Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun itseopiskelu: Tietokannat

Tietokannat

Tieteellisiä julkaisuja, kuten artikkeleita tai e-kirjoja, etsitään tietokannoista. Tietokantoja on erilaisia:

  • pelkästään viitetiedot tai myös kokotekstejä sisältäviä
  • yhteen tieteenalaan keskittyviä tai monitieteisiä
  • kansallisia tai kansainvälisiä
  • pelkästään artikkeleita tai e-kirjoja tai molempia sisältäviä
  • vapaasti käytössä olevia tai kirjautumista vaativia

Useat tietokannat sisältävät sekä artikkeleiden kokotekstejä että pelkkiä viitetietoja alan tiedonlähteisiin. Viitetiedot kertovat julkaisun tekijän, otsikon, ulkoasun tietoja, kuten sivumäärän, sekä sisältävät mahdollisesti tiivistelmän. Viitetietojen avulla voi löytää varsinaisen kokotekstin joko painettuna kirjastosta tai linkin kautta elektronisena. 

Joissakin tietokantojen käyttöliittymissä voi olla useita tietokantoja, joista kaikista voi hakea yhtä aikaa, esim. Ebsco Databases.

Oamk tarjoaa opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön useita tietokantoja, joita voi käyttää kampuksen verkossa, VPN-yhteydellä tai Haka-kirjautumisella. Mene tietokantoihin aina kirjaston oppaissa tai Oula-Finnassa olevien linkkien kautta. Hakukoneella löytynyt tietokannan osoite ei yleensä mene oikeaan paikkaan, eikä tietokanta sisällä linkkejä Oamkin ostamiin kokoteksteihin.

Jotkin tietokannat, kuten Oula-Finna ja Google Scholar, ovat avoimia kaikille, mutta elektronisiin kokoteksteihin pääsyyn vaaditaan Oamkin käyttäjätunnus.