Siirry pääsisältöön

Tietokantojen oppaat: JSTOR

Keskeisimpien Oulun yliopistossa (UniOulu) käytössä olevien tietokantojen pikaoppaat

Tietokantalinkki

Kokotekstit

  • JSTORissa on tilattuja ja avoimia (open access) kokotekstilehtiä ja myös lehtiä, joihin ei ole pääsyä.
  • Rekisteröityneet käyttäjät voivat lukea ilmaiseksi 100 artikkelia 30 päivän aikana. Kaikkiin artikkeleihin ei pääse.
    • Tee tunnukset (Register). Jatkossa vain kirjaudu sisään (Log In).
    • Valitse haussa ACCESS TYPE: Everything.
    • Klikkaa punaista Read Online -laatikkoa tarkistaaksesi, onko kokoteksti luettavissa.

JSTOR

  • Humanististen tieteiden ja yhteiskuntatieteiden kokotekstilehtiä, joista vanhimmat ovat 1800-luvulta.
  • Uusimpien numeroiden julkaisurajoitukset (moving wall) ovat muutaman vuoden mittaisia.
  • Sisältää myös avoimia lehtiä (open access), joista on saatavilla uudetkin numerot.
  • Kokoelmassa on myös avoimia kirjoja.
  • Kaikkiin JSTORista löytyviin julkaisuihin ei ole pääsyä.
  • Vaikka ostettuna on kaksi erillistä tietokantaa (JSTOR Arts & Sciences I ja III) haku tulee tehdyksi aina kummastakin.
  • JSTORissa ei ole mahdollista rajata vertaisarvioituihin lehtiin (peer reviewed).

Hakeminen

Katkaisu- ja korvausmerkit

  • Asteriski, tähtimerkki * tarkoittaa 0...n merkkiä, voi käyttää missä tahansa kohtaa sanaa, muttei alussa: behavio* > behavio(u)r, behaviorist, behavio(u)rism...
  • Kysymysmerkki ? on yhden merkin korvausmerkki: organi?ation* > organizational, organisations...
  • Eri kirjoitusmuotojen hakeminen aaltoviivalla eli ~-merkillä (ns. sumea haku) 
  • dostoyevsky~ > dostoyevsky, dostoevsky, dostoievski, dostoevsky, dostoyevski, dostoevskii, dostoevski

Fraasi lainausmerkeissä: ei voi käyttää sanankatkaisua eikä muitakaan hakusanaan liitettäviä merkkejä

"united nations"
"self image" tai "self-image" > self-image, self image

Boolen operaattorit on kirjoitettava isoilla kirjaimilla

  • Peräkkäin kirjoitetut sanat on AND-operaatio: peace* "united nations"
  • OR-operaatiolla haetaan vaihtoehtoja: "league of nations" OR "united nations"
  • NOT on ehdoton operaatio: "league of nations" NOT "united nations"
  • Ilman sulkuja ohjelma suorittaa operaatiot seuraavassa järjestyksessä: 1. AND, 2. OR. 
    "currency reform" AND (russia OR "soviet union")

Läheisyysoperaattorit

  • hakusanat voivat olla missä tahansa järjestyksessä
  • ei voi käyttää sanan katkaisua eikä muitakaan hakusanaan liitettäviä merkkejä
  • ei voi käyttää fraaseja
  • läheisyys ilmaistaan aaltoviivalla eli ~-merkillä ja numerolla ja hakusanat kirjoitetaan lainausmerkkien sisään

"debt forgiveness"~10
"learn write"~3 OR "learning writing"~3
"music education classical"~5

  • Advanced Search -haussa läheisyyden (NEAR 5, 10, 25) voi valita alasvetovalikosta. Ei voi käyttää sanan katkaisua eikä muitakaan hakusanaan liitettäviä merkkejä. Ei voi käyttää fraaseja.    


Haun kohdistaminen eri kenttiin Advanced Search -haussa

  • All fields kohdistuu artikkeleiden teksteihin. Yleisillä sanoilla hakeminen tuottaa paljon viitteitä.
  • Author eli tekijähaku kohdistuu artikkeleiden kirjoittajiin ja arvosteluiden kohteina oleviin henkilöihin. Sukunimen ja etunimen järjestyksellä ei ole väliä: sibelius jean = jean sibelius
  • Item title -haku kohdistuu artikkeleiden ja kirjojen nimiin. Tätä kannattaa kokeilla, kun kokotekstihaku tuottaa liikaa viitteitä.
  • Abstract eli tiivistelmähaku kohdistuu artikkeleiden tiivistelmiin. Vain noin 10 %:lla artikkeleista on tiivistelmä.
  • Caption-haussa hakusanoja etsitään artikkeleiden kuvateksteistä. Kaikilla kuvilla ei ole kuvatekstejä, eivätkä kaikki kuvatekstit ole haettavissa.

