It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
Onnistunut tiedonhaku perustuu hyvään suunnitteluun. Pikahakuon käytännöllinen lähestymistapa alkuvaihessa, kun halutaan saada nopeasti selville, kuinka paljon ja mistä näkökulmista aihetta on tutkittu aiemmin. Alkututustumisen jälkeen on tärkeää rajata aihe, ettei tiedonhaku (ja työ) laajene liikaa. Kun aihe on rajattu, kannattaa satsata systemaattiseen tiedonhakuuneli alkaa hakemaan aiheesta enemmän tietoa järjestelmällisesti eri lähteistä.
Systemaattinen tiedonhaku
Laajempaa tutkimustyötä, kuten opinnäytteen tekemistä, pikahaku palvelee vain osittain. Kun tutkimuksen aihe on valittu, aiheeseen liittyviä sekä painettuja että elektronisia aikaisempia julkaisuja kuten myös meneillään olevia tutkimusprojekteja on selvitettävä systemaattisesti.
Käsitteiden löytymistä ja niiden suhteiden hahmottamista voi helpottaa luomalla aiheesta käsitekarttoja.
Hakusanojen valinta
Ennen tiedonhakua kannattaa miettiä, mitkä käsitteet aiheeseen liittyvät: esim. mobiililaitteet
yläkäsitteet (tietokoneet, tietotekniikka)
alakäsitteet (tabletit, älypuhelimet)
rinnakkaiskäsitteet (langattomat laitteet)
Hyödyllisiä hakusanoja löydät esimerkiksi
artikkeleista
oppikirjoista
tieto- ja sanakirjoista
sanastoista
Parhaaseen tulokseen pääset kokeilemalla rohkeasti erilaisia hakusanoja: yhdistele sanoja eri tavoin, vaihtele hakusanoja, poimi löytämistäsi lähteistä uusia sanoja avuksesi.
Maa- ja metsätalousalojen (mm. maatalous, metsätalous, eläinlääketiede, elintarvikeala, ympäristötieteet, biologia) ontologia sisältää n. 6000 käsitettä.
Sanastossa on suomenkielisten asiasanojen englannin kielisiä vastineita sekä kasvilajien, kasvitautien ja tuhoeläinten tieteellisiä nimiä. Palvelu ylläpitää Viiikin tiedokirjasto.
Yleinen suomalainen ontologia YSO on kolmikielinen, etupäässä yleiskäsitteistä koostuva ontologia. YSO on rakenteeltaan hierarkkinen kokonaisuus, joka perustuu käsitteiden välisille suhteille. YSO pohjautuu yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA), joka on tarkoitettu käytettäväksi kirjojen, artikkeleiden, elektronisen aineiston ja muiden aineistotyyppien indeksointiin sekä tiedonhakuun. Sanasto auttaa tietojen tallentajia ja tiedonhakijoita käyttämään yhteistä kieltä.