Uusi Ebsco-opas

Uusi Ebscon käyttöliittymä | New Ebsco user interface

Ebscon käyttöliittymä uudistuu

Vanha käyttöliittymä on käytössä vuoden 2024 loppuun.

Uutta käyttöliittymää voit alkaa käyttää, mutta huomaa, että ihan kaikki ei (vielä) toimi uudessa kuten vanhassa. Sivulla Mikä muuttuu? kerrotaan muutoksista ja kehittämisaikataulusta. 

Vanhaan Ebscoon tekemäsi käyttäjätunnus toimii uudessa, ja vanhaan tallentamasi haut ja viitteet löytyvät myös uudesta Ebscosta.

- yksi käyttöliittymä, monta tietokantaa

Kaikkia Ebscon tietokantoja voi käyttää samalla käyttöliittymällä (EBSCOhost), joten haun voi tehdä kaikista tietokannoista yhtä aikaa tai yhdestä/useammasta erikseen.

Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella tai Ebsco Mobile -sovelluksella.


Ebscossa on oletuksena valittu haettavaksi kaikki tietokannat.

Hakulaatikon yläpuolella Haetaan: Kaikki tietokannat / Searching: All databases -kohdasta voi valita toisin.


Tietokannat on listattu niin, että monitieteiset ovat ensin ja sitten tieteenaloittaiset siten, että saman tieteenalan tietokannat ovat lähekkäin. 

Voit hakea aluksi, tai jopa aina, kaikista tietokannoista yhtä aikaa, jolloin käytössäsi on ikään kuin yksi iso monitieteinen tietokanta.

Kun haetaan vain yhdestä tietokannasta kerrallaan, joudutaan tekemään sama haku kaikissa käyttökelpoisissa tietokannoissa, mutta

  • näkyvillä on vain tietokantakohtaiset rajaukset
  • saadaan tietokantavalinnalla jo rajattua hakua.

Lisätietoa Ebsco-tietokannoista (Oulun yliopisto)


Monitieteiset

  • eBook Collection (EBSCOhost) Search and view the full text of eBooks. Includes the basic eBook Academic Collection and e-book titles purchased separately by the library.
  • Academic Search Ultimate full-text journals, many peer-reviewed, covers nearly all academic disciplines.

Terveystieteet ja lääketieteet

  • CINAHL with Full Text full-text nursing and allied health journals indexed in CINAHL.
  • MEDLINE peer-reviewed journals in biomedics and health.

Psykologia ja kasvatustieteet

  • APA PsycArticles full text peer-reviewed journals in psychology and behavior.
  • ERIC (Education Resource Information Center) full-text and peer-reviewed journals in education literature and research.
  • Teacher Reference Center peer-reviewed teacher and administrator journals. 

Humanistiset tieteet

Taloustieteet

  • Business Source Ultimate full-text journals, many peer-reviewed, various business topics, from current trends to historical information and global perspectives.
  • EconLit with Full Text full-text and peer-reviewed journals for economic research.

Geotieteet ja ympäristötieteet

  • GreenFILE full-text and peer-reviewed journals in all aspects of human impact to the environment.
  • GeoRef full-text and peer-reviewed journals in geosciences.
  • Arctic & Antarctic Regions (AAR) records for research related to polar and Arctic studies, many journals peer-reviewed.

Arkkitehtuuri ja taiteet

  • Avery Index to Architectural Periodicals journal articles on architecture and design, covering subjects such as the history and practice of architecture, landscape architecture, city planning, historic preservation, and interior design. 
  • Art & Architecture Complete full-text and peer-reviewed journals; fine, decorative, and commercial art, as well as architecture and architectural design.

Muut

  • MLA Directory of Periodicals list of periodicals and book series indexed in the MLA International Bibliography.
  • Regional Business News full-text regional business newspapers and magazines for the United States and Canadian provinces.
  • eBook Academic Collection multidisciplinary collection includes thousands of e-books covering a large selection of academic subjects and features e-books from leading publishers and university presses.  
  • OpenDissertations electronic theses and dissertations mainly from USA and UK; available also on the open web via opendissertations.org.
  • Possible trial databases.

