Siirry pääsisältöön

Kasvatustieteiden ja psykologian tiedonhakuopas: Lehdet

Hyvä muistaa

E-lehtien artikkelit ovat luettavissa kokoteksteinä. Myös viitetietokannoista löytyy linkkejä kokoteksteihin linkityspalvelun kautta. Osa artikkeleista voi olla saatavana vain painetussa lehdessä.

E-lehdet

Etsi lehtiä Oula-Finnasta

Kirjat, lehdet, tietokannat ym. -välilehti Oula-Finnassa sisältää tiedot Oulun yliopiston kirjastossa olevista painetuista ja elektronisista lehdistä. Tee haku lehden nimellä. Tämä haku ei kohdistu lehdissä oleviin artikkeleihin.

Etsi artikkeleita tietystä aiheesta

Artikkelitietokantoja, joissa voit tehdä hakuja lehtien sisällöstä, esitellään tämän oppaan välilehdillä Kotimaiset tietokannat ja Kansainväliset tietokannat.

Voit etsiä artikkeleita tietystä aiheesta myös Oula-Finnan E-aineistot-välilehdellä.

Linkit artikkelien kokoteksteihin

Linkityspalvelu (Link resolver)
Tietokannoissa on käytössä linkityspalvelu. Se on linkki, jolla pääsee artikkelin tai kirjan kokotekstiin, jos kokotekstiä ei ole käsillä olevassa tietokannassa, esim. External Link Icontai Check Oula-Finna for availability (opens in a new window) tai Libkey-linkki tai BrowZine-linkki.

LibKey
Linkityspalvelu, jolla saadaan tietokannasta suora linkki artikkelin kokotekstiin (PDF), esim. Oula-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun hakutuloksessa.

LibKey Nomad 
Selaimeen asennettava lisäosa eli laajennus (extension), joka selvittää, onko artikkeli saatavilla Oulun yliopiston kirjaston kautta.

Yliopiston ostamiin kokotekstilehtiin pääsee normaalisti vain kirjaston sivujen ja tietokantojen kautta. Jos menet hakukoneella suoraan kustantajan sivulle, et näe onko aineisto saatavilla.

Kun Libkey Nomad on asennettuna koneellesi, se kertoo alanurkkaan ilmestyvän kuvakkeen avulla, mikäli artikkeli on saatavilla kirjaston kautta.

Kuvaketta klikkaamalla pääset kirjautumaan tunnuksillasi. Kirjauduttuasi pääset suoraan artikkeliin tai saat sen ladattavaksesi. Libkey ei talleta tunnuksiasi.

Tietokannassa näkyy

  • PDF:n latauspainike tai linkki tietokantaan, jossa kokoteksti on 
  • linkki BrowZine-palveluun, jossa voit selailla lehden muita numeroita ja e-lehtiä aihealueittain.
    Esim. Scopus-tietokannassa:

LibKey.io
Sivusto, jossa voi hakea artikkelin DOI- tai PMID-tunnisteen perusteella.

  • DOI (digital object identifer) on elektronisille tiedeartikkeleille annettava pysyvä tunniste.
  • PMID on PubMed-tietokannan oma ID-tunniste.

BrowZine
Palvelu, jossa voi selata ja hakea kirjastoon hankittuja e-lehtiä aihepiirin tai hakusanojen perusteella.

Aihealueittaiset lehdet voi järjestellä Scimago Journal Rankin (SJR) mukaan. SJR on Scopus-tietokannan lehtien arviointi-indikaattori, eikä sitä ole kaikilla BrowZinen lehdillä.

Artikkelin saa ladattua PDF:nä. Export Citation -kohdasta löytyy myös Mendeley-siirto.

BrowZine-linkkejä on esim. Oula-Finnan kansainvälisten e-aineistojen haun hakutuloksessa ja muissakin tietokannoissa, esim. Ebscossa.

BrowZinesta on käytössä vain selausnäkymä ilman käyttäjäominaisuuksia, joten sinne ei voi tehdä omia tunnuksia.

Vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin

Kun etsimäsi artikkeli ei ole saatavana kokotekstinä e-lehdessä eikä painettu lehti sisälly Oulun yliopiston kirjaston kokoelmiin:

Sanomalehtiä

Mistä tunnistaa laadukkaan lehden?