Skip to main content

Open opas: Avoimet
oppimateriaalit

Kirjaston palvelut opetushenkilökunnalle

Avoimet aineistot oppimateriaalina

Oppimateriaalin voi kerätä avoimesti saatavilla olevista lehdistä, kirjoista, videoista yms.

Avoimia aineistoja voi etsiä esim. avointen oppimateriaalien sivustoilta, Googlen tarkennetun haun ja Creative Commons Searchin kautta.

Tieteellisiä julkaisuja löytyy esim. näistä tietokannoista:

Ajankohtaista

Avointen oppimateriaalien edistäminen!

"Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus kehittävät yhteisesti avointen oppimateriaalien palvelua. CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen koordinoimana kehitettävä palvelu on valtakunnallinen, kaikille koulutusasteille suunnattu ja sen tavoitteena on edistää avointen oppimateriaalien käyttöä. Palvelua ja sieltä löytyviä oppimateriaaleja voivat käyttää niin opettajat, oppijat kuin aivan kaikki kansalaiset.

Aoe.fi-sivustolta saat tietoa palvelun kehittämisestä ja sen etenemisestä ja löydät maistiaisiksi muutamia avoimia oppimateriaaleja. Sivustolla olevat avoimet oppimateriaalit ovat opettajien osaamisen kehittämiseksi tarkoitettuja ja ne soveltuvat eri koulutusasteilla toimiville henkilöille.

Avointen oppimateriaalien palveluun voi nyt tallentaa omia avoimia oppimateriaaleja aoe.fi-sivulta. Materiaalit ovat heti käytössäsi ja tulevat muille käyttäjille haettaviksi vuoden vaihteessa. Tämän lisäksi avoimet oppimateriaalit löytyvät vuoden 2020 aikana Finna.fi-palvelusta. Finna.fi on Suomen merkittävin avoimen kulttuuriperinnön hakupalvelu, joka tarjoaa luotettavia aineistoja opetuksen käyttöön."

Oppimateriaalisarja

Oulun yliopiston oppimateriaalia -sarjassa voi julkaista joko painettuna, elektronisena tai molempina.

Oman oppimateriaalin julkaiseminen avoimesti

Oman oppimateriaalin jakaminen avoimesti voi olla vaikka luennon videoimista YouTubeen tai Vimeoon tai luentokalvojen laittamista SlideShare-palveluun.