Skip to main content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Tiedonhaun itseopiskelu: Lähdekritiikki ja tekijänoikeus

Lähdekritiikki

Kaikkea löydettyä tietoa on syytä arvioida ennen kuin sitä käyttää lähteenä työssään. Musiikin alueella harvemmin on sitä ongelmaa, että tieto olisi vanhentunutta, toisin kuin tietotekniikan maailmassa. Siitä huolimatta tulee lähteiden tuoreuteen kiinnittää huomiota. Työsi näkökulmalla on merkitystä. Jos teet historiallista tutkimusta esimerkiksi poikkihuilun vaiheista, voi vanha lähdeteos olla aivan yhtä käyttökelpoinen kuin upouusi.

Eräs tärkeä näkökulma on luotettavuus. Aineiston tuottaja/kirjoittaja on pystyttävä tarkistamaan samoin kuin se kestääkö aineisto kriittisempää tarkastelua. Kirjallisissa lähteissä on kerrottava tausta-aineistona käytetyt tiedonlähteet, jotta ne voidaan tarvittaessa tarkistaa. On myös mietittävä onko jotakin jätetty tahallisesti tai tahattomasti sanomatta (esim. uskonnolliset tai poliittiset syyt).

Pyri hankkimaan käsiisi mahdollisuuksien mukaan alkuperäisin tiedonlähde. Tutustu useammankin kuin yhden kirjaston kokoelmaan ja hyödynnä lähdeteoksia etsiessäsi kirjaston palveluja, kuten tilaamista yhteistyökirjastoista ja kaukolainausta

  

Tekijänoikeus ja tiedon eettinen käyttö

Kannattaa muistaa, että tekstin, kuvien, musiikin ja muiden hengentuotteiden tekijöillä säilyy tekijänoikeus teoksiinsa. Se tarkoittaa, etteivät muut saa julkaista niitä ilman oikeudenhaltijan lupaa. Niin sanotun sitaattioikeuden nojalla toisen tuottamaa saa kuitenkin lainata eli siteerata. Referoi, eli kerro asiasta omin sanoin. Tämän täytyy olla asiallista kommentointia, ja sen on oltava aika suppeaa. Muista aina teksti- ja lähdeviitteet!

Lisätietoa viittaamiskäytännöistä löytyy esimerkiksi Oulun ammattikorkeakoulun opinnäytetyöohjeesta.

null

null