Lisätietoa Ebsco-tietokannoista (Oamk)


Monitieteiset

  • eBook Collection (EBSCOhost): Search and view the full text of eBooks. Includes the basic eBook Academic Collection and e-book titles purchased separately by the library.
  • Academic Search Premier full-text journals, many peer-reviewed, covers nearly all academic disciplines.

Terveystieteet ja lääketieteet

  • CINAHL with Full Text full-text nursing and allied health journals indexed in CINAHL.
  • MEDLINE peer-reviewed journals in biomedics and health.

Kasvatustieteet

  • ERIC (Education Resource Information Center) full-text and peer-reviewed journals in education literature and research.
  • Teacher Reference Center peer-reviewed teacher and administrator journals. 

Kulttuuriala

Liiketalous

  • Business Source Premier full-text journals, many peer-reviewed, various business topics, from current trends to historical information and global perspectives.

Informaatiotutkimus

Ympäristötieteet

  • GreenFILE full-text and peer-reviewed journals in all aspects of human impact to the environment.

Muut

Tieteellisten lehtien kokotekstejä

  • Vertaisarvioidut / Peer reviewed: vertaisarvioitujen lehtien artikkelit.
  • Pääsyvaihtoehdot / Access options:
    • Ebscossa on artikkeleita eri tiedostomuodoissa
      • Kokoteksti verkossa / Online full text: HTML-muotoinen kokoteksti
      • PDF: PDF-muotoinen kokoteksti
    • osa artikkeleista on kokotekstinä muualla kuin Ebscossa, joten tarjolla on myös linkityspalvelun linkki

E-kirjoja

Tieteellisten vertaisarvioitujen lehtien artikkelit saa rajattua Peer reviewed -rajauksella. Tämä rajaus poistaa hakutuloksesta e-kirjatietokannan kirjat.

E-kirjoja on siksi syytä hakea yksistään, eli ottaa haettavaksi vain eBook Collection (EBSCOhost) -e-kirjatietokanta.

EBSCO Mobile App

Ebsco Mobilen käyttöönotto vaihe vaiheelta

Ebscoa voi käyttää tietokoneen selaimella ja Ebsco Mobile -sovelluksella. Sovelluksessakin voit tehdä tiedonhakuja ja lukea artikkeleita ja kirjoja.

  • Asenna sovellus.
  • Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution -kohdassa hae instituutiosi oulu-sanalla.
  • Valitse omasi esim. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Kirjaudu korkeakoulun tunnuksella (HAKA Login).
  • Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa ja Kirjaudu MyEBSCO -tilille omalla Ebsco-tunnuksellasi, jolloin saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Ebsco Mobile installation step by step

Ebsco can be used with desktop computer browser and with mobile app. In EBSCO Mobile App you can e.g. search publications and read articles and books.

  • Install the app.
  • Tap Access with your institution to locate your institution e.g. Oulun yliopisto - University of Oulu.
  • Log in with the University of Oulu user account (HAKA login).
  • Tap the Profile icon in the bottom right corner and Sign in to EBSCO with your own Ebsco ID, allowing you to synchronize your publication list between your computer and the mobile app.

1/5: Sovelluksen asentamisen jälkeen

Valitse Käytä laitoksesi kanssa / Access with your institution.

2/5: Hae instituutiosi oulu-sanalla

Valitse korkeakoulusi eli Oulun yliopisto tai Oamk.

3/5: Kirjaudu korkeakoulusi tunnuksella

Haka-kirjautuminen tehdään Oula-Finnassa.

4/5: Kirjaudu vielä MyEBSCO-tilille

Klikkaa profiili-ikonia eli oikean alakulman ihmishahmoa.

5/5: Syötä MyEBSCO -tunnus

Valitse Kirjaudu MyEBSCO / Sign in to MyEBSCO.

Kun kirjaudut Ebsco-tunnuksellasi, saat synkronoitua julkaisulistasi tietokoneen ja mobiilisovelluksen välillä.

Ebsco | UniOulu

Ebsco | Oamk

Käyttöliittymä

  • Kielen voi vaihtaa esim. suomeksi.

E-lehdet

  • HTML-muotoisia artikkeleita (Online full text) voi kuunnella ja kääntää esimerkiksi suomeksi. Käännöstä ei voi kuunnella.
  • PDF-muotoisia artikkeleita voi kuunnella.

E-kirjat

APUA TIEDONHAKUUN