Sovelluksia, joissa tekoälyä hyödynnetään tieteellisen tiedon haussa, etenkin artikkelihaussa.
Patenttitiedonhakuun on kehitetty monia tekoälypohjaisia hakukoneita ja -järjestelmiä. Nämä ovat pääosin maksullisia järjestelmiä. Oulun yliopistolle on hankittu käyttöön PatSeer Explorer -järjestelmä.
Helariutta, A., Jokiranta, H. & Marjamaa, M. (2023). Tiedonhaun kokeilukulttuuria: Tekoälyä käyttävät artikkelihaun työkalut. Kreodi, (2). http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023060752750
Kubacka, T. (21.2.2024). Guest Post - There is more to reliable chatbots than providing scientific references: the case of ScopusAI. The Scholarly Kitchen. https://scholarlykitchen.sspnet.org/2024/02/21/guest-post-there-is-more-to-reliable-chatbots-than-providing-scientific-references-the-case-of-scopusai/ (Huom. ScopusAI-lisäosaan ei ole tilausta tällä hetkellä)
Tekoälypohjaisten tiedonhakutyökalujen käytön yhteydessä tulee huomioida myös e-aineistojen käyttöehdot. Vaikka tekoälysovelluksia ei (vielä) erikseen mainittaisi käyttöehdoissa, niiden käyttö aineiston yhteydessä voi olla kiellettyä. Kustantaja voi esimerkiksi kieltää aineistojensa jakamisen eteenpäin ja niiden käyttämisen tekoälyn kouluttamiseen.