New RefWorks: Viitteiden siirto RefWorksiin

Viitteiden siirto RefWorksiin

Voit tuoda viitteet RefWorksiin jollain seuraavista tavoista:

• Suoraan webbisivuilta selaimeen asennettavalla Save to RefWorks -työkalulla
  • Raahaamalla tai lataamalla (Upload document) kokotekstidokumentin  RefWorksiin
  • Tuomalla toisesta tietokannasta ladatun viitetiedoston Import references -toiminnolla. Tiedostossa voi olla useita viitteitä. Tällä toiminnolla voi myös tuoda vanhan (Legacy) RefWorksin viitteet.
  • Lisäämällä viitteet käsin lomakkeen avulla - Create new reference

Aloita klikkaamalla Add a reference -painiketta

Ennenkuin luot oman tietokantasi, mieti miten haluat järjestää aineistosi. Kansioita selailemalla tai niistä hakemalla viitteet löytyvät kätevimmin. Voit luoda kansioita aiheen mukaan, lisätä viitteisiin hakutermejä (Tags) tai käyttää näiden tapojen yhdistelmiä. Viimeksi tuodut viitteet näkyvät aina Last Imported -kansiossa.

Katso tarvittaessa tietokantakohtaiset siirto-ohjeet esim. Tietokantojen oppaista. Tutustu myös RefWorksin opastusvideoihin.

Internet-sivuilta ja tietokannoista löytyvää tietoaviitteitä kirjallisuuteen ja artikkeleihin voi helposti siirtää RefWorksiin Save to RefWorks -toiminnolla. Toimintoa varten on selaimelle ensin asennettava tarvittava työkalu

1. Save to RefWorks -painikkeen lisääminen selaimeen:

Varmista, että selaimesi kirjanmerkkirivi on näkyvissä (Bookmark Toolbar). Klikkaa More-kuvaketta ja valitse Tools. Valitse seuraavaksi Install Save to RefWorks ja raahaa avautuvalta sivulta Save to RefWorks -painike selaimesi kirjanmerkkiriville.

Jos selaimesi kirjanmerkkipalkki ei ole näkyvissä, avaa se klikkaamalla hiiren oikeanpuoleisella napilla selaimen yläosassa ja valitsemalla avautuvasta valikosta Näytä kirjanmerkkipalkki (Bookmarks Toolbar).

2. Viitteiden siirtäminen RefWorksiin

Voit siirtää webbisivulta kerralla yhden tai useampia viitteitä RefWorks -tietokantaasi. Valitse haluamasi viitteet ja klikkaa Save to RefWorks -painiketta, jolloin avautuu yhteys RefWorks-tietokantaasi. Sinulle avautuu RefWorksin näkymäjolla voit vielä tarkistaa ja muokata viitteitä ennen kuin tallennat ne RefWorksiin. Viitteet siirtyvät Last Imported -kansioon.

Kokotekstitiedoston tuominen RefWorksiin

Voit siirtää RefWorksiin kokotekstitiedoston, esim. lehtiartikkelin (.pdf, .doc, Office-tiedostot). RefWorks poimii dokumenteista viitetiedot ja tallentaa tietueen kokoteksteineen. Voit tuoda useita tiedostoja kerralla. Kussakin tiedostossa saa olla vain yksi dokumentti (artikkeli).

• Voit raahata tiedoston Add a reference -valikon Upload document -laatikkoon
  • Voit etsiä tiedoston omalta koneeltasi Upload document -toiminnolla
  • Voit raahata kokotekstitiedostosi RefWorksiin
  • Jos haluat artikkelisi tiettyyn kansioon, voit avata kyseisen kansion ja raahata dokumenttisi suoraan siihen

Kokotekstitiedoston liittäminen tietueeseen

Muokkaustilassa voit liittää kokotekstitiedoston tietueeseen jälkikäteen  (Drop file here or select a file from your computer).

Kokotekstitiedoston etsiminen

Muokkaustilassa voit myös selvittää viitteen kokotekstin saatavuuden Oulun yliopistossa (Find full text using link solver).

Suorasiirto tietokannoista

Monissa tietokannoissa on suorasiirtotoiminto (esim. RefWorks direct export), jolla viitteet siirtyvät automaattisesti RefWorksiin. Sinun on kirjauduttava RefWorksiin suorasiirron yhteydessä.

Viitetiedostojen tuonti RefWorksiin: Import references

Voit tallentaa viitelistan tietokannasta tekstitiedostona ja tuoda sen RefWorksiin Import from file -toiminnolla. RefWorks ehdottaa yleensä automaattisesti oikeaa tiedostomuotoa, vaihtoehtoisesti voit etsiä sopivan formaatin listalta. Katso tarvittaessa siirto-ohjeet esim. Tietokantojen oppaista.

Voit tuoda vain yhden tiedoston kerralla, mutta tiedosto voi sisältää useiden viitteiden tiedot.

Viitteiden tuonti muista viitteidenhallintaohjelmista

Vanhan RefWorksin käyttäjä: kun siirryt uuden RefWorksin käyttäjäksi “Move to the newest version of RefWorks” -linkkiä käyttäen siirtyvät myös viitteesi ja kansiosi. Lisää ohjeita täällä.

Voit myös tuoda viitteet RefWorksista tai muista viitteidenhallintaohjelmista tallentamalla ne ensin tiedostoksi Export-toiminnolla ja tuomalla RefWorksiin Import references -toiminnolla

Viitteen lisääminen lomakkeella: Create new reference

RefWorks voi täydentää tietueita myös automaattisesti. Lisätessäsi viitetietoja käsin RefWorks ehdottaa antamiisi tietoihin (otsikko, tekijä, jne.) täsmääviä vaihtoehtoja. Jos jokin niistä täsmää, voit yhdellä klikkauksella lisätä kyseisen tietueen tietokantaasi.

Rullaa alas viitteen loppuun ja valitse sopiva vaihtoehto Did you mean one of these -vaihtoedoista:

Klikkaa sopivaa vaihtoehtoa. Kun viitetiedot ovat täydentyneet voit tallentaa tietueen.

Viitteen muokkaaminen ja täydentäminen

Tallennettuasi viitteen voit muokata viitetietoja ja lisätä kenttiä muokkaustilassa. Viitettä klikkaamalla se avautuu oikeaan reunaan ja Edit the selected document  -painikkeella pääset muokkaustilaan. Lisää kenttiä saat Add more fields-painikkeella. Tarkastellessasi RefWorksiin tuomiasi viitteitä muokkaustilassa näet vaihtoehdon Find and complete a reference using the title (salamaikoni). Se ehdottaa antamiisi tietoihin täsmääviä viitteitä, ks. yllä.

Huomaa, että voit tarkastella viitteitäsi haluamassasi julkaisutyylissä, jolloin RefWorks huomauttaa puuttuvista tiedoista.