Vapaakappaleaineisto: Vapaakappaleaineistot

Vaikka julkaisu löytyisikin vapaakappalearkistosta, siitä voi aina tarvittaessa tehdä hankintaehdotuksen, jolloin se voidaan hankkia myös muihin kokoelmiin.

Vapaakappaleena saadut kirjat

Painetut kirjat sijoitetaan Tiedekirjasto Pegasuksen arkistokokoelmaan. Jokaisella julkaisulla on oma P F –alkuinen sijaintinumero ja sen voi tilata käyttöön OULA-FINNA-kokoelmatietokannasta tai kirjaston asiakaspalvelusta.

Elektroniset kirjat ovat käytettävissä Tiedekirjasto Pegasuksen 3. kerroksessa sijaitsevilla vapaakappaletyöasemilla. Aineiston tiedot löytyvät Kansalliskirjaston FINNA-tietokannasta.

Vapaakappaleena saadut lehdet

Painettujen lehtien tiedot löytyvät OULA-kokoelmatietokannasta omalla sijaintitunnuksellaan. Lehtiä voi tilata luettavaksi OULA-FINNA-tietokannasta tai kirjaston asiakaspalvelusta.

Pienpainatelehtiin kuuluvia aikakauslehtiä(esim. ilmoitus-, tapahtuma- ja jäsenlehdet jne.) ei säilytetä kirjastossa lukuunottamatta joitakin pohjoissuomalaisia pienpainatelehtiä. Painettuja sanomalehtiä ei saada kirjastoon vapaakappaleina, vaan niitä hankitaan kokoelmiin tarpeen mukaan joko painettuna tai elektronisena. Vanhemmat sanomalehdet ovat käytettävissä joko digitoituna tai mikrofilmeinä.

Elektronisia lehtiä sisältyy vapaakappaletyöaseman eri aineistokokonaisuuksiin:

Muu vapaakappaleena saatu aineisto

Virallisjulkaisut, Suomen viralliset tilastot ja uusimmat kartat on sijoitettu Tiedekirjasto Pegasuksen 3. krs. avokokoelmaan, missä asiakkaat voivat selailla ja käyttää näitä aineistoja. Julkaisujen tiedot löytyvät OULA-FINNA-tietokannasta lukuunottamatta kartta-aineistoa.

Pienpainatteet talletetaan Kansalliskirjastoon ja Turun yliopiston kirjastoon. Kansalliskirjaston digitoimia pienpainatteita löytyy DORIA-julkaisuarkistosta sekä DIGI-palvelusta.

Vapaakappaleaineistojen tietoja sisältäviä tietokantoja ja hakemistoja

Oula.finna.fi

• Oulun yliopiston kirjaston aineistotietokanta

Kansalliskirjasto.finna.fi

• Kansalliskirjaston aineistotietokanta

Digi.kansalliskirjasto.fi

Radio- ja TV-arkiston hakemisto

• palvelu, jossa voi tarkistaa, mitä ohjelmia arkistoon on tallennettu
  • arkiston varsinaista sisältöä on mahdollisuus katsella ja kuunnella vapaakappaletyöasemilla

Verkkoarkiston hakemisto

• palvelu, jossa voi tarkistaa, mitä verkkosivuja arkistoon on tallennettu
  • arkiston varsinaista sisältöä on mahdollisuus katsella ja kuunnella vapaakappaletyöasemilla

Arto-artikkelitietokanta

• viitetietoja kotimaisten aikakauslehtien, sanomalehtien ja kokoomateosten artikkeleista
  • viitetietojen lisäksi löytyy linkkejä myös artikkelien kokoteksteihin

Doria-julkaisuarkisto

• Kansalliskirjaston digitoimia, vapaasti käytettäviä aineistoja
  • kirjoja, karttoja, pienpainatteita, äänitteitä, käsikirjoituksia jne.

Fennica-tietokanta

Melinda-yhteistietokanta

• viite- ja saatavuustiedot yliopisto-, ammattikorkekoulu- ja erikoiskirjastojen aineistoista (kirjoista, lehdistä, kartoista
  • Melindaan tulevat vaiheittain mukaan myös yleisten kirjastojen aineistot

Viola-tietokanta

Muuta

Suomessa erilaisia tietoaineistoja digitoivat useat kirjastot, arkistot ja yksityiset toimijat. Kotimaisia, vapaasti käytettäviä, vanhempia digitoituja aineistoja on koottu kirjaston www-sivulle.