Tässä oppaassa käsitellään tekoälyä korkeakouluopinnoissa. Sisällön painopisteenä on tekoälyn hyödyntäminen tiedonhaussa. Tekoäly ja sen sovellukset kehittyvät nopeasti, samalla tavalla tämä opas on koko ajan työn alla.
Tekoäly on laaja käsite, joka tarkoittaa tietokonejärjestelmien kykyä suorittaa tehtäviä ja prosesseja, jotka normaalisti vaativat ihmisen älykkyyttä. Tällaisia tehtäviä voivat olla esimerkiksi kuvantunnistus, puheentunnistus, ongelmanratkaisu ja päätöksenteko. Tekoälyä hyödynnetään arjessamme jo monessa: erilaisten sovellusten antamissa suosittelulistoissa, kielen kääntämisessä, mainonnan kohdentamisessa ja asuntojen hintojen ennustamisessa jne.
Voi auttaa tutkimuskysymyksen ideoinnissa ja muotoilussa
Voi löytää tietoa luonnollisella kielellä esitetyn kysymyksen perusteella (muista lähdekritiikki)
Voi auttaa löytämään hyviä hakusanoja tiedonhakuusi
Voi auttaa muotoilemaan hakulauseita (yleisellä tasolla)
Voi tehdä tiivistelmän tai auttaa ymmärtämään tekstiä (muista tekijänoikeudet)
Voi auttaa tunnistamaan ja keräämään haluttuja tietoja tutkimuksista (muista tekijänoikeudet)
Generatiivinen tekoäly on työkalu, joka voi auttaa meitä jokapäiväisessä elämässä, työssä tai opiskelussa. Kuten minkä tahansa työkalun kohdalla, eettinen, arvioiva ja tarkoituksenmukainen käyttö on avainasemassa.
Käytä mieluiten oppilaitoksesi tarjoamia ohjelmia ja työkaluja.
Tämä opas on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Tämän lisenssin antamia oikeuksia laajempia lupia voi olla saatavilla osoitteessa http://www.oulu.fi/kirjasto/tietopalvelu.
Oppaan pohjana on käytetty Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun Tiedonhaun opasta ja Laurea AMK:n kirjaston opasta Tekoäly tiedonhaussa.