Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.

Mendeley: Aloita Mendeleyn käyttö

Viitteidenhallintaohjelma

Mikä on Mendeley?

Kuvituskuva

Mendeley on ilmainen viitteidenhallintaohjelma. Mendeleytä voi käyttää sekä omalle koneelle asennettavan käyttöliittymän että webin kautta. 

Mendeleyn apuohjelmat:

  • Mendeley Cite on MS Wordin kanssa toimiva apuohjelma, jolla voit kätevästi tehdä tekstiviittaukset ja lähdeluettelon.
  • Web Importer on selaimeen asennettava apuohjelma, jolla voit kätevästi tallentaa viitteitä ja dokumentteja omalle tilillesi. 
  • Mendeley Reference Manager on omalle koneelle asennettava uusi ja kehittyvä käyttöliittymä, jolla voit organisoida viitteitä ja dokumentteja. Reference Manager vastaa ulkonäöltään ja toiminnoiltaan Menedeleyn selainversion Library-sivua.
  • Mendeley Desktop on vanhempi työpöytäversio, jossa on Mendeley Reference Manageria enemmän ominaisuuksia.

Ohjelmien toimivuudesta eri käyttöjärjestelmien, selainten ja tekstinkäsittelyohjelmien kanssa löydät tietoa sivulta What browsers and operating systems are supported for Mendeley products?

Luo Mendeley-tili 

Aloita tekemällä itsellesi Mendeley-tili (Create a free account). Kirjauduttuasi saat käyttöösi tallennustilaa viitteiden ja pdf-dokumenttien tallentamiseksi kirjastoosi (Library).

Huom! Jos sinulla jo on tili jossain Elsevierin palvelussa, kuten Scopuksessa tai ScienceDirectissä, kannattaa käyttää samaa tunnusta myös Mendeleyssä. Voit siinä tapauksessa kirjautua suoraan Mendeleyhin. 

Kuvituskuva

Mendeley on ilmainen ja vapaasti käytettävä ohjelma ja myös tilin luominen on maksutonta. Mendeleystä on saatavan myös maksullinen Premium -tilaus, mutta Oulun yliopiston kirjastolla ei ole sopimusta Mendeleyn kanssa. 

Huom! Jos tuot viitteitä toisesta viitteidenhallintaohjelmasta, esim. RefWorksista, katso oppaan kohta Viitteiden tallennus RIS- XML- tai BibTex-muodossa.

Asenna apuohjelmat

 

Mendeley Cite – lähdeviitteet paikoilleen

Viittausten ja lähdeluettelon lisäämiseksi tekstiin tarvitset Mendeley Cite -apuohjelman. Se toimii Microsoft Word 2016 ja uudempien versioiden kanssa, myös O365-versiossa. Voit asentaa Mendeley Citen suoraan Wordista Lisää/Insert -valikosta: Hae apuohjelmia.

kuvituskuva

 

Mendeley Web Importer – hyödyllinen apu viitteiden tallennuksessa

Web Importerin avulla voit kätevästi siirtää viitteitä ja kokonaisia artikkeleita Mendeley-kirjastoosi (My Library). Web Importerin asentaminen ei kuitenkaan ole pakollista, eikä se toimi aivan kaikissa tietokannoissa, ks. Artikkelien ja viitteiden tallentaminen.

Asenna ohjelma Web Importer Mendeleyn sivulta. Web importer toimii Chromessa, Firefoxissa ja Edgessä. Seuraa ohjeita. Asentamisen jälkeen selaimen kirjanmerkkipalkissa/kirjanmerkeissä näkyy punainen Mendeley-kuvake tai Save to Mendeley -painike.

 
Mendeley Reference Manager – selaimen My Library -näkymä työpöytäversiona

Reference Managerin avulla voit organisoida ja muotoilla Mendeleyhin tallentamiasi viitteitä, lukea dokumentteja ja tehdä niihin merkintöjä omalla koneellasi. Voit tehdä samat asiat myös selaimella Mendley-tilisi My Library -näkymässä, eikä työpöytäversion asentaminen siten ole välttämätöntä. Myös tekstiviittausten tekeminen toimii ilman Reference Manageria. Reference Manager on vielä kehitysvaiheessa, joten jos tarvitset esimerkiksi tuplatiedostojen tarkistusta tai paikallisia tiedostoja, kannattaa käyttää vanhempaa Mendeley Desktop -ohjelmaa. Voit ladata ja asentaa ohjelman Reference Managerin sivulta tai yliopiston Software Centeristä.

Mendeley Desktop – vanhempi työpöytäversio erikoistoimintoja kaipaavalle käyttäjälle

Vanhassa Mendeley Desktop -versiossa on monia toimintoja, jotka vielä puuttuvat uudesta Reference Manager -ohjelmasta ja selaimen MyLibrarysta. Näitä ovat mm.

  • Tuplien tarkistus ja poisto
  • Tiedostojen automaattinen tallennus ja organisointi omalla koneella
  • Viitetietojen automaattinen tallennus ja synkronointi BibTeX-muodossa

Mendeley Desktop on käytettävissä toistaiseksi. Voit ladata ja asentaa ohjeman Mendeley Desktop -sivulta tai yliopiston tai Oamkin Software Centeristä (vain henkilökunta).

 

HUOM! Mendeley-tilillesi tallentamasi viitetiedot ja niihin tekemäsi muutokset synkronoituvat My Libraryn, Reference Managerin ja Desktopin välillä. Voit siis halutessasi käyttää vaikka niitä kaikkia tai vain selaimen MyLibrarya.