JSTOR

  • Archival journal collections in the humanities, social sciences and sciences.
  • Coverage begins at the first volume and issue of the journal ever published.

Truncation and wildcards

  • Asterisk * replaces 0...n symbols and it can be used anywhere except in the beginning of the word: behavio* > behavio(u)r, behaviorist, behavio(u)rism...
  • Question mark ? replaces one symbol: organi?ation* > organizational,  organisations...
  • Searching for different written forms with the symbol ~ (so-called fuzzy search) 
  • dostoyevsky~ > dostoyevsky, dostoevsky, dostoievski, dostoevsky, dostoyevski, dostoevskii, dostoevski

Phrase inside quotation marks: Truncation or other symbols attached to the search term cannot be used.

"united nations"
"self image" > self-image, self image; "self-image" > self-image, self image

Boolean operators

  • AND is the default operator so it can be left out: peace* "united nations" 
  • Operator OR searches for different options: "league of nations" OR "united nations"
  • NOT is an unconditional operation: "league of nations" NOT "united nations"
  • The order of precedence is as follows: 1. AND, 2. OR. Parentheses can be added to override the order of precedence: parentheses are always processed first.
    "currency reform" AND (russia OR "soviet union")

Proximity operators

  • Search terms can be in any order.
  • Truncation or other symbols attached to the search term cannot be used.
  • Phrases cannot be used either.
  • Proximity is expressed with the tilde symbol ~ and a number. The search terms are written inside quotation marks.

"debt forgiveness"~10
"learn write"~3 OR "learning writing"~3
"music education classical"~5

  • In Advanced Search proximity (NEAR 5, 10, 25) can be chosen from a drop-down menu. Truncation or other symbols attached to the search term cannot be used. Phrases cannot be used either.

Searching from different fields in Advanced Search

  • In Full text search the search terms are retrieved from the text in articles. Searching with common words gives many references.
  • In Author search the search terms are retrieved from the writers of the articles and from the people being criticized. Putting quotation marks around the first and last names (or initial letters) ensures that they are searched from the same name. The order of the first and last names does not matter: sibelius jean = jean sibelius
  • In Item title search the search terms are retrieved from the titles of articles and books. This is worth trying if full text search gives too many references.
  • In Abstract search the search terms are retrieved from the abstracts of articles. Only about 10% of the articles has an abstract.
  • In Caption search the search terms are retrieved from the captions of pictures in articles. Some images do not contain captions. Some captions are not searchable.

Tekoäly | AI

  • Tekoälytyökalujen käyttö vaatii kirjautumisen.

Semantic results

  • Haku luonnollisella kielellä samassa hakulaatikossa kuin normihaku.
  • Valitse hakutuloksessa: Semantic results.
  • Saat 25 kokotekstijulkaisua.


AI Research Tool

  • Julkaisukohtainen tiivistelmä artikkelin kokotekstin yhteydessä.
  • Suggests the text’s key points and arguments, which can help determine its relevance to your inquiry.
  • Lisäjulkaisuja / Related content: Suggests items that contain similarities in text and usage patterns, which supports discovery and exploration.
  • Aihepiirit / Recommend topics: Suggests key concepts that are relevant to the text, which can provide ideas for further exploration. Clicking any of the suggested topics will perform a JSTOR search in a new tab or window.
  • Lisäkysymyksiä / Ask a question: Type your question in the chat box. The research tool will only answer questions based on the item itself, including its full text and metadata.
  • Accessing AI-enabled features requires a personal account.

Semantic results

  • Make query using everyday language.
  • Choose result type: Semantic results.
  • You'll get 25 most-relevant results based on the conceptual similarity of your search query and an item’s content.


AI Research Tool

  • Feature will appear on the item page for full-text articles.
  • Suggests the text’s key points and arguments, which can help determine its relevance to your inquiry.
  • Related content: Suggests items that contain similarities in text and usage patterns, which supports discovery and exploration.
  • Recommend topics: Suggests key concepts that are relevant to the text, which can provide ideas for further exploration. Clicking any of the suggested topics will perform a JSTOR search in a new tab or window.
  • Ask a question: Type your question in the chat box. The research tool will only answer questions based on the item itself, including its full text and metadata.