Ebsco-opas

Haun kohdistaminen hakukenttiin

  • Select a Field (optional) on oletushaku, joka hakee kentistä otsikko, asiasanat, tiivistelmä.
  • TX All Text Fields hakee myös kokoteksteistä eli kirjojen sisällöistä ja artikkeleiden PDF:istä sellaisissa Ebscon tietokannoissa, jotka sisältävät kokotekstejä. Laajentaa hakua suuremman haettavan tekstimäärän vuoksi.
  • TI Title hakee julkaisujen otsikoista. Rajaa hakua pienemmän haettavan tekstimäärän vuoksi.

Hakukenttiä on käytössä enemmän, kun haetaan vain yhdestä tietokannasta.

Hakutuloksen hienosäätö (Refine Results)

Rajausvaihtoehdot vaihtelevat haetun tietokannan perusteella. Kun haetaan kaikista tietokannoista, osa rajauksista on käytössä vain osassa tietokantoja. 

Haun jälkeen hakutulosta voi tarkastella tietokannoittain, myös muut rajaukset on kätevin tehdä haun jälkeen.

Peer Reviewed: vertaisarvioidut lehdet, ei ole käytössä e-kirjatietokannassa.

References Available: käytössä vain osassa tietokantoja, katso lisää References Available -välilehdeltä.

Full text: löytää vain Ebscon tietokantojen kokotekstit. Kokotekstejä on saatavilla myös muista tietokannoista: linkityspalvelun linkki, jolla pääsee artikkelin kokotekstiin, jos kokotekstiä ei ole Ebscon tietokannoissa: Find It External Link IconCheck Oula-Finna for availability.

Database: kuinka paljon hakutuloksen viitteistä on mistäkin tietokannasta.

Expanderit laajentavat hakutulosta hakemalla muitakin sanoja kuin käytettyjä hakusanoja

Ne kannattaa molemmat jättää päälle, koska molemmista voi saada jotakin laajennusta hakusanoihin ja vasta testaamalla huomaa, kumpi niistä nappaa vai nappaako kumpikin vai nappaako kumpikaan.

Expandereiden varaan ei kannata jättäytyä. Laaja hakusanavalikoima ja katkaisumerkin käyttö on parempi vaihtoehto. Ja isoimman hakutuloksen saa, kun hakee samasta sanasta perusmuotojen lisäksi katkaisumerkillistä hakusanaa:

multicultural OR multiculturalism OR multicultural*

Laajentajat selittävät usein sen, miksi toisinaan katkaisumerkin kanssa saa vähemmän hakutuloksia kuin ilman katkaisumerkkiä.

Tässä jotakin yleisiä huomioita laajentajien käyttäytymisestä:

Apply related words hakee hakusanan synonyymeja ja monikkomuotoja:

  • käytössä vain joissakin sanoissa
  • ei toimi katkaisumerkin kanssa
  • toimii vain perusmuodolla haettaessa
  • löytää vain perusmuodot

love > love(s/'s), affection(s), infatuation(s), adoration, (l'/d')amour(s); ei löydä esim. muotoa loving
adoration > love(s/'s), affection(s), infatuation(s), adoration, (l'/d')amour(s); eli toimii molempiin suuntiin
auditing > auditing, inspecting.

Apply equivalent subjects hakee hakusanaan yhdistettyjä asiasanoja:

  • käytössä vain Select a Field (optional) -oletushakutyypissä 
  • toimii vain joissakin sanoissa ja sanaliitoissa ja vain niiden tietyissä perusmuodoissa
  • ei toimi katkaisumerkin kanssa

logopedics > logopedics, speech therapy; ei löydä esim. muotoa logopedical
"capital formation" > capital formation, savings
"nursery schools" > nursery schools, preschools, health occupations schools
auditing > auditing, audit(s).

Joissakin tietokannoissa viitteiden kohdalla näkyy

  • Cited References: artikkelissa käytetyt lähteet
  • Times Cited in this Database: artikkeliin viitanneet julkaisut.

