Siirry pääsisältöön

Tiedonhaun itseopiskelu: Etusivu

Tervetuloa opiskelemaan tiedonhaun perusteita
itseopiskelumateriaalin avulla!
 

Oppimateriaalin tarkoitus on esitellä yleisesti tiedonhaun perusteita. Oamkilaisten käyttöön hankitut e-aineistot löydät a-z-listastaalakohtaisista tiedonhakuoppaista ja Oula-Finnasta rajaamalla aineistotyypiksi tietokannat. Lisätietoja tietokantojen käytöstä saat tutkimalla tietokantojen omia ohjeita, tutustumalla tietokantojen oppaisiin tai kysymällä kirjastosta.

Alku aina hankalaa?

Usein uudessa projektissa kaikkein hankalinta on alkuun pääseminen. Oma tutkimusaihe on vielä vähän epäselvä ja tiedonhaun hahmottaminen on vaikeaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että projektin edetessä homma helpottuu. Purkamalla urakan pienempiin palasiin myös tehtäviin tarttuminen on helpompaa.

Hyvä suunnittelu säästää aikaa - myös tiedonhaussa. Siksi kannattaa miettiä hetki ennen tiedonhaun aloittamista. Pohdi ainakin seuraavia kysymyksiä: 

 

Mikä on aiheeni ja mihin se liittyy? Mitä minä tiedän jo aiheesta? Millaista tietoa aiheesta on olemassa? Millaista tietoa vielä tarvitsen? Mitkä ovat aiheeseen liittyvät keskeiset käsitteet? Millä kielillä etsin tietoa? Kuinka vanhaa tietoa voin hyödyntää työssäni?

 

Aihe määrittelee, mitä hakusanoja sinun kannattaa käyttää ja mistä lähteistä löydät parhaiten materiaalia työhösi.

Tiedonhaun vaiheet: 1. Aiheen määrittäminen 2. Tiedonhaun suunnittelu 3. Tiedonhaun toteutus 4. Hakutuloksen arviointi 5. Julkaisujen paikantaminen 6. Tiedon arviointi ja käyttö

Kaipaatko apua tiedonhaussa?

Kaipaatko apua tiedonhaussa?

Opinnäytetyötä tekemässä ja tiedonhaku tökkii? Hakusanat hukassa? Asioiden kanssa ei tarvitse painia yksin, vaan voit varata ajan hakupajaan. Hakupaja on henkilökohtainen tiedonhaunohjaus keskittyen noin tunnin verran juuri sinun aiheeseesi. Varaa aika hyvissä ajoin ajanvaraus-lomakkeen kautta.