Uusi Ebsco-opas

Uusi Ebscon käyttöliittymä | New Ebsco user interface

Ebscon käyttöliittymä uudistuu

Vanha käyttöliittymä on käytössä vuoden 2024 loppuun. Vanhaan Ebscoon tekemäsi käyttäjätunnus toimii uudessa.

Ihan kaikki ei (vielä) toimi uudessa kuten vanhassa. Sivulla Mikä muuttuu? kerrotaan muutoksista ja kehittämisaikataulusta. 

 

Ebsco | UniOulu

Ebsco | Oamk

EBSCO eBook Collection

EBSCO eBook Collection sisältää e-kirjoja eri tieteenaloilta.

  • Oulun yliopiston kokoelmassa on noin 245 000 e-kirjaa: vaihtuva Ebscon määrittelemä perussisältö (eBook Academic Collection) ja kirjaston erikseen hankkimia e-kirjoja.
  • Oamkin kokoelmassa on noin 8 000 e-kirjaa.
  • Enimmäkseen englanninkielisiä, paljon saksan-, espanjan- ja ranskankielisiä, myös useita muita kieliä.
  • Osaa kirjoista voi lukea ja lainata rajoittamaton määrä populaa yhtä aikaa, osassa vain yksi kerrallaan.

Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella ja Ebsco Mobile -sovelluksella.

Kirjoja voi lukea selaimessa

  • EPUB- ja PDF-muotoisia kirjoja voi lukea selaimessa.
    • EPUB: sisältää linkkejä mm. kirjan lähdeluetteloon, ei sisällä aina sivunumeroita.
    • PDF: ei sisällä ym. kaltaisia linkkejä, sisältää sivunumerot.
  • Oikeassa alakulmassa toiminnot: koko näytön näkymä ja tekstin koon muuttaminen (loitonna/lähennä).
  • Kirjoja voi kuunnella ainakin Edge-selaimella.
  • Toisella lainassa tai luettavana olevaa kirjaa ei voi varata.

Kirjoja voi lainata ja ladata lukuohjelmaan

  • Vaatii kirjautumisen MyEBSCOon 
    • Luo tili / Create an account: luo Ebsco-tili
    • Kirjaudu MyEBSCO-tilille / Sign in to MyEBSCO: kirjaudu
      • Continue with Google: kirjaudu Google-tunnuksellasi.
  • Laina-aika on 1–3 vuorokautta. Kirja palautuu itsestään laina-ajan päätyttyä.
  • Ladatun kirjan lukeminen vaatii lukuohjelman, joka tukee Adobe DRM:ää, esim. Adobe Digital Editions. Kirjan voi palauttaa ennen laina-ajan päättymistä Adobe Digital Editions -lukuohjelmassa.
  • Toisella lainassa tai luettavana olevaa kirjaa ei voi varata.
  • Lataaminen on estetty osassa kirjoja: Lataa-toiminnon alla on vain metatietojen lataus.
  • DRM-vapaat voi ladata PDF:inä kirjautumatta Ebscoon. Niillä ei myöskään ole tulostamis- tms. rajoituksia.

EBSCO ebook Collection covers a large selection of academic subjects

  • Mostly in English, thousands of books in German, Spanish and French, also in other languages.
  • Unlimited simultaneous user access is available for most of the titles, but for some only one or three simultaneous users are allowed.

 

You can read e-books online in your browser

  • Just click Access options: EPUB full text or PDF full text. 
  • Read aloud in the Edge Chromium browser: Right-click on top of the page, and then select Read aloud.
  • If an eBook is left “open” in a browser window but is no longer being used, then the eBook becomes available to other users after the last user’s EBSCOhost session expires (30 minutes, by default).

 

E-books are also available for full download 

  • My EBSCOhost personal account is needed to download EBSCO eBooks, also Sign In.
  • In order to download eBooks, you must have Adobe Digital Editions installed on your computer.
  • Select the number of days (1−3 days) you wish to borrow the eBook.
  • Some e-books have restricted download.
  • Some EBSCO eBooks do not have DRM (Digital Rights Management) restrictions. These eBooks do not require you to sign into My EBSCOhost to download them. DRM-Free EBSCO eBooks can be opened with any software that supports PDF or EPUB files and there are no restrictions on printing, saving, or copying.

