Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Vapaakappaleaineisto: Digitoidut lehtiaineistot

Tutkain-hanke avaa uusia kotimaisia lehtiaineistoja tutkimuskäyttöön (Tutkain-projekti: Lehtiaineistot tutkimuskäyttöön -video).

Tutkain-hanke 2020-2022

Oulun yliopisto on mukana Tutkain-hankkeessa, joka mahdollistaa Kansalliskirjaston digitoimien, tekijänoikeiden alaisten lehtiaineistojen etäkäytön tunnistautumalla Oulun yliopiston  Haka-kirjautumisen avulla. Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

Lisätietoja:

Hakkarainen J-P (2019). Lehtiaineistojen tutkimuskäyttö laajenee Tutkain-hankkeessa. Tietolinja, 2019(2). 

Tutkain-webinaari 9.1.2020

Digi.kansalliskirjasto.fi

Hankkeessa avataan tutkimuskäyttöön digitoidut lehdet julkaisuvuosilta 1930-2018.

Julkaisuvuodet on määritelty Kopioston ja Kansalliskirjaston tekemässä sopimuksessa ja pysyvät samana koko hankekauden ajan. Digitoimatta on vielä runsaasti lehtiä, mutta aineistoa digitoidaan ja lisätään palveluun jatkuvasti lisää. Aikakaus- ja sanomalehtiä löytyy digitoituna osittain myös 2000-luvulta.

Ennen 31.12.1939 julkaistut digitoidut lehdet ovat palvelussa vapaasti kaikkien käytössä. 

Haka-kirjautuminen

Aineistojen etäkäyttö onnistuu kirjautumalla digi.kansalliskirjasto.fi -palveluun Oulun yliopiston käyttäjätunnuksilla (Haka-kirjautuminen). Jokainen käyttäjä täyttää ensimmäisen kirjautumisen yhteydessä käyttätarkoituskyselyn. Kyselyn avulla kerätään tilastotietoja tutkimuskäytöstä eikä vastaustietoja yhdistetä käyttäjätietoihin.

HAKA-tunnuksen myöntää Oulun yliopisto ja se myös määrittelee, kenelle HAKA-tunnukset voidaan myöntää. Jos sinulla on ongelmia Haka-kirjautumisessa, ota yhteyttä Oulun yliopiston tietohallintoon sähköpostilla shib-adm@oulu.fi.

Miten aineistoa saa käyttää?

Hankkeessa mukana olevien organisaatioiden käyttäjät saavat selata, hakea ja ladata aineistoja digi.kansalliskirjasto.fi –palvelun kautta.

​Lisätietoa käyttöoikeuksista löytyy Tutkain-hankkeen kotisivulta ja Kopioston kopiointilupaehdoista. ​

Lisätietoja Kansalliskirjastosta kk-tutkijapalvelut@helsinki.fi tai Oulun yliopiston kirjastosta kirjasto.kokoelmat@oulu.fi