Siirry pääsisältöön

Vapaakappaleaineisto: Digitoidut lehtiaineistot

Tutkain-hanke avaa uusia kotimaisia lehtiaineistoja tutkimuskäyttöön (Tutkain-projekti: Lehtiaineistot tutkimuskäyttöön -video).

Tutkain-hanke 2023 - 2027

Oulun yliopisto ja vuodesta 2023 alkaen Oulun ammattikorkeakoulu ovat mukana Tutkain-hankkeessa, joka mahdollistaa Kansalliskirjaston digitoimien, tekijänoikeuden alaisten lehtiaineistojen etäkäytön tunnistautumalla Oulun yliopiston tai Oulun ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksilla Haka-kirjautumisen avulla. Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

Lisätietoja:

Digitoidun lehtiaineiston tutkimuskäyttö jatkuu vuosina 2023-2027. Kansalliskirjaston uutinen, 29.11.2022

Rautiainen J (2022). Digitoituja lehtiaineistoja pääsee jatkossakin tutkimaan missä ja milloin vain – Tutkain saa jatkoa. Tietolinja, 2022(2).

Tutkain-webinaari 9.1.2020

Hakkarainen J-P (2019). Lehtiaineistojen tutkimuskäyttö laajenee Tutkain-hankkeessa. Tietolinja, 2019(2). 

 

Digi.kansalliskirjasto.fi

Hankkeessa avataan tutkimuskäyttöön digitoidut lehdet julkaisuvuosilta 1930-2021.

Julkaisuvuodet on määritelty Kopioston ja Kansalliskirjaston tekemässä sopimuksessa. Digitoimatta on vielä runsaasti lehtiä, mutta aineistoa digitoidaan ja lisätään palveluun jatkuvasti lisää. Kaikkiaan sopimuksen myötä tutkimuskäytössä on vuoden 2023 alussa noin yhdeksän miljoonaa sivua sanoma- ja aikakauslehtiä vuosilta 1940–2021.

Ennen 31.12.1939 julkaistut digitoidut lehdet ovat palvelussa vapaasti kaikkien käytössä. 

Haka-kirjautuminen

Aineistojen etäkäyttö onnistuu kirjautumalla digi.kansalliskirjasto.fi -palveluun Oulun yliopiston tai Oulun ammattikorkeakoulun käyttäjätunnuksilla (Haka-kirjautuminen). Jokainen käyttäjä täyttää ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä käyttötarkoituskyselyn. Kyselyn avulla kerätään tilastotietoja tutkimuskäytöstä eikä vastaustietoja yhdistetä käyttäjätietoihin.

Jos sinulla on ongelmia Haka-kirjautumisessa, ota yhteyttä Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun IT-tukeen ict@oulu.fi.

Miten aineistoa saa käyttää?

Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

​Lisätietoa käyttöoikeuksista löytyy Tutkain-hankkeen kotisivulta ja Kopioston kopiointilupaehdoista. ​

Lisätietoja Kansalliskirjastosta kk-tutkijapalvelut@helsinki.fi tai Oulun yliopiston kirjastosta kirjasto.kokoelmat@oulu.fi