella lainassa oleviin e-kirjoihin.
  • Lue lisää EBSCO-kirjautumisesta.

EBSCO Mobile App

Ebsco Mobilen käyttöönotto vaihe vaiheelta

Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella ja Ebsco Mobile -sovelluksella. Sovelluksessakin voit tehdä tiedonhakuja ja lukea artikkeleita ja kirjoja.

  • Asenna sovellus.
  • Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution -kohdassa hae instituutiosi oulu-sanalla.
  • Valitse omasi esim. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Kirjaudu korkeakoulun tunnuksella (HAKA Login).
  • Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa ja Kirjaudu MyEBSCO -tilille omalla Ebsco-tunnuksellasi, jolloin saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Ebsco Mobile installation step by step

Ebsco can be used with desktop computer browser and with mobile app. In EBSCO Mobile App you can e.g. search publications and read articles and books.

  • Install the app.
  • Tap Access with your institution to locate your institution e.g. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Log in with the University of Oulu user account (HAKA login).
  • Tap the Profile icon in the bottom right corner and Sign in to EBSCO with your own Ebsco ID, allowing you to synchronize your publication list between your computer and the mobile app.

1/5: Sovelluksen asentamisen jälkeen

Valitse Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution.

2/5: Hae instituutiosi oulu-sanalla

Valitse korkeakoulusi eli Oulun yliopisto tai Oamk.

3/5: Kirjaudu korkeakoulusi tunnuksella

Haka-kirjautuminen tehdään Oula-Finnassa.

4/5: Kirjaudu vielä MyEBSCO-tilille

Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa.

5/5: Syötä MyEBSCO -tunnus

Valitse Kirjaudu MyEBSCO / Sign in to MyEBSCO.

Kun kirjaudut Ebsco-tunnuksellasi, saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Ebsco / Oulun yliopisto

Vanha Ebscon käyttöliittymä käytössä vuoden 2024 loppuun

APUA TIEDONHAKUUN

Ebsco / Oamk

Vanha Ebscon käyttöliittymä käytössä vuoden 2024 loppuun

Käyttöliittymä

  • Kielen voi vaihtaa esim. suomeksi.

E-lehdet

  • HTML-muotoisia artikkeleita voi kuunnella, ja ne voi kääntää esimerkiksi suomeksi. Käännöstä ei voi kuunnella.

E-kirjat

  • Oikeassa alakulmassa toiminnot: koko näytön näkymä ja tekstin koon muuttaminen (loitonna/lähennä).
  • Kirjoja voi kuunnella ainakin Edge-selaimen Read aloud -toiminnolla, joka löytyy hiiren kakkospainikkeen takaa.

Ebscon e-kirjojen hankkiminen
| Acquiring new EBSCO e-books

Kirjasto hankkii uusia Ebscon e-kirjoja suoraan ja yliopiston kokoelmaan myös niin sanotulla DDA-hankinnalla (Demand-Driven Acquisition), jossa e-kirjoja asetetaan tarjolle asiakkaille ja kirjastolle ostautuvat vain ne e-kirjat, joita asiakkaat käyttävät. 

Lisätietoa: What is Demand-Driven Acquisition in EBSCOhost?

Tiedustelut: kirjasto.kokoelmat@oulu.fi

The library acquires new EBSCO e-book titles directly in the library collections and through the so-called Demand-Driven Acquisition (DDA), where e-books are placed on offer to customers and the library only acquires the e-books used by customers.

Customers can also make e-book acquisition suggestions.