Tietokantojen oppaat | Oamk: MOT Kielipalvelu

MOT Kielipalvelu sisältää sanakirjoja, kielenkääntäjän ja kielentarkistimen.

MOT Kielipalvelu sisältää:

• MOT Sanakirjat: yleiskielen ja erikoisalojen sanastoa esimerkiksi lääketieteen, tekniikan, kaupan, talouden ja lakitieteen aloilta.
  • MOT Kääntäjä: käännökset 40 kielen välillä.
  • MOT Kielentarkistin: englannin, ruotsin, suomen, saksan ja ranskan kielten kielenhuolto.

MOT-kielipalveluun kirjaudutaan Oulun yliopiston tai ammattikorkeakoulun tunnuksella (Haka Login):

• Mene osoitteeseen https://www.sanakirja.fi.
  • Klikkaa oikeasta yläkulmasta Kirjaudu.
  • Valitse organisaatiosi Yliopisto tai ammattikorkeakoulu -valikosta ja klikkaa Haka Login.
  • Voit kirjautua palveluun aina tarvittaessa uudelleen Haka-tunnistautumisella. Selain muistaa kirjautumisen siihen asti, kunnes välimuisti tyhjennetään tai palvelu päivittyy.
  • Yliopiston sisäverkossa MOT toimii ilman kirjautumista.

Käyttäminen

Kielet-välilehdellä teet hakuja kieliparin kautta. Valitse haluamasi kielipari, kirjoita hakusana, ja saat hakutuloksia sekä yleiskielen että erikoisalojen sanakirjoista. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos haluat saada mahdollisimman laajan kuvan siitä, miten hakusanasi kääntyy.

Sanakirjat-välilehdellä teet hakuja suoraan valitsemastasi sanakirjasta tai Oman sanakirjaryhmän kautta useammasta sanakirjasta samanaikaisesti. Tämä on hyvä vaihtoehto, jos haluat tietää, minkä käännöksen jokin tietty sanakirja tarjoaa hakusanallesi.

• Hakutulos hakusanoista -näkymässä haku on kohdistunut sanakirjassa oleviin hakusanoihin.

• Hakutulos koko tekstistä -näkymässä näet, mistä kaikkialta koko sanakirjan sisällössä hakusanasi on löytynyt. Hakusanasi voi näet löytyä myös aivan toisen hakusanan käyttöesimerkistä, jolloin saat todella arvokasta käyttötietoa hakusanastasi. Laadukkaissa sanakirjoissa on usein valtavat määrät arvokasta kielitietoa itse hakusanan ja sen käännöksen lisäksi.

• Samankaltaiset sanat näyttää sanakirjassa olevat sanat, jotka muistuttavat kirjoitusasultaan hakemaasi sanaa. Tästä on hyötyä erityisesti, jos et ole aivan varma hakusanan oikeinkirjoituksesta. ”Always” vai ”allways”? ”Inventaari” vai ”inventaario”?

• Oma sanakirjaryhmä: kokoa lempisanakirjasi sanakirjaryhmäksi ja kohdista hakusi siihen.

MOT Kielipalvelu / Oulun yliopisto

MOT Kielipalvelu / Oamk