Siirry pääsisältöön

Vapaakappaleaineisto: Vapaakappaletoiminta

Kansalliset kulttuuriaineistot

Oulun yliopiston kirjasto on yksi Suomen kuudesta vapaakappalekirjastosta. Kirjaston kattavat kotimaiset kokoelmat mahdollistavat osaltaan Pohjois-Suomessa tehtävän monitieteisen tutkimuksen.

Vapaakappaletoiminta perustuu lakiin kulttuuriaineistojen tallettamisesta ja säilyttämisestä (1433/2007). Lain tarkoituksena on kotimaisen kulttuuriperinnön tallettaminen ja säilyttäminen tiedontarvitsijoiden käyttöön. Vapaakappaletoiminnasta vastaavat Kansalliskirjasto ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Vapaakappaleaineistojen käyttö

Painetut vapaakappaleaineistot sijoitetaan Tiedekirjasto Pegasuksen vapaakappalekokoelmaan. Asiakkaat saavat niitä käyttöönsä tilaamalla haluamansa aineiston OULA-FINNA-tietokannasta tai kirjaston asiakaspalvelusta. Varaathan aineiston esim. edellisenä päivä tai hyvissä ajoin, jotta ehdimme noutaa sen varastosta.

Kokoelmasta tilatut aineistot toimitetaan Tiedekirjasto Pegasuksen asiakaspalveluun, josta ne lainataan asiakkaille lukusalilainaksi eli käytettäväksi kirjaston tiloihin. Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun henkilökunnalle aineistoja lainataan myös työhuonekäyttöön.

Vapaakappaleena saadut kartat, virallisjulkaisut ja tilastot ovat asiakkaiden selattavissa ja käytettävissä Tiedekirjasto Pegasuksen 3. kerroksessa.

Elektroniset vapaakappaleaineistot ovat käytettävissä Tiedekirjasto Pegasuksen 3. kerroksessa  sijaitsevilla vapaakappaletyöasemilla.

Vapaakappaleiden vaiheita Oulussa

Oulun kaupunginkirjasto sai vapaakappaleoikeuden sotien jälkeen, kun rajan taakse jääneen Viipurin kaupunginkirjaston vapaakappaleoikeus siirrettiin Ouluun. Vuonna 1961 valtioneuvosto siirsi vapaakappaleoikeuden kaupunginkirjastolta Oulun yliopiston kirjastolle.

Sanomalehdet ja tallenteet (esim. äänitteet) eivät ole koskaan kuuluneet Oulun yliopiston kirjaston vapaakappaleoikeuteen. Muun aineiston osalta yliopiston kirjaston vapaakappaleoikeus on seurannut lakimuutoksia seuraavasti:

  • 1961 Oulun kaupunginkirjasto luovuttaa yliopiston kirjastolle ne parinkymmenen vuoden aikana sille kertyneet vapaakappaleet, joita se ei ole liittänyt omiin kokoelmiinsa.
  • Vapaakappaleoikeus on jaettu Eduskunnan kirjaston kanssa niin, että OYK saa ne julkaisut, joita Eduskunnan kirjasto ei ota kokoelmiinsa.
  • 1981 OYK saa oman vapaakappaleoikeuden. Kaikki painokset painetusta aineistosta säilytetään. Myös pienpainatteet sisältyvät OYK:n vapaakappaleoikeuteen.
  • 2008 Käyttöön aletaan saada elektroniset vapaakappaleet. Säilytysvelvollisuus koskee vuodesta 2008 alkaen enää ensimmäisiä ja muuttuneita painoksia. Pienpainatteet eivät enää sisälly Oulun vapaakappaleoikeuteen ja ne voidaan karsia kokoelmista myös takautuvasti.
  • 2016 tulossa asetus, jolla tarkennetaan mm. painettujen kokoelmien säilytysvelvollisuutta. Säilytysvelvollisuus koskee enää ensimmäisiä ja muuttuneita painoksia koko kertyneen aineiston osalta. Lisäpainokset voidaan karsia kokoelmasta takautuvasti samoin kuin digitoidut aineistot kirjaston oman harkinnan mukaan.

Lisätietoja vapaakappaletoiminnasta Oulussa:

Murhu, Rae. Oulun yliopiston kirjasto 1959-1984 = Oulu University Library 1959-1984
Oulu: Oulun yliopisto 1985. Oulun yliopiston kirjaston julkaisuja 12

Pilkkeitä kirjastosta : Oulun yliopiston kirjaston 40-vuotisjuhlajulkaisu
Oulu: Oulun yliopiston kirjasto, 1999. Oulun  yliopiston kirjaston julkaisuja 45

kirjasto.kokoelmat@oulu.fi

Vapaakappaleaineistojen tietoja sisältäviä tietokantoja ja hakemistoja

Oula.finna.fi

  • Oulun yliopiston kirjaston aineistotietokanta

Kansalliskirjasto.finna.fi

  • Kansalliskirjaston aineistotietokanta

Digi.kansalliskirjasto.fi

Radio- ja TV-arkiston hakemisto

  • palvelu, jossa voi tarkistaa, mitä ohjelmia arkistoon on tallennettu
  • arkiston varsinaista sisältöä on mahdollisuus katsella ja kuunnella vapaakappaletyöasemilla

Verkkoarkiston hakemisto

  • palvelu, jossa voi tarkistaa, mitä verkkosivuja arkistoon on tallennettu
  • arkiston varsinaista sisältöä on mahdollisuus katsella ja kuunnella vapaakappaletyöasemilla

Arto-artikkelitietokanta

  • kotimaisten aikakauslehti- ja monografia-artikkelien kokoelma, joka on nykyisin osa Melindaa
  • viitetietoja kotimaisten aikakauslehtien, sanomalehtien ja kokoomateosten artikkeleista
  • viitetietojen lisäksi löytyy linkkejä myös artikkelien kokoteksteihin
  • Arton tiedot ovat haettavissa Finnassa ja niitä voidaan hyödyntää rajapintojen avulla mm. korkeakoulujen julkaisutiedonkeruussa.

Doria-julkaisuarkisto

  • Kansalliskirjaston digitoimia, vapaasti käytettäviä aineistoja
  • kirjoja, karttoja, pienpainatteita, äänitteitä, käsikirjoituksia jne.

Fennica-tietokanta

Melinda-yhteistietokanta

  • viite- ja saatavuustiedot yliopisto-, ammattikorkekoulu- ja erikoiskirjastojen aineistoista (kirjoista, lehdistä, kartoista
  • Melindaan tulevat vaiheittain mukaan myös yleisten kirjastojen aineistot

Viola-tietokanta