Tiedonhaun itseopiskelu: Materiaalin paikannus

Miten saan aineistot käsiini?

Jos hyviä viitteitä on löytynyt, seuraava vaihe on selvittää, mistä aineisto on saatavissa. Etsi aina alkuperäinen lähde, jos mahdollista. Vältä tietoa, joka on peräisin toisesta lähteestä, sillä tieto voi muuttua matkalla.

Onko aineisto kirjastossa?

Painetun aineiston osalta kannattaa aina aloittaa lähimmästä kirjastosta. Löytyykö aineisto oman oppilatoksesi / kunnankirjaston kokoelmasta? Onko se lainattavaa aineistoa? Onko se paikalla, vai joudutko jättämään varauksen? Missä toimipisteessä se sijaitsee ja mikä on sen hyllysijainti?

Mikäli aineisto ei ota löytyäkseen, pyydä apua kirjaston työntekijöiltä. Autamme mielellämme paikantamisessa.

Onko aineisto luettavissa heti?

Kokotekstiaineistot voi lukea, ladata tai tulostaa saman tien joko koulun verkossa tai kotona kirjautumalla sisään koulun sähköpostitunnuksilla. Myös linkkejä klikkailemalla voit päästä viitetiedosta alkuperäisen lähteen äärelle.

Jos kokoteksti puuttuu, voit kokeilla seuraavia keinoja kokotekstin paikantamiseen:

• Kokeile Oula-Finnan ulkomaisten artikkelien hakua. Haku paikantaa aineistoja eri sekä maksullisista tietokannoista, joihin Oamkilla on tilaus, että useista avoimista julkaisuarkistoista.
  • Kokeile löytyykö artikkeli vapaasti verkosta Google Scholarilla.

Onko aineisto kaukolainattavissa?

Mikäli aineistoa ei löydy lähialueen kirjastoista, se voi kuitenkin olla tilattavissa yhteislainana tai kaukolainana muualta Suomesta.

Lue lisää ao. linkeistä.