Siirry pääsisältöön

Tietokantojen oppaat | Oamk: Tietokantojen oppaat

 

Tälle sivustolle on koottu keskeisimpien Oulun ammattikorkeakoulussa käytössä olevien tietokantojen pikaoppaat, joista voit tarkistaa tietokantakohtaiset käyttöohjeet.

Tiedonhaun perusperiaatteet on esitelty Tiedonhaun itseopiskelumateriaalissa.

 

Tietokannat

Tieteellisiä julkaisuja, kuten artikkeleita tai e-kirjoja, etsitään tietokannoista. Tietokantoja on erilaisia:

  • pelkästään viitetiedot tai myös kokotekstejä sisältäviä
  • yhteen tieteenalaan keskittyviä tai monitieteisiä
  • kansallisia tai kansainvälisiä
  • pelkästään artikkeleita tai e-kirjoja tai molempia sisältäviä
  • vapaasti käytössä olevia tai kirjautumista vaativia

Useat tietokannat sisältävät sekä artikkeleiden kokotekstejä että pelkkiä viitetietoja alan tiedonlähteisiin. Viitetiedot kertovat julkaisun tekijän, otsikon, ulkoasun tietoja, kuten sivumäärän, sekä sisältävät mahdollisesti tiivistelmän. Viitetietojen avulla voi löytää varsinaisen kokotekstin joko painettuna kirjastosta tai linkin kautta elektronisena. 

Joissakin tietokantojen käyttöliittymissä voi olla useita tietokantoja, joista kaikista voi hakea yhtä aikaa, esim. Ebsco Databases.

Oamk tarjoaa opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön useita tietokantoja, joita voi käyttää kampuksen verkossa, VPN-yhteydellä tai Haka-kirjautumisella. Mene tietokantoihin aina kirjaston oppaissa tai Oula-Finnassa olevien linkkien kautta. Hakukoneella löytynyt tietokannan osoite ei yleensä mene oikeaan paikkaan, eikä tietokanta sisällä linkkejä Oamkin ostamiin kokoteksteihin.

Jotkin tietokannat, kuten Oula-Finna ja Google Scholar, ovat avoimia kaikille, mutta elektronisiin kokoteksteihin pääsyyn vaaditaan Oamkin käyttäjätunnus. 

 

E-aineistojen etäkäyttö

Kirjaston hankkimaa elektronista aineistoa on mahdollista käyttää myös Oamkin verkon ulkopuolelta esimerkiksi kotikoneelta. Käyttö on mahdollista vain Oamkin opiskelijoille ja henkilökunnalle.

Huomaa, että voit kirjautua aineistoihin kotoa käsin vain Oulun yliopiston kirjaston sivujen, Oula-Finnan tai tiedonhakuoppaiden kautta! Työskennellessäsi kotona tai koulun ulkopuolella, voit myös ottaa VPN-yhteyden koulun verkkoon, niin tiedonsiirtosi on salattu ja pääset käyttämään e-aineistojakin kuten olisit koulun verkossa.