Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tietokantojen oppaat: Ebsco

Keskeisimpien Oulun yliopistossa käytössä olevien tietokantojen pikaoppaat

Katkaisu- ja korvausmerkit

Katkaisu- ja korvausmerkit eivät voi olla hakutermin ensimmäisenä merkkinä.

*   asteriski eli tähtimerkki korvaa 0…n merkkiä:

comput* > computer, computing, computational...
child*  > child, children's, childhood, childcare, childbirth, childlessness...

 

? kysymysmerkki korvaa yhden merkin 

organi?ation*  > organization, organisational, organizationally...
voidaan hakea myös organisation* OR organization*

 

# ristikko- eli ruutu- eli risuaitamerkki korvaa 0-1 merkkiä

humo#r* > humor, humour, humorousness...
voidaan hakea myös humor* OR humour*

 

Yhdysviivallisena haettaessa löytää myös yhdysviivattomat. Ilman yhdysviivaa tulkitaan eri sanoiksi.

talk-show >  talk-show, talk show, talk-shows, talk shows


Jotkin yhdysviivalliset sanat voidaan kirjoittaa myös yhteen. Ne on haettava OR-operaattorilla.

multi-profession* OR multiprofession* 

Fraasit ja läheisyysoperaattorit

Lainausmerkeillä etsitään peräkkäin esiintyviä sanoja. Voi käyttää katkaisua, ei löydä edes monikkomuotoja ilman katkaisumerkkiä:

"scien* literac*" > science literacy, scientific literacies
"corporat* profit*" > corporate profits, corporational profit

 

Wn  sanat annetussa järjestyksessä, n ≥ 0

tax W3 reform > tax reform > ei: reform of income tax
oil W3 (disaster OR clean-up OR contaminat*)

 

Nn sanat kumminpäin vain, n ≥ 0

tax N3 reform > tax reform, reform of income tax

 

Sulkeita käyttämällä läheisyysoperaatioon voidaan lisätä vaihtoehtoisia termejä:

(distan* OR online OR virtual* OR remote*) N3 (educat* OR learn* OR teach*)

 

Samaan hakulaatikkoon ilman Boolen operaattoria kirjoitetut sanat haetaan läheisyysoperaatiolla N5 eli viiden sanan päässä toisistaan.

tax* reform* on sama kuin tax* N5 reform

Tämä on Ebscossa eri tavalla kuin yleensä tietokannoissa, joissa oletusoperaatio on AND.


Boolen operaattorit ja hakulausekkeet

Boolen operaattorit AND, OR, NOT voi kirjoittaa pienillä tai isoilla kirjaimilla.

AND suoritetaan ennen kuin OR.

Samaan hakulaatikkoon ilman Boolen operaattoria kirjoitetut sanat haetaan läheisyysoperaatiolla N5 eli viiden sanan päässä toisistaan.

tax* reform* on sama kuin tax* N5 reform

Tämä on Ebscossa eri tavalla kuin yleensä tietokannoissa, joissa oletusoperaatio on AND.


Rajaukset, lajittelut ja kokotekstit

Select a Field (optional): oletushakutyyppi hakee tietueista.

TX All Text Fields hakee myös kokoteksteistä eli kirjojen sisällöistä ja artikkeleiden PDF:istä sellaisissa tietokannoissa, jotka sisältävät kokotekstejä.

Peer reviewed: vertaisarvioidut lehdet.

 

Aikakatkaisu ja kirjautuminen

Tietokannassa voi olla aikakatkaisu, eli yhteys menee poikki tietyn ajan kuluttua, jos tietokantaa ei käytetä. Aikakatkaisunkin vuoksi on hyvä tallentaa hakuja ja julkaisuja kirjautumalla tietokantaan. 

  • EBSCOhost session duration is two (2) hours.

Ebsco-tietokannat / Oulun yliopisto

Academic Search Ultimate | America: History & Life | APA PsycArticles | Arctic & Antarctic Regions | Art & Architecture Complete | Avery Index to Architectural Periodicals | Business Source Ultimate | CINAHL | Communication & Mass Media Complete | eBook Collection | EconLit | ERIC | GeoRef | GreenFILE | Historical Abstracts | Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) | MEDLINE | MLA International Bibliography | OpenDissertations | Regional Business News | Teacher Reference Center.

Ebsco-tietokannat / Oulun ammattikorkeakoulu

E-kirjat: eBook Collection (EBSCOhost)

EBSCO eBook Collection on monitieteinen e-kirjakokoelma. Suurimpaan osaan kirjoista on rajoittamaton yhtäaikaisten käyttäjien määrä, mutta osassa on sallittu vain 1 tai 3 yhtäaikaista käyttäjää.

Kirjoja voi lukea selaimella Ebscon omassa lukuohjelmassa. Klikkaa vain PDF Full Text- tai EPUB Full Text -linkkiä. Ei kirjautumista, ei kommervenkkeja.

Mobiililaitteessa kirjoja voi lukea EBSCO Mobile App -mobiilisovelluksella.

Vinkki: Kirjojen lukuja tai kirja-artikkeleita voi tallentaa PDF:inä, jotka taas voi tallentaa esim. RefWorksin lukuohjelmaan.

Kokotekstiin kohdistaminen

Haun kohdistaminen kokotekstiin

Kokotekstitietokannoissa haun voi kohdistaa myös dokumentin, artikkelin tai kirjan koko sisältöön. Dokumentin sisällöstä hakemista kannattaa kokeilla esimerkiksi

  • Kun aihe on hyvin tarkkaan rajattu
  • Kun etsitään yksittäistä faktaa
  • Kun aiheesta on vaikea löytää mitään tietoa

 

eBook Collection (EBSCOhost) -e-kirjatietokannassa on haettu tietokannan oletushakukentistä (otsikko, tiivistelmä, asiasanat) sanoja motivation ja learning, sekä hakusanalla storytelling (voidaan kirjoittaa myös story telling) kaikista tekstikentistä, myös kirjojen kokotekstistä. Näin on löydetty oppimismotivaatiota käsitteleviä kirjoja, joissa on vähintään maininta tarinankerronnasta. Tietokanta antaa myös listan sivuista, jolla käytetyt hakusanat esiintyvät useimmin (Most relevant pages). EBSCOhost 15.8.2018

RefWorks-vienti

Siirtämällä suoraan Ebscosta viite kerrallaan tai kansion kautta:

Valitse viitteitä
» siirrä kansioon (Add to folder)
» avaa kansio (Folder, Folder view)
» valitse Export
» valitse Direct Export to RefWorks
» paina Save

tai

selaimeen asennettavalla Save to RefWorks-työkalulla.

APUA TIEDONHAKUUN

Pyydä apua tiedonhakuun aiheestasi.
Kysy tietokannoista, e-kirjoista, artikkeleista tai viitteidenhallinnasta.
Sähköposti: informationservice(at)oulu.fi