Skip to main content

Vapaakappaleaineisto: Digitoidut lehtiaineistot

Tutkain-hanke avaa uusia kotimaisia lehtiaineistoja tutkimuskäyttöön (ohjevideo).

Tutkain-hanke 2020-2022

Oulun yliopisto on mukana Tutkain-hankkeessa, joka mahdollistaa Kansalliskirjaston digitoimien, tekijänoikeiden alaisten lehtiaineistojen etäkäytön tunnistautumalla Haka-kirjautumisen avulla. Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

Lisätietoja:

Hakkarainen J-P (2019). Lehtiaineistojen tutkimuskäyttö laajenee Tutkain-hankkeessa. Tietolinja, 2019(2). 

Tutkain-webinaari 9.1.2020

Digi.kansalliskirjasto.fi

Hankkeessa avataan tutkimuskäyttöön digitoidut lehdet julkaisuvuosilta 1930-2018.

Julkaisuvuodet on määritelty Kopioston ja Kansalliskirjaston tekemässä sopimuksessa ja pysyvät samana koko hankekauden ajan. Digitoimatta on vielä runsaasti lehtiä, mutta aineistoa digitoidaan ja lisätään palveluun jatkuvasti lisää. Aikakaus- ja sanomalehtiä löytyy digitoituna osittain myös 2000-luvulta.

Vanhemmat, digitoidut lehdet (ennen julkaisuvuotta 1930) ovat palvelussa vapaasti kaikkien käytössä. 

Haka-kirjautuminen

Aineistojen etäkäyttö onnistuu kirjautumalla digi.kansalliskirjasto.fi -palveluun Oulun yliopiston käyttäjätunnuksilla (Haka-kirjautuminen). Jokainen käyttäjä täyttää ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä käyttätarkoituskyselyn. Kyselyn avulla kerätään tilastotietoja tutkimuskäytöstä eikä vastaustietoja yhdistetä käyttäjätietoihin.

HAKA-tunnuksen myöntää Oulun yliopisto ja se myös määrittelee, kenelle HAKA-tunnukset voidaan myöntää. Jos sinulla on ongelmia Haka-kirjautumisessa, ota yhteyttä Oulun yliopiston tietohallintoon sähköpostilla shib-adm@oulu.fi.

Miten aineistoa saa käyttää?

Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

​Lisätietoa käyttöoikeuksista löytyy Tutkain-hankkeen kotisivulta ja Kopioston kopiointilupaehdoista. ​

Lisätietoja Kansalliskirjastosta kk-tutkijapalvelut@helsinki.fi tai Oulun yliopiston kirjastosta kirjasto.kokoelmat@oulu.fi