Käytössä tietokannoissa:

  • Academic Search Ultimate, Oamk: Academic Search Premier 
  • America: History & Life
  • APA PsycArticles
  • Art & Architecture Complete
  • Business Source Ultimate, Oamk: Business Source Premier
  • CINAHL
  • Communication & Mass Media Complete (CMMC)
  • EconLit
  • GreenFILE
  • Historical Abstracts
  • Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
  • MLA International Bibliography.

Subject käytössä muissa mutta ei tietokannoissa: CINAHL, MEDLINE.

Subject: Thesaurus Term käytössä tietokannoissa: Academic Search Ultimate, Business Source Ultimate, Communication & Mass Media Complete; Oamk: Academic Search Premier, Business Source Premier.

Subject: Major Heading käytössä tietokannoissa: APA PsycArticles, CINAHL, MEDLINE.

Age, Gender käytössä tietokannoissa: APA PsycArticles, CINAHL, MEDLINE.

Geography asiasanoissa ilmaistu maa tai alue, käytössä tietokannoissa: Academic Search Ultimate, Art & Architecture Complete, Business Source Ultimate, CINAHL, Communication & Mass Media Complete, ERIC, GreenFILE, MEDLINE; Oamk: Academic Search Premier, Business Source Premier, International Bibliography of Theatre and Dance.

Company, NAICS/Industry käytössä tietokannoissa: Academic Search Ultimate, Business Source Ultimate, Communication & Mass Media Complete; Oamk: Academic Search Premier, Business Source Premier, International Bibliography of Theatre and Dance.

eBook Category käytössä tietokannoissa: Audiobook Collection, eBook Collection.

Classification, Methodology, Tests, Population käytössä vain tietokannassa APA PsycArticles; lisätietoa: fields in APA Database records.

University käytössä vain tietokannassa OpenDissertations.

Hakutuloksen lajittelu

Relevance; relevanssia lisäävät mm.:

  • hakusanaosumien useus
  • hakusanojen esiintyminen asiasanoissa, otsikossa, tiivistelmässä
  • vertaisarviointi, julkaisuvuosi ja -tyyppi.
  • hakusanojen esiintyminen lähekkäin. 

Date Newest / Date Oldest: julkaisuvuoteen liittyvä järjestys.

Lajitteluvaihtoehtoja on käytössä muitakin (Author, Title, Source) silloin, kun haetaan yhdestä tai muutamasta tietokannasta.

Kokotekstiin kohdistaminen

Haun kohdistaminen kokotekstiin

Kokotekstitietokannoissa haun voi kohdistaa myös dokumentin, artikkelin tai kirjan koko sisältöön. Dokumentin sisällöstä hakemista kannattaa kokeilla esimerkiksi

  • kun aihe on hyvin tarkkaan rajattu esim. johonkin maahan
    • finland OR finnish
  • kun etsitään yksittäistä faktaa tai termiä
  • kun etsitään nimeä
    • "rosa liksom" OR "liksom rosa"
    • "gone with the wind"
  • kun aiheesta on vaikea löytää mitään tietoa.

Kokotekstihaku hakee myös julkaisujen lähdeluetteloista, joten sitä voi käyttää myös viittausanalyysiin:

  • "Multiresolution gray-scale and rotation invariant texture classification with local binary patterns".

 

eBook Collection (EBSCOhost) -e-kirjatietokannassa on haettu tietokannan oletushakukentistä (otsikko, tiivistelmä, asiasanat) sanoja motivation ja learning, sekä hakusanalla storytelling (voidaan kirjoittaa myös story telling) kaikista tekstikentistä, myös kirjojen kokotekstistä. Näin on löydetty oppimismotivaatiota käsitteleviä kirjoja, joissa on vähintään maininta tarinankerronnasta. Tietokanta antaa myös listan sivuista, jolla käytetyt hakusanat esiintyvät useimmin (Most relevant pages). EBSCOhost 15.8.2018

APUA TIEDONHAKUUN