Siirry pääsisältöön

Kansalaistiede: Avoimia tiedonlähteitä

Citizen science
Öistä Linnunrataa vesistön äärellä katsova mies

Avoin julkaiseminen

Julkisin varoin tehtyjen tutkimusjulkaisujen tulisi olla vapaasti kaikkien, myös akateemisten organisaatioiden ja tutkimuslaitosten ulkopuolella työskentelevien käytössä (avointiede.fi). Laajasti määriteltynä avoin julkaiseminen tarkoittaa, että tieteellinen julkaisu on kaikkien internetin käyttäjien luettavissa ja ladattavissa ilmaiseksi.  Avoimen julkaisemisen mallissa lukija ei maksa artikkelin lukemisesta, vaan artikkelin julkaisemisesta aiheutuvat kustannukset katetaan kirjoittajamaksuilla.

Julkaisuarkistot

Avoimeen julkaisemiseen liittyen tutkijat laittavat artikkeleidensa versioita saataville kirjoitusprosessin eri vaiheissa. Käsikirjoitus voidaan lähettää niin kutsuttuun preprint-arkistoon. Kun käsikirjoitus on käynyt läpi tieteellisen vertaisarvioinnin ja se on hyväksytty tiedelehdessä julkaistavaksi, artikkelista saatetaan tallentaa hyväksytty käsikirjoitus -versio tutkimusorganisaation omaan julkaisuarkistoon.

Avoimien julkaisujen etsiminen

Avoimesti kustantajan sivulla tai julkaisuarkistossa julkaistua artikkelia käsikirjoitusversioineen voi etsiä Googlella tai Google Scholarilla. Eräät palvelut, kuten Unpaywall, haravoivat ja listaavat internetistä avoimia julkaisuja. Haun helpottamiseksi voit asentaa selaimeesi Google Scholarin tai Unpaywallin lisäosia (extensions) tai Open Access Buttonin, joka myös etsii artikkelin avoimia versioita, kun olet artikkelin kotisivulla.

Tietoa tietystä aiheesta

Korkeakoulukirjastoissa on käytettävissä viite- ja kokotekstitietokantoja, joilla voi tehdä täsmällisiä ja kattavia tiedonhakuja. Internetissä on myös joitakin ilmaisia hakukoneita ja tietokantoja, joilla tieteellisen tiedon hakeminen kiinnostavasta aiheesta onnistuu melko helposti.

Avoimia tieteellisiä lehtiä internetissä
Julkaisuarkistoja

Miten saan tietyn artikkelin luettavakseni, jos se ei ole avoimesti saatavilla?

  • Pyydä artikkelia vastaavalta kirjoittajalta (corresponding author) sähköpostilla
  • Pyydä artikkelia kirjoittajilta ResearchGatessa tai Academia.edussa, jotka ovat tieteentekijöiden sosiaalisen median palveluita.
  • Tilaa artikkeli kirjastosi kaukopalvelusta
  • Korkeakoulukirjastojen avoimilla asiakaspäätteillä voit lukea myös maksumuurin takana olevia julkaisuja. Artikkelit saat itsellesi pdf-tiedostoina. Kirjastokortilla voit lainata painettuja aineistoja.
  • Tieteelliset lehdet myyvät usein yksittäisiä artikkeleita muutaman kymmenen euron hintaan. Kaikkia muita keinoja kannattaa yrittää ensin.

Apua kirjastosta

Oulun yliopiston kirjaston palvelut

Oulun yliopiston kirjaston kokoelmat ja palvelut ovat pääsääntöisesti kaikkien käytössä. Kirjastokortilla voit lainata painettua aineistoa ja kirjaston tilaamia lisensointuja aineistoja voi käyttää kirjaston tiloissa avoimilla asiakaspäätteillä. Lisätietoja: Lainauspalvelut ja E-aineistojen käyttäminen.

Apua tiedonhakuun

Tietopalvelu opastaa tiedonhaussa, tietokantojen, e-kirjojen ja artikkeleiden käytössä sekä viitteidenhallinnassa. 

Chattipäivystys ma - pe klo 9 - 16

Email: informationservice (at) oulu.fi

Puhelin: 0294 483504