E-kirjat: E-kirjat Oulun yliopistossa

Tietoja e-kirjoista, käytöstä ja käyttöoikeuksista

E-kirjaoppaat

Tälle sivustolle on koottu tietoa e-kirjapalveluista, joita Oulun yliopistossa on käytössä.

Palveluissa on erilaisia käyttöehtoja yhtäaikaisten käyttäjien määrissä ja tulostusoikeuksissa.

Kirjoja voi lukea yliopiston verkossa tai etäkäytössä yliopiston henkilökunnan tai opiskelijan käyttäjätunnuksella.

1. Melkein kaikilta e-kirja-alustoilta kirjoja voi lukea nettiyhteydellä laitteen selaimella ilman erillisohjelmaa tai kirjautumista ko. palveluun

2. Useimmilta alustoilta kirjoja voi myös lainata eli ladata eli siirtää omalle kannettavalle tietokoneelle, tabletille tai muistitikulle. Tällä tavoin niitä voi lukea myöhemmin ilman Internet-yhteyttä. Tekijänoikeussuojattua aineistoa varten tarvitsee erilaisia luku- ja latausohjelmia e-kirjakokoelmasta ja käytettävästä laitteistosta riippuen. Lataaminen edellyttää useimmiten:

• Henkilökohtainen Adobe ID -tunnus
  • Adobe Digital Editions -ohjelma
  • Henkilökohtainen tunnus ko. e-kirjapalveluun
  • Lukuohjelma.

3. Joillakin e-kirjapalveluilla on oma sovelluksensa, jossa kirjoja voi lainata ja lukea.

E-aineistoon viittaaminen

Nettilähteisiin viittaaminen

Lähdeluettelossa on bibliografisten tietojen lisäksi kerrottava, miten aineistoon pääsee käsiksi:

1. Pysyvään tunnukseen perustuva linkki, esim. DOI, URN, Handle, tai ns. kestolinkki (permalink).
DOI:sta voi tehdä linkin: https://doi.org/[DOI-tunniste].
DOI:n voi selvittää esimerkiksi täällä:

2. Viittaus verkkoarkiston, esim. Internet Archive tai Memento, olemassaolevaan tai itse tallentamaasi versioon.

3. URL-osoitteiden käyttöä viittaamisessa tulisi välttää.

Lähde ja lisätietoa: Hakala, J. (2017). E-viittaamisen ihanuus ja kurjuus. Informaatiotutkimus, 36(2), s. 77–85. https://doi.org/10.23978/inf.65190

Oula-Finna

Ostetut e-kirjat on luetteloitu yksittäin Oula-Finna-tietokantaan.

Avoimesti saatavilla olevia (open access) kirjoja ei yleensä luetteloida Oula-Finnaan.

Apua e-kirjoihin

Ongelmia tai kysymyksiä e-kirjoista? -> elele@oulu.fi

Puuttuuko kokoelmista kirjoja? -> Hankintaehdotukset

Etäkäyttö yliopiston tunnuksilla