Siirry pääsisältöön

PubMed-ohje: Advanced - haku ja hakuhistoria

Tarkennettu haku 

  • Tarkennetussa haussa (Advanced) voit kohdistaa haun esim. otsikon ja tiivistelmän sanoihin (Title/Abstract). Tämä valinta hakee myös kirjoittajan itsensä määrittelemät avainsanat eli Author keywords (kenttävalikossa valittavissa myös erikseen Other Term -valinnalla).
  • Text Word -kohdistus hakee laajasti eri hakukentistä, mutta ei suorita MeSH-sanaston Explode-toimintoa. Tästä voit tarkistaa mitä hakukenttiä Text Word -kohdistus ottaa hakuun mukaan.
  • Voit hakea myös MeSH-termeillä (MeSH Terms / MeSH Major Topic). Jos et ennestään tiedä tarkkaa MeSH-termiä, hae se käyttäen MeSH Databasea.
  • Huom! Jos haet kaikista kentistä (All Fields), Automatic Term Mapping on toiminnassa (vrt. PubMed-perushaku).

 

1. Kirjoita hakutermi hakukenttään. Voit käyttää sanan katkaisua asteriskilla * ja fraasihakua lainausmerkeissä. Ensimmäinen hakutermi lisätään Query box:iin klikkaamalla Add. Seuraavat hakutermit lisätään valitsemalla sopiva Boolen operaattori (AND, OR, NOT). ​Voit joko suorittaa haun heti (Search) tai lisätä sen hakuhistoriaan (Add to history).

Kuva esittää Query box:ssa title/abstract-kenttävalinnalla tehdyn hakulausekkeen heart failure or cardiac failure or myocardial failure.

2. ​Voit suorittaa haun osissa ja yhdistää haut hakuhistorian avulla. Hakuhistoriassa numeroidut hakurivit voi yhdistää Query box:ssa haun numerolla (#1 jne.). Kuvan esimerkissä lasten ja nuorten sydämen vajaatoiminnan diagnosoinnin hakurivit on yhdistetty lopuksi AND-operaattorilla.
 
 
Kuvassa on esitetty hakurivi 1:  heart failure or cardiac failure or myocardial failure, hakurivi 2: diagnosis ja hakurivi 3: child or adolescent. Hakurivit on yhdistetty Query box:ssa komennolla #1 and #2 and #3.
 
Hakuhistoriasta voi poimia hakulausekkeita myös klikkaamalla hakulausekkeen kohdalla Actions-sarakkeen kolmea pistettä. Kattavan haun saamiseksi monesti yhdistetään MeSH-termeillä tehty haku vapaasanahakuun.
 
Kuvassa esitetään Actions-sarakkeen kolmen pisteen kuvakkeen alta esille tulevat  vaihtoehdot hakulausekkeen lisäämiseksi Query box:iin.
 
 
Hakutulosta pääsee tarkastelemaan klikkaamalla hakuhistoriasta Results-sarakkeen alla näkyvää hakutulosmäärää.

Läheisyysoperaattori

  • Läheisyysoperaattorit Tieteellisen tiedondonhankinnan oppaassa

    Läheisyysoperaattorin avulla etsitään lähekkäin esiintyviä sanoja. Läheisyysoperaattoriin liitettävällä luvulla määritellään kuinka monta sanaa hakusanojen väliin voi enintään jäädä. Sanoiksi lasketaan myös prepositiot ja artikkelit.

PubMed:ssa haku läheisyysoperaattoria käyttäen on muotoa "search terms"[field:~N]

  • Search terms: kaksi tai useampi hakusana
  • Field: hakukenttä voi olla Title, Title/Abstract tai Affiliation
  • N: kuinka monta sanaa hakusanojen väliin voi enintään jäädä. Sanojen järjestystä ei ole määrätty.

Esimerkiksi: 
"pain management"[Title/Abstract:~2]
"postoperative pain management"[Title/Abstract:~2]
"university oulu"[Affiliation:~1]

Läheisyysoperaattoria käytettäessä hakusanoja ei voi katkaista.