Kirjojen sivuja voi tallentaa ja tulostaa

Käyttöoikeudet kerrotaan kirjan tiedoissa

  • Käytettävissä 
    • Osaa kirjoista voi lukea ja lainata rajoittamaton määrä populaa yhtä aikaa. Kirjan tiedoissa:
      • Unlimited copies available.
    • Osassa on sallittu vain määrätty määrä samanaikaisia käyttäjiä. Kirjan tiedoissa:
      • 1 / 1 kopioita jäljellä tai 2 of 3 copies remaining tai 9 of 9 copies remaining.
    • Osassa on sallittu tietty määrä latauksia vuodessa. Kirjan tiedoissa:
      • 365 of 365 uses remaining. 
  • Luvun lataus, tulostaminen, sähköpostitus ja tallennus
    • on yleensä 15-100 sivua, mutta voi olla nollakin.
  • Lataa e-kirja kokonaan: onko kirja ladattavissa kokonaan.
  • Kopioi ja liitä: Voiko kirjasta kopioida tekstiä. Voi olla kiellettykin: Ei käytettävissä.


Pages of an e-book can be printed or saved as PDFs

  • Check the Permissions:
  • The number of pages may vary depending on individual publisher-specified limits.
  • Some titles may not allow for printing due to individual publisher-specified limits.

EBSCO Mobile App

Ebsco Mobilen käyttöönotto vaihe vaiheelta

Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella ja Ebsco Mobile -sovelluksella. Sovelluksessakin voit tehdä tiedonhakuja ja lukea artikkeleita ja kirjoja.

  • Asenna sovellus.
  • Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution -kohdassa hae instituutiosi oulu-sanalla.
  • Valitse omasi esim. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Kirjaudu korkeakoulun tunnuksella (HAKA Login).
  • Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa ja Kirjaudu MyEBSCO -tilille omalla Ebsco-tunnuksellasi, jolloin saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Ebsco Mobile installation step by step

Ebsco can be used with desktop computer browser and with mobile app. In EBSCO Mobile App you can e.g. search publications and read articles and books.

  • Install the app.
  • Tap Access with your institution to locate your institution e.g. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Log in with the University of Oulu user account (HAKA login).
  • Tap the Profile icon in the bottom right corner and Sign in to EBSCO with your own Ebsco ID, allowing you to synchronize your publication list between your computer and the mobile app.

1/5: Sovelluksen asentamisen jälkeen

Valitse Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution.

2/5: Hae instituutiosi oulu-sanalla

Valitse korkeakoulusi eli Oulun yliopisto tai Oamk.

3/5: Kirjaudu korkeakoulusi tunnuksella

Haka-kirjautuminen tehdään Oula-Finnassa.

4/5: Kirjaudu vielä MyEBSCO-tilille

Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa.

5/5: Syötä MyEBSCO -tunnus

Valitse Kirjaudu MyEBSCO / Sign in to MyEBSCO.

Kun kirjaudut Ebsco-tunnuksellasi, saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Käyttöliittymä

  • Kielen voi vaihtaa esim. suomeksi.

E-lehdet

  • HTML-muotoisia artikkeleita (Online full text) voi kuunnella ja kääntää esimerkiksi suomeksi. Käännöstä ei voi kuunnella.
  • PDF-muotoisia artikkeleita voi kuunnella.
  • Kuunneltavat artikkelit voi ladata mp3-muodossa.

E-kirjat

User interface

  • Interface language can be changed.

E-journals

  • HTML format articles (Online full text) can be listened to and translated. The translation cannot be listened to.
  • PDF format articles can be listened to.
  • Articles that can be listened to can be downloaded in mp3 format.

E-books

APUA TIEDONHAKUUN