Generatiivisen tekoälyn (GenAI) sovellukset on koulutettu valtavilla tekstimassoilla. Sovelluksille voi kirjoittaa tekstiä (prompt), ja ne vastaavat käyttäjän antamaan tekstisyötteeseen. Sovellusten kanssa voi siis ikään kuin käydä dialogia käyttäjän haluamasta aiheesta. Ne generoivat vastaukset oppimiensa tekstien pohjalta tilastollisen mallin perusteella. Yksinkertaistettuna sovelluksia voi verrata puhelimen ennakoivaan tekstinsyöttöön. Ne eivät siis tiedä mitään.
Esimerkiksi maksuttomalla ChatGPT:llä ei ole pääsyä internettiin, eikä sitä voi käyttää tietolähteenä. Se ei myöskään osaa arvioida tuottamansa tekstin luotettavuutta ja voi väittää tosiksi epätosia tai itse keksimiään asioita (hallusinointi). OpenAI ei ole luovuttanut tietoja ChatGPT:n kouluttamiseen käytetyistä tiedoista. Tekoälyn kouluttamiseen käytetty data voi olla virheellistä tai puutteellista, mikä saattaa aiheuttaa vinoutuneita tuloksia.
Kielimallin yhdistäminen internettiin ja hakukoneeseen mahdollistaa kielimallin vastaukset internet-hakujen perusteella. Esim. ChatGPT+pluginit, Bing Chat (Microsoft Copilot), Google Bard, Perplexity.ai, You.com ja Scite.
Toimintaperiaate:
Tässäkin tapauksessa kielimalli voi hallusinoida tai tulkita lähteitä väärin. Ole siis lähdekriittinen.
Microsoft Copilot (aiemmin Bing Chat) on keskusteleva tekoälysovellus. Copilotin kielimallina on GPT-4 ja kuvamallina DALL-E 3. Sovellus on käytettävissä Edge-selaimen sivupalkissa tai osoitteessa https://copilot.microsoft.com/.
Kun kirjaudut Edgeen tai Copilotiin organisaatiotunnuksellasi, saat käyttöösi Enterprise data protection -version ja varmistat paremman tietosuojan. Kun olet kirjautunut korkeakoulun tunnuksella:
Huomioi aina käyttäessäsi tekoälysovelluksia, miten ne käsittelevät syöttämääsi dataa. Lähtökohtaisesti kaikki tekoälypalveluihin syötetty materiaali tallentuu EU/EEA-alueen ulkopuolelle eikä ole sieltä poistettavissa. Palveluihin ei saa syöttää esimerkiksi henkilötietoja, yrityssalaisuuksia, luottamuksellisia tietoja tai salassa pidettäviä tietoja.
Lue lisää eettisestä ja arvioivasta käytöstä tämän oppaan Yleistä -sivulta.
Ohje miten rajoitat syötteittesi käyttöä tekoälyn kouluttamisessa ChatGPT:ssä ja Bardissa (Hamk).
Tekoälypohjaisten tiedonhakutyökalujen käytön yhteydessä tulee huomioida myös e-aineistojen käyttöehdot. Vaikka tekoälysovelluksia ei (vielä) erikseen mainittaisi käyttöehdoissa, niiden käyttö aineiston yhteydessä voi olla kiellettyä. Kustantaja voi esimerkiksi kieltää aineistojensa jakamisen eteenpäin ja niiden käyttämisen tekoälyn kouluttamiseen.