Tietokantoihin tallennetaan tiedot julkaisuista käyttäen tiettyä tietokannan omaa tietuerakennetta. Tietue rakentuu kentistä, esim. otsikolle, kirjoittajalle ja tiivistelmälle on omat kenttänsä.
Tiedonhakija voi valita, mihin hakukenttään haluaa kohdistaa tiedonhaun, eli mistä kentistä hakusanojen on löydyttävä. Jos hakee esimerkiksi kirjoittajan nimellä, haun voi kohdistaa Tekijä- tai Author-kenttään. Useimmisssa tietokannoissa oletushakutyyppinä on kenttien yhdistelmä eli ns. vapaasanahaku. Se etsii hakusanoja otsikosta, tiivistelmästä ja asiasanoista, tai kaikista muista tallennetuista tiedoista paitsi kokotekstistä. Huomaa, että hakusanojen kohdistamisen käytännöt vaihtelevat eri tietokannoissa. Tarkista käyttämäsi tietokannan hakukentät tietokannan ohjeista tai kirjaston tietokantaoppaista.
Alla on esimerkki Scopus-tietokantaan tallennetuista artikkelin viitetiedoista. Hakutuloslistasta näihin tarkempiin tietoihin pääsee klikaamalla viitteeen otsikkoa. Aiheenmukainen haku kannattaa yleensä kohdistaa esimerkkikuvassa korostettuihin kenttiin, eli otsikkoon, tiivistelmään ja asiasanoihin, jos se on tietokannassa mahdollista.
Tavallisimmat aiheenmukaisen haun hakukentät voi valita hakulomakkeen alasvetovalikosta:
Usein komentohaku tarjoaa vielä suuuremman valikoiman hakukenttiä.
Hakusanojen kohdistamista pelkästään artikkelin tai kirjan otsikkoon kannattaa kokeilla
Huomaa kuitenkin, että haun kohdistaminen otsikkoon saattaa rajata hakutulosta turhaan, eivätkä kaikki relevantit hakutulokset tule mukaan hakutulosjoukkoon.
Alla esimerkki Scopus-tietokannasta, jossa hakusanat learning ja "intrinsic motivation" on kohdistettu otsikkokenttään (article title). Tällöin molempien hakusanojen täytyy esiintyä hakutulosten otsikoissa.
Kokotekstitietokannoissa haun voi kohdistaa myös dokumentin, artikkelin tai kirjan koko sisältöön. Kokotekstihakua kannattaa kokeilla esimerkiksi
Alla oleva kuva on Ebscon e-kirjahausta, jossa sanaa self-efficacy on haettu kaikista tekstikentistä, myös kirjojen kokotekstistä (all text fields). Self-efficacy-termiin on yhdistetty AND-operaattorilla hakusana learning, jossa on käytetty tietokannan oletuskohdistusta (all fields). Näin on löydetty oppimista käsitteleviä kirjoja, joissa on vähintään maininta minäpystyvyydestä.