Siirry pääsisältöön

CINAHL-ohje: Haku asiasanoilla ja hakujen yhdistely

Aiheenmukainen haku asiasanoilla

Etsiessäsi tietoa tietystä aiheesta:

  1. Mieti vapaat hakusanat.
  2. Hae yksi hakusana kerrallaan CINAHL Headings -sanastosta. Ohjelma ehdottaa aiheeseen liittyviä asiasanoja.
  3. Valitse ehdotetuista termeistä sopivia ja tee niillä hakuja.
  4. Yhdistele erilliset haut lopuksi toisiinsa Boolen operaattoreilla AND / OR.

CINAHL Subject Headings

Valitse hakulaatikoiden alapuolelta kohta CINAHL Headings. Kirjoita kenttään vapaasti miettimäsi hakusana ja lähde selaamaan sanastoa Search-painikkeesta (suurennuslasi-ikoni). 

CINAHL Subject Headingsin hakukenttään on kirjoitetu sana Art therapy. Tämän jälkeen valitaan Search.

 

Ohjelma tarjoaa asiaa vastaavia asiasanoja. Asiasanat näkyvät sinisinä linkkeinä. Valitse näistä sopivin. Termin merkityksen voit tarkistaa klikkaamalla termiä, jolloin avautuu tarkemmat tiedot. Termin selitys näkyy Scope-kohdassa. 

 

Kuvassa on avattu Art therapy -termin tiedot ja termin selitys näkyy Scope-osiossa.

 

Subheadings

Asiasanan valinnan jälkeen avautuu termin alle näkökulmavalikko (Subheadings). Täällä on valittavana joukko näkökulmia.  Huom! Näkökulmia kannattaa käyttää vain, jos ne vastaavat suoraan etsimääsi aihetta, muuten hakutulosta ei kannata turhaan pienentää valitsemalla yksittäisiä näkökulmia. Oletuksena ohjelma hakee kaikkia näkökulmia. Katsaushauissa ei yleensä käytetä näkökulmarajauksia eli subheading-tarkenteita.

Kuvassa on valittu Art Therapy -termi ruksilla, jolloin Subheading-valikko on avautunut.

 

Major Concept

Termin perässä olevan Major Concept -ruudun valinta painottaa termiä ja hakee ne artikkelit, joissa termin kuvaama asia on pääasia. Valinta pienentää hakutulosta.

 

Explode

Termin perässä oleva Explode-ruutu:

  • Tämä valinta tehostaa hakua - tällöin haetaan myös termin kaikilla mahdollisilla tarkemmilla alakäsitteillä. Yleensä haut kannatta tehdä explode-hakuna.
  • Expode-ruutu on aktiivinen vain osassa termejä. Esimerkissä Art Therapy -termillä ei ole alakäsitteitä, joten Explode ruutua ei näy. Creative Arts Therapy toimii yläkäsitteenä kaikille taideterapian muodoille ja käyttämällä Explode-toimintoa sen kohdalla, mukaan tulevat kaikki alakäsitteet, mm. Art Therapy, Dance Therapy ja Music Therapy. 

Kuvassa Creative Arts therapy -termi on avattu ja näkyvissä on sanaston hierarkkinen rakenne. Esim. Dance Therapy on alakäsite Creative Arts Therapy -käsitteelle.

Asiasanojen liittäminen hakuun

Valinnan jälkeen klikkaa Add to search -painiketta. Liitä saman aihepiirin sanat toisiinsa OR-operaattorilla ja eri teemat keskenään AND-operaattorilla.

Asiasanat saa lisättyä hakuun Join terms using -kohdasta valitsemalla sopiva operaattori ja klikkaamalla Add to search.

Hakujen yhdistely

Erillisiä hakuja voi yhdistellä toisiinsa hakuhistorian kautta. Hakuhistoria löytyy näkymän vasemmasta reunasta Recent Activity -linkistä. 

  • Tyhjennä ensin hakukenttä rasti-painikkeesta ennen hakujen yhdistelyä. Tämä on tärkeää!
  • Rastita seuraavaksi yhdistettävät joukot, jolloin tulosjoukkojen yläpuolelle tulee näkyviin nuolipainike. Napauta painiketta ja  valitse Combine with AND, Combine with OR tai Combine with NOT.  

Kuvan esimerkkihaussa on yhdistetty ensin vapaat hakusanat ja asiasanat teemoittain. Esim. MH "Creative arts therapy" OR "music therap*".

 

Kuvan esimerkissä on valittu Combine with AND. Haku käynnistetään hakukentän suurennuslasikuvakkeesta ja pääset tarkastelemaan haun tuloksia. Recent Activity -hakuhistoriassa näkyy nyt myös yhdistetty tulosjoukko. Tarkista, että yhdistetyssä joukossa näkyvät vain alkuperäiset joukot, esim. tässä tapauksessa S3 AND S2 AND S1. Jos hakukenttien tyhjennys rasti-painikkeesta on unohtunut ennen hakujen yhdistelyä, sotkeutuu yhdistettyyn joukkoon myös hakukenttään jääneet hakusanat.

Lopuksi eri teemaiset haut eli S1, S2 ja S3 on yhdistetty AND-operaattorilla.

Hakuhistoriassa näkyvien hakulausekkeiden tuloksiin pääset klikkaamalla kyseistä hakulauseketta.

Pääset näkemään tulosmäärän ja lausekkeen hakusanat myös yhdistetyissä lausekkeissa valitsemalla lausekkeen oikealta puolelta kolmen pisteen kuvakkeen (Tools) ja Edit details.

Täältä voit myös halutessasi kopioida hakulausekkeen esim. haun dokumentointia varten. Tarkista onko hakulausekkeessa tarvittavat sulkumerkit ja lisää ne tarvittaessa.

CINAHL (Oulun yliopisto)

CINAHL on käytettävissä yliopiston ja OYS:n verkossa sekä etäkäyttöön kirjautumisen kautta.

CINAHL (Oulun ammattikorkeakoulu)

CINAHL on käytettävissä Oulun ammattikorkeakoulun verkossa sekä etäkäyttöön kirjautumisen kautta.